Policija poručila građanima: Pripazite na provale u stambene objekte, ali ne pokušavajte sami uhvatiti provalnike

Predstavnici Policijske uprave Primorsko-goranske dali su praktične savjete građanima kako da smanje mogućnost provale u njihove stambene objekte…

Rijeka – Nedavne provale u stambene objekte, poput one u obiteljsku kuću na širem području Mošćeničke Drage gdje je otuđen novac i nakit, čime je 33-godišnja vlasnica oštećena za više od dvadeset tisuća kuna, policija je izdala upozorenje građanima da pripaze.

– Radi smanjenja mogućnosti provala u kuće i stanove savjetujemo građanima poduzimanje odgovarajućih mjera samozaštite, posebice prilikom odlaska na godišnji odmor. Zaključavajte vrata bez obzira koliko dugo ćete biti odsutni iz svoga doma, ne zaboravite na otvorene prozore ili balkonska vrata, ne ostavljajte ključeve stana ili kuće na mjestima dostupnim drugim osobama (npr. ispod otirača, u vazama za cvijeće, ispod kamena…), ključeve stana i poštanskog sandučića ostavite kod susjeda ili druge osobe od povjerenja, koja će provjeravati stan i prazniti poštanski sandučić te tako ostavljati dojam da ste u svom domu, javili su iz policije.

Poručili su građanima da ne pričaju svima da odlaze i ne ostavlju poruke na društvenim mrežama ili telefonskim sekretaricama da su odsutni.

– Ne spremajte cvijeće s balkona i prozora, tako dajete poruku da ste odsutni, novac i druge dragocjenosti ne ostavljajte u posudama na kuhinjskim policama, a posebice u spavaćoj sobi (ladice, madraci), jer „lopovi“ najprije traže upravo na tim mjestima, zapišite serijske brojeve vrijednih predmeta ili ih fotografirajte kako bi ih kasnije lakše  mogli identificirati,novac i kreditne kartice ne držite zajedno, a pogotovo ne s PIN brojevima,spremite ljestve i druge predmete  koje bi provalnici mogli koristiti te ne zaboravite uključiti alarmni sustav ukoliko ga posjedujete, javili su iz policije.

Također, poručili su građanima da ne pokušavaju sami uhvatiti provalnika ako ga zateknu u stanu, jer je možda naoruža.

– Policiji u hvatanju počinitelja možete pomoći ukoliko zapamtite nekoliko podataka kao što su osobni opis: spol, starost, visina, odjeća, neki posebni znaci – npr. brada, brkovi, madež… Zatim, govor – dijalekt, ako se udaljio vozilom – marka, registarski broj, boja i pravac u kojem je pobjegao. Ukoliko provalnika niste zatekli u svom domu pozovite policiju na 192, a predmete ne spremajte i ne dirajte kako ne biste uništili korisne tragove koji mogu pomoći otkrivanju počinitelja, poručili su građanima policajci.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }