Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja poziva na predlaganje predmeta za Civilnu muzejsku zbirku: Kako želimo da nas pamte

Osim što su pozvani predlagati predmete za Civilnu muzejsku zbirku, iz Muzeja građane pozvaju i da podrže druge prijedloge u vidu oznake “sviđa mi se”. -Pet prijedloga s najviše oznaka “sviđa mi se” postat će dijelom zbirke. Postupak predlaganja i odabira ponavlja se svake godine iznova, ističu iz Muzeja.

Rijeka – Građansko muzejsko vijeće Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka objavljuje  Drugi javni poziv za predlaganje predmeta za Civilnu muzejsku zbirku pod geslom „Kako želimo da nas pamte“, javljaju iz Muzeja.

-Vijeće je prošle godine započelo s projektom prikupljanja muzejskih predmeta iz svakodnevice – iz našeg neposrednog okruženja te sadašnjeg trenutka. Kao sudioničko tijelo Muzeja sastavljeno od organizacija civilnog društva, Vijeće odabire teme te sastavlja godišnje pozive.  No, predlaganje i odabir predmeta u potpunosti prepušta vama, građanima, ističu iz Pomorskog i povijesnog muzeja, dodajući kako je poziv građanima otvoren do 30. lipnja 2021.

-Dovoljan je jedan pogled na proteklu 2020. godinu, kako bismo zaključili da prikupljanje predmeta, iskustava i doživljaja iz svakodnevice dolazi u pravom trenutku. Pandemija bolesti COVID-19 značajno je utjecala na naše živote. Izgubili smo velik broj naših sugrađana. U naše živote zavukla se trajna zabrinutost za vlastito zdravlje te zdravlje bližnjih. Promijenio se način na koji radimo, družimo se i odmaramo se. Promijenila se naša pojavnost i način ophođenja. Sve su to za nas posve nova iskustva. Korisno ih je podijeliti, zabilježiti i sačuvati za buduće naraštaje, objašnjavaju iz Vijeća, a ističu i da  Udruge-članice Građanskog muzejskog vijeća pažnju kod predlaganja predmeta usmjeravaju na sljedeće aspekte pandemije bolesti COVID-19:

na primjere uredbi, preporuka i mjera kojima se upravlja zdravstvenom krizom, ali i ponašanjem građana (Udruga u kulturi “Stol“ Kraljevica);

na plakate, letke, brošure, reklame te ostale oblike komuniciranja pandemije prema javnosti te na vizualne i medijske reprezentacije (Udruga za pomoć ovisnicima “Vida” Rijeka);

na iskustva i posljedice koji proizlaze iz obveze nošenja zaštitnih maski: poteškoće u komuniciranju, nemogućnost razaznavanja tuđih ekspresija i emocija, otuđenje, izolacija… (Udruga gluhih i nagluhih Primorsko-goranske županije);

na implikacije nošenja maski u kontekstu pokladnih običaja. Je li u „novom normalnom“ običaj maškaranja izgubio svoju draž i humornu notu?  (Udruga Specijalne policije iz Domovinskog rata „Ajkula“)

Što se tiče predmeta koji mogu činiti civilnu muzejsku zbirku, ističu kako se predlagati mogu materijalni (fizičke) predmeti koji su u vlasništvu građana i koje su voljni donirati muzeju, ali i predmeti nematerijalne naravi, primjerice doživljaj ili sjećanje i to putem fotografskog, video, audio ili pisanog zapisa. -Ako niste autor niti vlasnik prijedloga kojeg podnosite, Muzej će u skladu sa Zakonom o autorskim i srodnim pravima provjeriti mogućnost njegova korištenja, ističu.

Svoje prijedloge građani mogu podijeliti putem mrežne platforme Muzeja https://muzejbuducnosti.eu/prijedlozi/ , klikom na link “PREDLOŽI” te ispunjavanjem jednostavnog obrasca.

Osim što su pozvani predlagati predmete za Civilnu muzejsku zbirku, iz Muzeja građane pozvaju i da podrže druge prijedloge u vidu oznake “sviđa mi se”. -Pet prijedloga s najviše oznaka “sviđa mi se” postat će dijelom zbirke. Postupak predlaganja i odabira ponavlja se svake godine iznova, ističu iz Muzeja.

-Pet novih predmeta odabranih za Civilnu muzejsku zbirku bit će predstavljeno javnosti putem izložbe. Potom ulaze u fundus Muzeja što znači da se, poput ostalih muzejskih predmeta, inventiraju (obrađuju), interpretiraju te čuvaju za buduće generacije, zaključuju iz Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka pozivajući zainteresirane da pogledaju i koji su predmeti prošle godine bili odabrani, na linku.

 

 

 

 

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!