Postani Rijeka – Koncert Riječkog simfonijskog orkestra pod ravnanjem Villea Matvejeffa u srijedu na Trgu Riječke rezolucije

Posjetitelji koncerta, koji je dio programa EPK-Rijeka2020, svjedočit će hrvatskoj praizvedbi skladbe „Postani rijeka” („Become river“), sve popularnijeg američkog skladatelja Johna Luthera Adamsa, dobitnika prestižnih nagrada, između ostalih, Pulitzera za glazbu i nagrade Grammy za najbolju klasičnu skladbu

Rijeka – Simfonijskim koncertom na otvorenom pod nazivom „POSTANI RIJEKA – Adams, Šostakovič“, na Trgu Riječke rezolucije u srijedu, 15. srpnja 2020., publici omiljeni, počasni gost dirigent Ville Matvejeff ponovno će stati za dirigentski pult pred glazbenike Riječkog simfonijskog orkestra.

Posjetitelji koncerta, koji je dio programa EPK-Rijeka2020, svjedočit će hrvatskoj praizvedbi skladbe „Postani rijeka” („Become river“), sve popularnijeg američkog skladatelja Johna Luthera Adamsa, dobitnika prestižnih nagrada, između ostalih, Pulitzera za glazbu i nagrade Grammy za najbolju klasičnu skladbu. Iznimno sugestivna i naslovom prigodna skladba nastavit će niz do sada neizvođenih skladbi u Rijeci.

John Luther Adams, kojeg nazivaju „jednim od najoriginalnijih glazbenih mislilaca ovog stoljeća“, skladatelj je čiji su život i djelo duboko ukorijenjeni u svijet prirode i njegovo očuvanje. Kao tinejdžer, odrastao u predgrađima New Yorka, svirao je bubnjeve u brojnim rock & roll bendovima, no uskoro to nije bilo dovoljno. Studirao je kompoziciju na Kalifornijskom institutu za umjetnost (CalArts). U njegovu bogatu opusu ističe se trilogija „Become” / „Postani“ („Postani ocean”, „Postani rijeka” i „Postani pustinja”).

Skladba „Become River” / „Postani rijeka“ svjetsku je praizvedbu doživjela u travnju 2014. godine u Minnesoti.

– S jedne visoke silazne linije ova se glazba postupno širi u deltu melodičnih tokova i teče ka dubinama, kaže Adams o svom prekrasnom i meditativnom djelu nadahnutom prirodom.

U aljaškoj tundri proveo je oko 40 godina,a uz skladanje u samoći, aktivno je sudjelovao u kampanjama za očuvanje okoliša, a potom je živio u pustinjama Meksika i Čilea. Osim za orkestre i komorne sastave, skladao je i za televiziju, film i kazalište. Dobitnik je i Heinzove nagrade za doprinos podizanju svijesti o okolišu, te Nemmerove nagrade „za spajanje fizičkih i glazbenih svjetova u jedinstvenu umjetničku viziju koja nadilazi stilske granice“.

Ville Matvejeff

Nakon Adamsa, na programu je Dmitrij Šostakovič i njegova veličanstvena 12. simfonija poznatija po svom podnaslovu „Godina 1917“. Skladatelj je ovu svoju četverostavačnu simfoniju posvetio Vladimiru Lenjinu i događanjima iz revolucionarne 1917. godine koja su ostavila snažan dojam na tada 11-godišnjeg Šostakoviča. Djelo je skladano u kolovozu 1961. godine, a praizvedeno 1. listopada 1961. Revolucionarni Petrograd, uz citate raznih pjesama, posmrtnih marševa i kompozitorovih ranijih djela te na kraju radosna Zora čovječanstva pridonijeli su da se ova Simfonija često naziva i narodnim herojskim epom.