Predsjednik Milanović: Ljudi, izađite u nedjelju na izbore

Po ne znam koji put pozivam ljude da iskoriste svoja prava. Ne nabijam im na nos da je to dužnost, ne, to je pravo, a da je dužnost, bilo bi sankcija, poručio je predsjednik Republike

Rijeka – Predsjednik Republike Zoran Milanović danas je sudjelovao na svečanosti otvaranja Kaštela Morosini-Grimani u općini Svetvinčenat gdje je još jednom pozvao građane da u nedjelju, 5. srpnja izađu na izbore. Građani Primorsko-goranske županije glasuju u dvije izborne jedinice, u osmoj koja obuhvaća Istarsku županiju, Rijeku i kvarnerske otoke, odnosno u sedmoj koja obuhvaća gradove i općine riječkog prstena, kao i Gorski kotar.

– Po ne znam koji put pozivam ljude da iskoriste svoja prava. Ne nabijam im na nos da je to dužnost, ne, to je pravo, a da je dužnost, bilo bi sankcija. Moja pozicija nakon izbora može biti jako delikatna, može biti banalna. Ako situacija bude komplicirana, svi će gledati u mene i pitati se. Moram biti udaljen od toga i nepristran. Dat ću mandataru puno vremena, dok god se ne iscrpe sve šanse jer novi izbori su šteta, to je višestruka šteta, naglasio je predsjednik Milanović.

– Ovi izbori će imati određeni mali upitnik kraj sebe, ali ne znači da nisu legalni, da nisu legitimni, kod svakih izbora se može o tome razgovarati. Bitno je da uvjeti na biračkim mjestima funkcioniraju, istaknuo je Predsjednik.

– Naš sustav biranja je dobar, nije savršen, ali postoji nešto važnije, a to je javno povjerenje u čistoću i legitimnost procesa. Kada se zatvore birališta i zbroje glasovi, da nitko ne podiže ruku i nitko nema prigovora. U Hrvatskoj oni koji izgube izbore praktički istog trena priznaju rezultate izbora i to je dobar običaj, to je dobro za zemlju. Nemojmo dirati ovaj sustav glasanja, ne postoji savršen sustav, ali je siguran i postoji javno povjerenje da je to to. Nikad neće moći svi glasati, čak i da hoće, rekao je Milanović.

Na upit novinara o korištenju javnih resursa u kampanji Predsjednik je rekao da je to neizbježno i da je to sad “jalovo predbacivati Plenkoviću ili prije toga nekom drugom”.

– Ako stvari koristiš u svrhu izborne kampanje, ljudi će to vidjeti. Nemam osnove da to kritiziram, građani će sami procijeniti što je dobro, što je pretjerivanje. Mislim da je u Hrvatskoj to na normalnoj razini. Ne sviđa mi se što se laže više nego ikad. Uvijek je bilo natezanja i pretjerivanja u kampanjama, ali izvrtanja činjenica, laganja, izmišljanja, toga kao sad nikad nije bilo i u tom smislu kao zemlja nazadujemo. Ne biraju se sredstva, istaknuo je predsjednik Milanović.