ERSTE AD

Predstava “Buca di sabbia” otvara sezonu Talijanske drame za odrasle uz povratak Alide Delcaro

Predstava “Buca di sabbia” otvara sezonu Talijanske drame za odrasle uz povratak Alide Delcaro

Foto: Dražen Šokčević

Glumci na pozornici bit će Anton Toni Plešić i sjajna glumica Talijanske drame Alida Delcaro koja se, iako u mirovini, ponovno vraća na kazališnu pozornicu.

Rijeka – U četvrtak, 25. listopada, u Zajednici Talijana u Rijeci, u 19.30 sati održat će se “Buca di Sabbia” / „Pješčanik“,   nova premijera Talijanske drame. Prestava će otvoriti sezonu Talijanske drame za odrasle koja će se odvijati pod sloganom „Il vero Fiumano segue il Dramma Italiano! / Fiumani pravi, budite s nama, tu je i Talijanska drama!, a druga je po redu premijera od pet predviđenih premijernih produkcije za ovu sezonu.

Tekst poljskog autora Michala Walczaka govori o odnosu dvoje djece dok se igraju u pješčaniku. Posebnost cijelog komada je, ne samo u riječima, već u glumcima, interpretima dviju uloga u komadu. Genijalnost komada se otkriva u trenutku shvaćanja da su djeca zapravo dvoje zrelih i odraslih glumaca, faktoru koji otvara tekst u drugoj nepisanoj dimenziji, odnosu između muškarca i žene od djetinjstva do senilnosti. Režiju potpisuje Jernej Kobal, mladi slovenski redatelj: “Ova predstava naš je pokušaj da odgovorimo na beskonačna pitanja koja proizlaze iz problema u odnosu između odraslih ljudi. Govori o vrlo specifičnom problemu, čak i ako se tekst učini gotovo djetinjastim “.

Glumci na pozornici bit će Anton Toni Plešić i sjajna glumica Talijanske drame Alida Delcaro koja se, iako u mirovini, ponovno vraća na kazališnu pozornicu. Glazbu potpisuje Varaždinac Pero Eldan, koji po prvi put radi s Talijanskom dramom, a vizualni segment, scenu i kostim, osmislila je Liberta Mišan, scenografkinja koja je već više puta surađivala na produkcijama riječkog HNK.

„Ovo je mali projekt”, govori novi ravnatelj Talijanske drame Giulio Settimo, “rađen s ciljem da bude mobilan te da tako može  posjetiti sve zajednice Talijana kako u Hrvatskoj tako i u Sloveniji”.

Nakon premijere, repriza u Zajednici Talijana sljedi već sljedećeg dana u petak, 26. listopada u 19.30 sati. Sljedećeg tjedna predstava će igrati u kazalištu u Bujama, 29. listopada s početkom u 19.30 sati, te u Zajednici Vodnjana, 30. listopada u 20 sati. Uz premijeru će se održati i izložba autora plakata predstave, Riječanina tršćanskog podrijetla Nicole Facchinija , u Pomorskom i povijesnom muzeju . Otvorenje izložbe će biti u petak 26. listopada u 18 sati, a ostat će otvorena do petka, 9. studenog 2018.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }