Poznati blog donosi priču o Rijeci kao europskoj prijestolnici korupcije

Tekst “EU Capital of Corruption 2020 – Rijeka, Croatia, Evidence Photographs” objavljen je 18. svibnja na blog platformi Medium, a potpisuje ga International Leaders Summit čija je suosnivačica Nataša Srdoč. U tekstu se problematizira da sve građevinske poslove na području Rijeke dobiva uvijek jedna te ista firma GP Krk

Rijeka – Pod naslovom “EU Capital of Corruption 2020 – Rijeka, Croatia, Evidence Photographs” blog platforma Medium Evana Williamsa objavila je tekst američke asocijacije International Leaders Summit u kojem se Rijeku proziva za korupciju. Teza koju nameće autor ili autori teksta – tekst je naime potpisan International Leaders Summit – jest da sprega građevinske firme GP Krk sa sadašnjom i bivšom riječkom vlašću onemogućava ostale da dobiju poslove ili investiraju na području Rijeke. Navode se neki američki investitori koji nisu mogli dobiti poslove u Rijeci ali jest GP Krk.

No da bi se dobila šira slika ovog teksta treba naznačiti da je suosnivačica asocijacije International Leaders Summit Nataša Srdoč. Srdoč je riječka ekonomistica i osnivačica Adriatic instituta za javnu politiku i lobistica. U hrvatskoj javnosti poznata je upravo po angažiranim tekstovima u kojima se ne libi  prozivati vlast za korupciju. Često su joj na meti Vojko Obersnel, Slavko Linić i GP Krk s kojima je imala nekoliko javnih polemika.

Uvijek ista firma

Uglavnom, tekst “Rijeka europska prijestolnica korupcije 2020” na portalu Medium, inače to je jedna od najvećih svjetskih blog platformi posvećena društveno angažiranom novinarstvu, objavljen je 18. svibnja. U njemu se kroz foto galeriju natpisa koji se postavljaju uz gradilišta, a na kojima se navode osnovne informacije o projektu, problematizira da sve što se u Rijeci gradi, gradi jedna te ista firma – GP Krk. Dokaza za tvrdnje o korupciji nema, osim brojnih natpisa na kojima se vidi da radove doista izvodi GP Krk. Autorima teksta GP Krk sporan je i zbog strukture vlasništva koja je “kept secret”. Kaže se da je GP Krk glavni suradnik u političkim kampanjama, da sami izvode nadzor svojih građevinskih radova.

– Korisnici novca koji dolazi od poreznih obveznika iz Europske unije ili SAD-a se mijenjaju, to mogu biti Grad Rijeka, Lučka uprava Rijeka, Hrvatske ceste, Vodovod i kanalizacija, Hrvatske vode, Primorsko-goranska županija… No uvijek postoji jedna te ista tvrtka koja dobiva svaki ugovor o gradnji. To je GP Krk, navodi se u članku.

– Rijeka, obalni grad na Jadranskom moru u Hrvatskoj, proglašen je Europskom prijestolnicom kulture 2020. Europska prijestolnica korupcije mnogo je prikladnije ime za Grad Rijeku. Grad su vodila dva gradonačelnika u posljednjih 30 godina. Slavko Linić (1990.-2000.) i Vojko Obersnel od 2000. Oni su ugledni članovi ljevičarske političke stranke SDP. Tijekom razdoblja kad je SDP bio na vlasti na nacionalnoj razini, ta se korumpirana mreža proširila, pokrivajući cijelu zemlju, stoji u članku.

Doduše, Linić već dugo nije u SDP-u.

Neučinkovito hrvatsko pravosuđe

U članku se podsjeća da je 5. svibnja 2020. objavljeno da će GP Krk graditi „najskuplju cestu“ u Hrvatskoj koja će biti plaćena 70 milijuna eura europskog novca. Radi se o cesti D-403.

Navodi se nadalje da će preko 170 milijuna eura biti plaćeno Gradu Rijeci, Vodovodu i kanalizaciji i Hrvatskim cestama  putem Kohezijskog fonda EU  za “rekonstrukciju ceste, nadogradnju sustava otpadnih voda i poboljšanje postojećeg sustava odvodnje” što će također graditi GP Krk. Radi se o velikom projektu poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka.

Nije zaboravljeno ni to da je GP Krk uključen u projekt izgradnje riječke knjižnice i Dječjeg doma pod nazivom „Revitalizacija kompleksa Benčić” koji se također financira europskim novcem u iznos preko devet milijuna eura. Hrvatski porezni obveznici dat će dodatnih 12,5 milijuna eura. Upozorava se na spregu Slavko Linić – Jozo Kalem koji je, navodi se u članku, peti vodeći dioničar slovačke J&T banke u Hrvatskoj. Podsjeća se na to da J&T putem svojih medijskih firmi posjeduje riječki Novi List, ali i da stoji iza gradnje luksuznog hotela Costabella kojeg gradi češka grupacija JTH.

U tekstu se također navodi da takvu spregu u Rijeci omogućava i neučinkovito pravosuđe koje je 2019. godine na listi Global Competitiveness Report zauzelo 126 mjesto od 141 države.