Predsjednik Županijske skupštine primio predstavnike Kluba 138. brigade HV “Goranski risovi”

138. goranska brigada HV osnovana je 28. listopada 1991. godine, a kroz nju je svoj doprinos u Domovinskom ratu dao velik broj stanovnika Gorskog kotara, Primorja te otoka. Prvu akciju brigada je ostvarila 5. studenog 1991. godine kada su zauzeti svi vojni objekti JNA u Delnicama čime je došla do prijeko potrebnog naoružanja.

Rijeka – Jučer je u sjedištu Primorsko-goranske županije održan prijem za predstavnike Kluba 138. brigade HV “Goranski risovi”. Predstavnike je kluba povodom obilježavanja 27. godišnjice brigade primio predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić sa suradnicima.

Fabijanić je istaknuo je važnu ulogu 138. brigade u Domovinskom ratu te zahvalio predsjedniku i članovima Kluba u ime Primorsko-goranske županije. „Važno je očuvati ime brigade, ratni put, da se ta bremenita prošlost ne zaboravi,“ zaključio je.

Predsjednik Kluba Željko Sokol zahvalio je domaćinima na gostoprimstvu, a ratni zapovjednik brigade Miljenko Balen podsjetio je na ratnu kronologiju brigade te istaknuo važnost edukacije djece o Domovinskom ratu.

138. goranska brigada HV osnovana je 28. listopada 1991. godine, a kroz nju je svoj doprinos u Domovinskom ratu dao velik broj stanovnika Gorskog kotara, Primorja te otoka. Prvu akciju brigada je ostvarila 5. studenog 1991. godine kada su zauzeti svi vojni objekti JNA u Delnicama čime je došla do prijeko potrebnog naoružanja. U prosincu 1991. godine brigada se na Ličkom ratištu pridružuje 111. brigadi. 138. brigada najveći dio svog ratnog puta provodi u Lici, ali sudjeluje i u vojno-redarstvenim akcijama Bljesak i Oluja.

Brigada je svoj doprinos Domovinskom ratu ovjekovječila u 2 knjige te snimila 2 filma koji svjedoče o ratnim danima. Članovi Kluba najavili su premijeru novog filma za lipanj 2019. godine kada se obilježava i Dan Grada Delnica.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!