PREDSTAVLJAMO RIJEČKU ALTERNATIVNU SCENU – Rock grupa Media Effect: Mladi, nasmijani i skroz efektni

PREDSTAVLJAMO RIJEČKU ALTERNATIVNU SCENU – Rock grupa Media Effect: Mladi, nasmijani i skroz efektni

Foto: Ardea Dujaković

Dečki su napravili mali eksperiment na pozornici, kao i svaki bend koji drži do mišljenja publike – valjanost svojih pjesama rangirali su na način da prate reakciju publike nakon što pjesma završi, pa su time dobili poprilično dobru sliku što je dobro, a što može biti još bolje.

Rijeka – S Media Effectom sve je počelo 2017. godine kada su se gitaristi Fabijan Ban i Mario Dujaković upoznali u srednjoj školi i shvatili da oboje sviraju gitaru, pa im je pala na pamet ideja o bendu. Ispočetka su funkcionirali kao acoustic trio sa Mateom Martedićem, vokalom, da bi im se kasnije pridružili Stefan Drmač na bubnjevima i Pavle Ćosić na bas gitari te u ulozi pratećeg vokala.

Za sebe kažu da su mladi riječki bend željan sviranja, stvaranja i što češćeg boravka na bini, a njihova se glazba svrstava u rock’n’roll. Probe imaju u Music box-u, prostoriji udruge Ri Rock, čiji je član bubnjar Drmač, pa spaja ugodno s korisnim. Trude se da su probe minimalno dva puta tjedno, no kada je „gusti“ tjedan, onda se potrude imati barem jednu probu jer, kako kažu, žele ostati u kontinuitetu sviranja zajedno.

Media Effect / foto: Ardea Dujaković

Do sada su u punom sastavu imali dva nastupa – na 40. Ri Rock festivalu i humanitarnom koncertu Tony’s birth(day), na kojima su dijelili pozornicu s nekolicinom velikih imena riječke i hrvatske alternativne scene – bendovima poput One Piece Puzzle, Mandrili, Krešo i Kisele Kiše. Ističu kako im je malo draži nastup ipak na Ri Rock-u jer je to bio njihov prvi nastup, a dogodio se na Ri Rock-ovoj 40. godišnjici, što je za svaki bend prilično značajno zbog dugovječnosti i popularnosti festivala.

Njihova najvjernija publika za sada su prijatelji i poznanici, no vjeruju da su i na koncertima pridobili neko novo uho i oko koje ih budno prati. Za tekstove pjesama odgovorni su Mario i Fabijan jer su nastale još iz doba acoustic tria, no kažu da to ne znači da budućnost ne donosi tekstove ili glazbene ideje i drugih članova benda. Inspiraciju za pisanje nalaze u stvarima koje su se dogodile, ali neki su tekstovi samo plod maštanja, pa kažu, smijući se, da uz neke pjesme ne bi bilo loše da piše „pisano po istinitom događaju“.

Dečki su napravili mali eksperiment na pozornici, kao i svaki bend koji drži do mišljenja publike – valjanost svojih pjesama rangirali su na način da prate reakciju publike nakon što pjesma završi, pa su time dobili poprilično dobru sliku što je dobro, a što može biti još bolje. Glazbene uzore imaju u različitim žanrovima glazbe, od hrvatskog rocka, britpopa, grungea, do heavy i death metal bendova, a ukusi su individualni.

Media Effect / foto: Marko Plečko

Na pitanje svađaju li se međusobno kažu, šaleći se, kako je to ipak malo pregruba riječ jer nisu još dovoljno slavni da mogu zarađivati od svađanja. Više se vole upustiti u dinamične rasprave i diskusije, potencijalno uz koju pivu ili pet-šest njih čisto da drže raspravu pod kontrolom. Pivo connecting people? U njihovom slučaju definitivno da.

Iako uzvraćaju: „Za koliko para?“ smijući se, na zahtjev da podijele nešto sočno s nama, ipak su šapnuli da se trenutno kuje datum snimanja spota za singl koji je nedavno iskovan u Studiju Palach. To bi se moglo dogoditi ubrzo, pa će na taj način započeti svoju malu „trilogiju“ – snimit će još dva singla sa spotovima, a sve bi trebalo ugledati svijetlo dana na jesen sljedeće godine. Prvo žele vidjeti reakcije publike, a kasnije će kovati nove planove. Međutim, nisu oni bez cilja – žele 2020. godinu napraviti što produktivnijom, sa puno proba i više nastupa, pa da krenu laganim putem stvaranja albuma. Kažu da se za par godina vide sa kojim albumom ili EP-om više, kao i na gažama u pubovima, klubovima i na festivalima. Imaju našu punu podršku da se to i ostvari.

 

Pročitajte više o riječkoj demo i alternativnoj sceni:

Rock grupa Fanaa: Fokusirani smo na stvaranje novog EP-a

Metal bend Krematorium: Posebno nas inspiriraju stvari koje nam se ne sviđaju u svakodnevici

Death metal bend Omnivore: Plan nam je postati najpoznatiji metal bend iz Hrvatske

Sexy rock band Nelaay: Rijeka je divan grad i odlična inspiracija

Burning Bush: ‘Inspirira nas ljepota ovog kaotičnog i ružnog života’

Alternativni metal bend Mamut: Ne možemo kreativno funkcionirati uz pravila i ograničenja

Punk bend Žulj: Okupili smo se dok smo pili pivu na klupicama

Krešo i Kisele kiše: ‘Mi smo demo bend i uvijek ćemo to ostati’

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!