Predizborna anketa za PGŽ: Komadina ide u drugi krug, protivnici mu Boras Mandić ili Cappelli

Prema rezultatima kampanje, uvjerljivu pobjedu u prvom krugu (gledajući područje Rijeke) odnosi aktualni župan Zlatko Komadina s oko 37 posto glasova. Slijede Gari Cappelli s 18,4 posto te Marko Boras Mandić s 13,9 posto.

Rijeka – Izbori za primorsko-goranskog župana ove će godine, sve je izvjesnije, imati drugi krug. Dosad je župan Zlatko Komadina suvereno pobjeđivao u prvom krugu, no u svibnju će birači ipak morati dvaput prošetati do izbornih mjesta. Pokazuje to i anketa koju je telefonski provela agencija Promocija plus na 600 ispitanika krajem ožujka, a prvenstveni fokus istraživanja bili su izbori za Grad Rijeku.

Gari Cappelli

No, u sklopu tog istraživanja uključena su i pitanja o političkim preferencijama na županijskoj razini, koja se mogu smatrati indikativnima za otkrivanje raspoloženja birača u čitavoj regiji. Rijeka obuhvaća ne samo najveći broj birača, već i biračko tijelo „najodanije“ SDP-u. Visok postotak lijevo orijentiranih birača ima i zapadni dio PGŽ, dok je u istočnim dijelovima sve veća zastupljenost birača sklonih HDZ-u i nezavisnim opcijama.

Prema rezultatima kampanje, uvjerljivu pobjedu u prvom krugu (gledajući područje Rijeke) odnosi aktualni župan Zlatko Komadina s oko 37 posto glasova. Na drugom je mjestu Gari Cappelli, kandidat HDZ-a, koji osvaja nešto više od 18 posto, dok je na trećem mjestu aktualni dožupan i kandidat Akcije mladih i Unije Kvarnera Marko Boras Mandić s oko 13 posto podrške. Slijede Iva Rinčić, nezavisna kandidatkinja s podrškom udruge GPS koja na riječkim izborima podržava Davora Štimca, s 8,3 posto te kandidat stranke Bura Josip Netretić s oko 4 posto.

Josip Netretić

Naravno, situacija u Rijeci ne može se samo „preslikati“ na područje čitave Primorsko-goranske županije. No, ipak anketa pokazuje neke zanimljive podatke. Primjerice, da Cappelli s 18,4 posto ima puno viši rejting od „gradskog“ kandidata HDZ-a Josipa Ostrogovića. To je, sasvim sigurno, posljedica „manje gužve“ na regionalnoj razini nego u Rijeci gdje se skupilo 13 kandidata, no možda govori i o prepoznatljivosti bivšeg ministra turizma. Cappellijeva baza je na otocima, a HDZ je jak na istoku županije, stoga nije nemoguće da njegov rezultat bude iznad 20 posto na regionalnoj razini.

Marko Boras Mandić isto tako može biti zadovoljan s rezultatom od 13 posto. Unija Kvarnera relativno je mlada stranka, podružnicu u Rijeci tek je nedavno osnovala, stoga je tu možda značajnija podrška Akcije mladih koja je „etablirana politička snaga“ u Rijeci.

Iva Rinčić

Ipak, Boras Mandić stoji bitno bolje od kandidata ove koalicije za gradonačelnika Rijeke, Vedrana Vivode, što je logično budući da je ipak kroz dva mandata dožupana i „staž“ na čelu Stožera Civilne zaštite stekao i određenu prepoznatljivost u javnosti. Akcija mladih dobro kotira na području Liburnije, gdje je političku karijeru izgradio kandidat za zamjenika župana Robert Kurelić. S druge strane, Nedo Pinezić kao kandidat za drugog zamjenika svoju je reputaciju stekao izvan politike, tako da je dobro poznat u turističkim krugovima, a „jaku bazu“ ima na Krku, odakle potječe.

Iva Rinčić tek je krenula u kampanju, stoga je relativno izvjesno da solidan rejting može zahvaliti vidljivosti Davora Štimca u Rijeci, jednako kao što Josip Netretić svoj rezultat uvelike „duguje“ Hrvoju Buriću. Tek treba vidjeti kako će se ova „riječka situacija“ preslikati na županijsku razinu, no sigurno je kako nas čeka napeta borba za drugu ulaznicu za drugi krug.