PREDSTAVLJAMO RIJEČKU ALTERNATIVNU SCENU – Punk bend Žulj: Okupili smo se dok smo pili pivu na klupicama

PREDSTAVLJAMO RIJEČKU ALTERNATIVNU SCENU – Punk bend Žulj: Okupili smo se dok smo pili pivu na klupicama

Žulj / FOTO: Duško Miljević

Kažu da njihovu najvjerniju publiku sačinjavaju Andrija, Jakov, Ivan, Filip, Bartolomej, Toma, Matej, Jakov mlađi, Šimun Petar, Šimun Kananej, Juda Tadej i Juda obični. Prilično zanimljiva ekipa, složit ćete se.

Rijeka – Jure na bas gitari, Jureško i Bager na gitari, Karolina na bubnjevima i Oli kao vokal, tako su se predstavili članovi riječkog punk benda Žulj. Prva postava je sačinjavala Juru, Jureška, Olija i Matiju na bubnjevima, pa se Bager priključuje kao „svježa krv“ 2017. godine, a Karolina zamjenjuje Matiju i od tada se postav ne mijenja.

Foto: Erik Paladin

Sve je zapravo počelo na jesen 2015. godine, kada se prvobitni postav benda počeo okupljati u skloništu punom vlage i nisko higijenskim uvjetima, pa je i tematika pjesama tada bila, kako kažu, prilično vlažna.

– Žulj je ime koje je najbolje opisivalo koncentrat vlage i nečistoće, u nama, na nama i u svemu što nas okružuje, dok ne pukne, vrlo slikovito su opisali kako je nastao naziv benda. Neki članovi su se bolje poznavali, neki malo manje, a ideja za osnivanjem benda došla je dok su sjedili na klupicama i u birtijama uz skupo pivo, pa odlučili da je umjesto toga ipak bolje da „feštaju i rade sranja uz kreativan punk pristup“.

Kažu da njihovu najvjerniju publiku sačinjavaju Andrija, Jakov, Ivan, Filip, Bartolomej, Toma, Matej, Jakov mlađi, Šimun Petar, Šimun Kananej, Juda Tadej i Juda obični. Prilično zanimljiva ekipa, složit ćete se.

– Zvuk Žulja bismo opisali kao punk pošto smo disco bend, duhovito kažu, a u stvaranju glazbe ih pokreće skoro pa sve – od vlage, alkohola i seksa do radikalnijih tema poput pitanja slobode, banaka, vojske, školstva, farmaceutike i cijelog društva. Kažu da je vjerojatno i život u Rijeci imao utjecaja na inspiraciju članova benda, a frontmen benda Oli ističe kako u budućnosti sigurno neće ganjati iste teme jer je inspiracija nepresušna.

Foto: Ivan Car

Istaknuli su svoja dva uratka, „Vlažne pjesme“ i „Resetiraj civilizaciju“, a do sada su svirali po Rijeci, Zagrebu, Puli, Šibeniku, Ljubljani, Godoviču, Buzetu, dok im je najdraža svirka, kako kažu, ona na kojoj se svira.

– Sviramo kada nas pozovu, više volimo biti u skloništu, a kada nas zovu znači da nas žele, objašnjavaju Žuljevi. Probe imaju u atomskom skloništu, kažu prerijetko u zadnje vrijeme jer je s godinama sve teže skupljati članove benda po garažama i skloništima zbog raznih životnih obaveza i poslova. Zbog toga je i cijeli materijal za album na čekanju. No, prije svirki uvijek nađu vremena kako bi zvučali pristojno, koliko se to u punku može biti.

Zanimljivo je kako Žulj ima i ženskog člana benda, bubnjaricu Karolinu za koju kažu kako ima važnu misiju, čuvati gitarista Jureška kako se ne bi previše napio i uništio opremu, pa i nastupe. Naime, ona je njegova buduća supruga, a kako frontmen Oli kaže: „Kada ne mora tući Jureška, zadovolji se i udaranjem po bubnjevima“.

Većinom su svi odrasli na punku i rock’n’rollu, ali bend koji su posebno istaknuli kao glazbeni uzor je američki Germs. Koliko ga vole pokazuje činjenica da rade na pjesmi pod imenom „Darby Crash“, koja je posvećena njihovom preminulom frontmenu. Na pitanje koja je Žuljevima najbolja stvar od Žulja smiješeći se kažu: „Najbolja stvar nam je ona koja je trenutno tebi naša najbolja“, dok na pitanje što vole na koncertima „dati“ publici odgovaraju: „Mi ništa ne „dajemo“! Mi i publika sve dijelimo!“

 

Pročitajte više o riječkoj demo sceni:

Rock grupa Fanaa: Fokusirani smo na stvaranje novog EP-a

Metal bend Krematorium: Posebno nas inspiriraju stvari koje nam se ne sviđaju u svakodnevici

Death metal bend Omnivore: Plan nam je postati najpoznatiji metal bend iz Hrvatske

Sexy rock band Nelaay: Rijeka je divan grad i odlična inspiracija

Burning Bush: ‘Inspirira nas ljepota ovog kaotičnog i ružnog života’

Alternativni metal bend Mamut: Ne možemo kreativno funkcionirati uz pravila i ograničenja

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!