Posebno priznanje Hrvatskog muzejskog društva muzejskoj pedagoginji Aniti Hodak

Djelatnica Prirodoslovnog muzeja Rijeka, viša kustosica pedagoginja Anita Hodak, zaprimila je „Posebno priznanje u kategoriji za provedeni pedagoško-edukacijski program“ naziva „Kućni šašavi znanstvenik“.

Zagreb/Rijeka – Na Svečanoj dodjeli Nagrada Hrvatskog muzejskog društva, održanoj u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu dodijeljene su Nagrade za životno djelo i Godišnje nagrade projektima realiziranim u 2020. godini.

Djelatnica Prirodoslovnog muzeja Rijeka, viša kustosica pedagoginja Anita Hodak, zaprimila je „Posebno priznanje u kategoriji za provedeni pedagoško-edukacijski program“ naziva „Kućni šašavi znanstvenik“.

Projekt je započeo u ožujku 2020. godine, prilikom prvih nedaća zbog pojave pandemije, odnosno nemogućnosti uobičajenog edukacijskog rada u Muzeju. U nizu dnevnih tematskih objava, srijeda je bila rezervirana za „šašave“ znanstvenike i to s objavama uputa za pokuse na društvenoj mreži Facebook @Prirodoslovni.muzej.Rijeka. Ubrzo je uslijedila nadogradnja pisanih u video upute za izvođenje zanimljivih i dinamičnih otkrića u kućnim laboratorijima #PMR pratitelja.

U to se vrijeme, u kućnom laboratoriju muzejske pedagoginje Anite izrađivao spektroskop i otkrivala duga, istraživao statički elektricitet, upoznavale biljke superjunakinje, pojašnjavala se kapilarnost vode, izrađivala simulacija erupcije vulkana itd. I danas možete napraviti sve ove i još poneke pokuse – dovoljno je potražiti upute na YouTube kanalu Prirodoslovni muzej Rijeka i na Facebook stranici Muzeja.

Projekt se nastavlja i unaprjeđuje i u ovoj, 2021. godini, kada ga u potpunosti rade djeca za djecu jer kreativni i poučni pokusi nastaju uz „ruke pomagačice“, Maru i Lenu, dvije znatiželjne male prirodoslovke koje su Anitine kćerke. Tako je muzejska pedagoginja otvorila svoj dom i obiteljsko okruženje javnosti, a ujedno se stvorila još bliskija veza s publikom, a posebice onom najmlađom. Kroz projekt „Kućni šašavi znanstvenik“, Prirodoslovni muzej Rijeka dolazi u virtualni posjet svojim pratiteljima na digitalnim kanalima te djeci u njihovo kućno, vrtićko ili školsko okruženje.

U posljednjih nekoliko godina našem Muzeju su dodijene nagrade i priznanja u kategorijama najboljeg stalnog postava, najboljeg izložbenog projekta, najboljeg edukacijsko-pedagoškog projekta, najboljeg marketinško-propagandnog programa, najboljeg dokumentacijsko-informacijskog projekta itd., što govori o tome da je od struke prepoznata kvaliteta različitih grana muzejske djelatnosti Prirodoslovnog muzeja Rijeka.

Ovogodišnjim priznanjem je potvrđena jedinstvenost i prepoznatljivost Muzeja kao i uspješna međusobna suradnja svih njegovih odjeljenja, u ovom projektu pedagoškog i odjeljenja marketinga.

 

 

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }