Policija pozvala građane da ne nasjedaju na ‘fore’: Stara prevara s pronađenim nakitom ponovo aktualna @ Rijeka

Inače, ova se prijevara radi tako da prolaznik kao “slučajno” pronađe nakit koji je “ispao” odabranoj žrtvi. Kada žrtva kaže da to nije njen nakit, “pronalazač” kaže da bi onda najbolje bilo da je prodaju pa podijele novac, gdje u igru stupa “procjenitelj” koji navodi da se radi o predmetu vrijednom tisuće kuna.

Rijeka – Hrvatska državljanka u dobi od 67 godina oštećena je za oko dvije tisuće kuna kaznenim djelom prijevare s pronađenom „zlatnom narukvicom“. Navedeno se dogodilo 22. svibnja na području Podežice u Rijeci, a policija traga za nepoznatim počiniteljima, odnosno osobom koja je pronašla te osobom koja je „procijenila“ vrijednost pronađene narukvice. Ništa ne sumnjajući oštećena je unaprijed predala dio novca te shvativši da je prevarena spomenuti događaj prijavila policiji.

Inače, ova se prijevara radi tako da prolaznik kao “slučajno” pronađe nakit koji je “ispao” odabranoj žrtvi. Kada žrtva kaže da to nije njen nakit, “pronalazač” kaže da bi onda najbolje bilo da je prodaju pa podijele novac, gdje u igru stupa “procjenitelj” koji navodi da se radi o predmetu vrijednom tisuće kuna. Kako se “pronalazaču” užasno žuri, on ostavlja nakit žrtvi, ali je pita da mu isplati dio novca, recimo polovicu, unaprijed jer će se ona ionako namiriti kasnijom prodajom… Naravno, nakit je bezvrijedan, a žrtva je ostala bez par tisuća kuna.

– Podsjećamo da ovaj događaj predstavlja poznati oblik prijevara radi čega građanima savjetujemo da ne nasjedaju na ovakve ili slične pokušaje prevaranata da se domognu nepripadajuće imovinske koristi. Iako je niz raznih načina prijevara, primjerice prilikom prodaje odjeće, alata i raznih aparata, odnosno „lažnih“ predmeta pod originalne brandove, tzv. šibicarenje i drugo, upravo je prodaja bižuterije kao zlatnog nakita jedan od češćih. Stoga građanima savjetujemo da robu isključivo kupuju na za to uobičajenim mjestima, kao i da provjere kvalitetu i ispravnost onoga što kupuju. Pri tom treba imati na umu da se samo nekvalitetna, neoriginalna i roba sumnjivog porijekla može prodavati po znatno nižim cijenama od uobičajenih, kazali su iz policije.

Ukoliko prijevara ipak bude počinjena policiji će uvelike pomoći ako oštećena osoba upamti izgled počinitelja (boju kose i očiju, visinu, stas, eventualne ožiljke, madeže i sl.), karakteristike vozila (marku, boju, registracijsku oznaku i drugo) i druge korisne informacije. U slučaju prijevare ili sumnje na prijevaru odmah izvijestite policiju na broj 192!

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!