Potpisan sporazum o suradnji s općinama i gradovima PGŽ-a na projektu Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020

Interes za sudjelovanjem u projektu iskazali su Bakar, Cres, Crikvenica, Delnice, Kastav, Krk, Mali Lošinj, Novi Vinodolski, Opatija i Rab i općine Čavle, Fužine, Jelenje, Kostrena, Lovran, Malinska – Dubašnica, Matulji, Mošćenička Draga i Vrbnik.

Rijeka – Trgovačko društvo Rijeka 2020 je potpisalo sporazum s 19 gradova i općina Primorsko-goranske županije o programskoj suradnji na projektu Europska prijestolnica kulture 2020. godine.

Ovime su formalizirani dogovori između TD Rijeka 2020, Grada Rijeke – nositelja titule EPK 2020. godine i primorsko-goranskih gradova i općina koje su iskazale interes za uključivanje u provedbu ovog velikog kulturnog projekta. To su gradovi Bakar, Cres, Crikvenica, Delnice, Kastav, Krk, Mali Lošinj, Novi Vinodolski, Opatija i Rab i općine Čavle, Fužine, Jelenje, Kostrena, Lovran, Malinska – Dubašnica, Matulji, Mošćenička Draga i Vrbnik.

Sporazumom je definirana suradnja na dvama programskim pravcima projekta – 27 susjedstava i Molo longo, međutim, prema riječima direktorice društva Rijeka 2020 Emine Višnić, sporazum neće postavljati limite te će uključivati dodatne programe u pripremnom periodu, kao što je program Učionica.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel ustvrdio je kako učestalo ponavljanje o važnosti titule EPK za cijelu regionalnu zajednicu, nije bilo samo deklarativno te da je zajedništvo što većeg broja partnera činilo srž projekta, od njegovog samog početka i procesa kandidature.

– Ovo je velika prilika da našu kulturnu i društvenu baštinu, ono što radimo, i ono što ćemo raditi prezentiramo Europi, ali i da poboljšamo infrastrukturu, kvalitetu kadrova u kulturnom sektoru, unaprijedimo suradnju kulture s drugim sektorima i povećamo našu internacionalnu vidljivost u gospodarskim i drugim djelatnostima, kazao je Obersnel.

Gradonačelnik je dodao kako će činjenica da Hrvatska 2020. godine predsjeda Europskom unijom pružiti dodatnu priliku za promociju Rijeke i ovog kraja.

– U tijeku su pregovori s Ministarstvom vanjskih poslova i Ministarstvom kulture oko događaja, koji bi se temeljem hrvatskog predsjedanja Unijom, mogli organizirati u Rijeci, poručio je Obersnel.

Emina Višnić, vodeća osoba Rijeke 2020, navela je kako projekt Europske prijestolnice kulture ima europsku, nacionalnu i regionalnu komponentu koje se međusobno povezuju, te da je suradnja s jedinicama lokalne samouprave prirodan put.

– EPK je titula koju Grad Rijeka dijeli s partnerima – Primorsko-goranskom županijom, riječkim Sveučilištem, okolnim gradovima i općinama te kulturnim ustanovama i udrugama, a cilj društva Rijeka 2020 je uključivanje što više partnera jer je to jedini način da se na ovom području stvori trajna ostavština, kazala je Višnić.

U ime gradova i općina prisutnima se obratio gradonačelnik Cresa Kristijan Jurjako koji je čestitao Rijeci na osvajanju titule te izrazio zadovoljstvo što je Rijeci i županiji pružena prilika za jačanje kulturnog sektora.

– Mi podržavamo projekt Europske prijestolnice kulture u svakom pogledu te vjerujemo u njegov uspjeh, a Rijeka će 2020. godine zasjati punim sjajem, istaknuo je Jurjako.

Spomenuvši kako Rijeka ima specifičnu kulturu i kulturnu baštinu, župan primorsko-goranski Zlatko Komadina je istaknuo kako će županijski gradovi i općine projektu udahnuti regionalni štih te da će kulturni događaji diljem županije stvoriti i učvrstiti njenu kulturno-umjetničku mrežu. Župan je naveo kako je u projekt uloženo je puno rada, truda i financijskih sredstava, te da će zajedništvo u proizvodnji i promociji kulture rezultirati kvalitetnim turističkim proizvodom.

Potpisivanju ugovora su uz gradonačelnika Rijeke, župana PGŽ-a, direktoricu tvrtke Rijeka 2020 te predstavnice i predstavnike 19 gradova i općina, nazočili i zamjenici gradonačelnika Marko Filipović i Nikola Ivaniš, pročelnik gradskog Odjela za kulturu Ivan Šarar te županijski pročelnik Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Valerij Jurešić.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!