Povodom dana sv. Florijana: Prijem predstavnika Vatrogasne zajednice Primorsko-goranske županije

U županiji se nalazi 6 javnih vatrogasnih postrojbi, 60-tak DVD-a, a ukupno je na usluzi građanima preko 1.000 osposobljenih i opremljenih dobrovoljnih vatrogasaca i oko 230 profesionalaca, rekao je predsjednik Vatrogasne zajednice PGŽ Slavko Gauš.

Rijeka – Povodom dana Sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca, u sjedištu Primorsko-goranske županije održano je tradicionalno primanje predstavnika Vatrogasne zajednice Primorsko-goranske županije. Delegaciju vatrogasaca činili su županijski vatrogasni zapovjednik Mladen Šćulac, predsjednik Vatrogasne zajednice PGŽ Slavko Gauš, zamjenik županijskog vatrogasnog zapovjednika Hinko Mance, zamjenik predsjednika Vatrogasne zajednice PGŽ Velibor Topolovec te tajnik Vatrogasne zajednice PGŽ Nikola Tramontana. Dan sv. Florijana, ujedno je i Dan vatrogastva Republike Hrvatske

Zamjenica župana Marina Medarić čestitala je svim vatrogascima dan njihovog zaštitnika naglasivši kako su jedan od najvažnijih dijelova Sustava civilne zaštite budući da su upravo oni ti koji prvi izlaze na teren. Također je istaknula da je ponosna na organizaciju sustava vatrogastva u Primorsko-goranskoj županiji.

– Zahvaljujem vam na vašem zalaganju i radu. Uvijek možete računati na pomoć Primorsko-goranske županije, zaključila je Medarić.

Vatrogasna djelatnost u našoj Županiji organizirana je kroz Vatrogasnu zajednicu Primorsko-goranske županije, koja u sebi objedinjuje 6 javnih vatrogasnih postrojbi (profesionalci) i dobrovoljna vatrogasna društva, koja su formirana na razini jedinica lokalne samouprave.

Predsjednik Vatrogasne zajednice PGŽ Slavko Gauš rekao je da zbog složenosti Primorsko-goranske županije postrojbe u svim godišnjim dobima imaju intervencije i moraju biti spremne.

– U županiji se nalazi 6 javnih vatrogasnih postrojbi, 60-tak DVD-a, a ukupno je na usluzi građanima preko 1.000 osposobljenih i opremljenih dobrovoljnih vatrogasaca i oko 230 profesionalaca, rekao je Gauš.

Županijski vatrogasni zapovjednik Mladen Šćulac istaknuo je da je najbitnija sigurnost građana, pravovremena reakcija na intervenciju te školovanje vatrogasaca i nabavka tehničke opreme. Šćulac je rekao kako su prošle godine nabavljena 2 pick up vozila, a sada je u planu nabava opreme za gašenje šumskih požara koji će jednim djelom ići i na ta vozila.

Vatrogasna zajednica PGŽ vrlo visoko kotira u RH kao jedna od najboljih ako ne i najbolja zajednica, s obzirom na organiziranost i stručni kadar, kojima se posvećuje izuzetna pažnja tako zajednica ima niz mladih visoko stručno osposobljenih vatrogasaca koji predstavljaju sam vrh struke u Hrvatskoj.

Županija ima obvezu, prema Zakonu o vatrogastvu, financirati redovnu djelatnost Vatrogasne zajednice PGŽ u iznosu od 1% izvornih proračunskih sredstava, što iznosi ove godine oko 1,8 milijuna kuna. Osim toga, pred požarnu sezonu Županija financira pripremu vozila, opreme i tehnike, te provedbu vježbe u iznosu od 100 tisuća kuna.

U periodu od 2010. g. do 2017. g. Primorsko – goranska županija je u Centar za obuku interventnih službi Primorsko – goranske županije u Šapjanama za potrebe građevinskih zahvata usmjerenih prije svega na sprječavanju daljnje devastacije zatečenih objekata i prostora te izradu neophodne građevinske dokumentacije, Vatrogasnoj zajednici Primorsko – goranske županije izdvojila financijska sredstva u ukupnom iznosu od 1,5 milijuna kuna.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!