Porto Etno donosi bogat program za djecu – Koncert dječjih zborova i pregršt radionica za mališane

U sklopu ovogodišnjeg Porto Etno festivala održava se i dječji program, u subotu 7. rujna od 12 do 17 sati u osnovnoj školi/scuola elementare Dolac. Djecu očekuje glazbeni program i 4 radionice za koje je obvezna prijava putem web stranice Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

Rijeka – Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture ove godine donosi treće uzbudljivo izdanje festivala svjetske glazbe i gastronomije – Porto Etno!  Festival će se održati u Rijeci od 6. do 8. rujna na tri različite lokacije u centru grada: Trgu 128 brigade HV-a/Trgu riječke rezolucije, u HNK Ivana pl. Zajca i na riječkoj placi te će ugostiti više od 100 izvođača. Usto, posjetitelji će moći probati jela čak 20 svjetskih kuhinja koje će pripremati udruge nacionalnih manjina Rijeke i PGŽ, kao i Riječani i Riječanke porijeklom iz cijelog svijeta.

U sklopu ovogodišnjeg Porto Etno festivala održava se i dječji program, u subotu 7. rujna od 12 do 17 sati u osnovnoj školi/scuola elementare Dolac. Djecu očekuje glazbeni program i 4 radionice za koje je obvezna prijava putem web stranice Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

Koncert zbora Minicantanti u pratnji zbora Fioi come noi

Dječji zbor Minicantanti u pratnji zbora Fioi come noi u 12 sati u dvorištu OŠ/SE Dolac, izvodit će skladbe vezane uz hranu. Opjevat će sve –  od jutarnje kave preko prvog jela, pa sve do deserta. Klasik festivala Zecchino d’Oro Il caffé della Peppina, kojeg su zavoljele generacije djece, od 1971. do danas priča o maštovitom kuhanju kave. Pjesma “La cucina di Ninnetta”, djelo je fiumanske kompozitorice Gianne Mazzieri-Sanković, a posvećena je djeci koja prvi put kuhaju i roditeljima koji njihove prve specijalitete moraju kušati . “Palačinke” je pjesma predstavljena na istarsko-kvarnerskom Festivalu Voci Nostre, dok su “Le tagliatelle di nonna Pina” još jedan legendarni talijanski hit o omiljenoj hrani.

Dječji zbor Minicantanti jedna su od najstarijih sekcija Zajednice Talijana u Rijeci. Nastali su u sklopu kulturno-umjetničke udruge “Fratellanza” 1964. Riječ je o solistima i zboru djece predškolskog i školskog uzrasta, koji pjevaju pjesme na talijanskom i fijumanskom jeziku. Ove godine sekcija broji 40 pjevača, uzrasta od 4 do 10 godina. Zbor “Fioi come noi” je nastavak sekcije Minicantanti, čiji su članovi djeca u dobi od 10 do 14 godina. Sekcije zborova vodi prof. Martina Sanković Ivančić.

Radionica eksperimentalne glazbe i izrade tradicijskih glazbenih instrumenata 1 i 2

Radionica eksperimentalne glazbe i izrade tradicijskih glazbenih instrumenata od recikliranih materijala, namijenjena je djeci od 7 do 13 godina. Radionica se održava u dva termina: od 12 do 14,30 sati te od 14,30 do 17 sati, a u svakom je terminu po 15 polaznika. Voditelji Noel Šuran i Hennry Marić radionicu su namijenili onoj djeci koju zanima eksperimentalni zvuk, nakon što izrade tradicionalne instrumente od priručnih i recikliranih materijala. Radi se o zanimljivom spoju tradicijske i suvremene glazbe, uz razvijanje tehničkih znanja kroz izradu instrumenata te razvijanju svijesti o ekologiji i baštini u suvremenom društvu. Polaznici će se osim izrade instrumenata te skladanja glazbe s izrađenim instrumentima, skladbe nastale na radionici moći i snimiti.

Rigo Janči: čitanje slikovnice i pripremanje čuvenog riječkog kolača rigojanči

Na radionici Rigo Janči, koja se održava od 12,30 do 15 sati u OŠ/SE Dolac, djeca uzrasta od 7 do 13 godina moći će čuti priču o nastanku kolača rigojanči, u naraciji Lanne Fazli. Osim dirljive ljubavne priče, slikovnica sadrži i recept za pripremanje obožavanog riječkog kolača prema kojem će polaznici radionice uz vodstvo mališanima omiljene tete Danice Pošmuge iz OŠ/SE Dolac, pripremiti svoj najslađi kolač. Slikovnicu je napisala Anđa Marić prema ideji Svetozara Nilovića u suizdavaštvu Naklade Ulix d.o.o. , Udruge Calculus – Peek&Poke muzej djetinjstva i Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, a bit će uručena svim polaznicima ove radionice. Broj polaznika radionice ograničen je na 20.

Dječja slikarska radionica

Dječja slikarska radionica, u partnerstvu s Kulturnim društvom Rusina i Ukrajinaca „Rušnjak“ Primorsko-goranske županije te pod vodstvom Vladimira Provčija održat će se od 15 do 17 sati u prostorima OŠ/SE Dolac. Radionica je namijenjena polaznicima u dobi od 6 do 12 godina, koji će upoznati zabavne slikarske tehnike na papiru, koristeći akvarel i flomastere. Radionica se održava na hrvatskom jeziku, broj polaznika ograničen je na 20, a kompletan slikarski materijal osigurava organizator. Uz polaznike predškolske dobi obavezna je prisutnost jednog roditelja.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }