Posadi jelu, spasi pčelu – inicijativa pčelara u Općini Fužine

Posadi jelu, spasi pčelu – inicijativa pčelara u Općini Fužine

Foto Mladen Štefanić

Cilj ove inicijative je sadnja dvije tisuće jela na području Općine Fužine kojom će se pošumiti područje koje je stradalo u ledolomu prije nekoliko godina kada su stradale velike površine visoko-vrijednog šumskog resursa.

Fužine– Inicijativa „Posadi jelu, spasi pčelu“ koju su pokrenuli pčelari Općine Fužine, udruga pčelara „Medun“ iz Delnica i Savez pčelarskih udruga Primorsko-goranske županije “Apiliburnija” održat će se danas s početkom od 9 sati, strogo poštujući sve epidemiološke mjere.

Cilj ove inicijative je sadnja dvije tisuće jela na području Općine Fužine kojom će se pošumiti područje koje je stradalo u ledolomu prije nekoliko godina kada su stradale velike površine visoko-vrijednog šumskog resursa. Inicijativa se održava pod pokroviteljstvom Općine Fužine i Hrvatskih šuma. Time će se, uz pošumljavanje ovog područja, očuvati jela za buduće naraštaje kako bi se osigurala proizvodnja visokokvalitetnog pčelinjeg proizvoda meduna koji je jedan od autohtonih proizvoda ovog područja.

Medun se proizvodi od medne rose koja potječe iz slojeva biljke. Mednu rosu pčele unose u košnicu i dalje ga prerađuju. Medun je iznimno ljekovit, sadrži antioksidanse, aminokiseline, mineralne tvari, posebno željeza, kao i folnu kiselinu. Između ostaloga, preporučljiv je za osnaživanje srca i krvožilnog sustava, pomaže regeneraciji sluznice dišnih organa kao i pri oporavku iscrpljenog, oslabljenog organizma te anemija. Ova je inicijativa ujedno i nastavak na održani 1. Medun Fest jer je cilj Općine Fužine očuvati i revitalizirati proizvodnju autohtonih, goranskih proizvoda kao što je visoko-vrijedan medun.

Inicijativa pošumljavanja održava se na prostranom području Općine Fužine, strogo poštujući sve epidemiološke mjere. Tijekom pošumljavanja, vrijedni pčelari će ukratko prezentirati zbog čega su pčele i jele bitne za naš ekosustav te koje su karakteristike meduna. Organizatori naglašavaju da se svi zainteresirani sudionici obavezno moraju najaviti ukoliko se žele priključiti inicijativi pošumljavanja te kako bi se organizirao dovoljan vremenski i fizički odmak između sudionika. Sve informacije i predbilježbe o sudjelovanju u inicijativi mogu se izvršiti telefonski na broj 098/199-19-70. Okupljanje sudionika uz planske vremenske odmake odvija se ispred špilje Vrelo, a o točnom vremenu sudjelovanja svakog će se sudionika obavijestiti prilikom predbilježbe.

Dodatne informacije o inicijativi „Posadi jelu, spasi pčelu“ možete pronaći na Facebook stranici Turističke zajednice Općine Fužine i mrežnim stranicama.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }