PREDSTAVLJAMO RIJEČKU DEMO SCENU – Alternativni metal bend Mamut: Ne možemo kreativno funkcionirati uz pravila i ograničenja

Naša glazba je kad staviš u mikser moderni metal, slap bass, nihilističku tematiku, diskutabilne vokale i hip hop utjecaje koji se nalaze na novom materijalu. Možda zvuči čudno, ali ne možemo kreativno funkcionirati uz pravila i ograničenja, kažu mamutovci.

Mamut

Rijeka – Sve je počelo 2017. godine kada je prvi postav benda Mamut izbacio svoj prvi spot za
pjesmu „Mamut u meni“ i prateći EP „Freak Show“. Samo tjedan dana kasnije imali su svoj prvi nastup, kao predgrupa bendu She Loves Pablo u riječkoj The Beertiji, nakon čega su se, kako kažu: „bacili u rovove riječke alternative“.

Tročlani riječki alternativni metal bend Mamut, koji je sada sastavljen od Ive Jurčića, Marina Horvata i Borne Žderića, obožava dramatične opise bendova i nihilizam, a svoju glazbu slikovito opisuju.

– Naša glazba je kad staviš u mikser moderni metal, slap bass, nihilističku tematiku, diskutabilne vokale i hip hop utjecaje koji se nalaze na novom materijalu. Možda zvuči čudno, ali ne možemo kreativno funkcionirati uz pravila i ograničenja, kažu mamutovci.

Predvodnik benda je Ivo Jurčić, kao vokal i gitarist, Žderić je također na gitari, a Horvat na bas gitari.  Svi su jako kreativni i zaposleni izvan benda, Jurčić završava studij u Nizozemskoj, Žderić producira glazbu, dok za Horvata kažu kako zapravo radi najveći doprinos za alternativu grada puštajući Sepulturu djeci na praksi u osnovnim školama.

Inspiraciju za tekstove pronalaze u onome što čitaju i gledaju, posljednji inspirativni film bio je horor „The Bliss“ iz ove godine, a knjiga „Sublimni objekt ideologije“ Slavoja Žižeka.

– Što se glazbe tiče, Marin i Borna su tvornice glazbenih ideja čiju inspiraciju ne možeš secirati, nego samo uživati u njoj, ističe Jurčić. Također, i riječka kiša ima doprinos u njihovom stvaralaštvu, dok kažu da je riječka publika bila apsolutno nevjerojatna na njihovom prvom samostalnom koncertu u The Beertiji u svibnju ove godine. No, gladni su i većeg nastupa u metropoli s obzirom na to da su reakcije zagrebačke publike ostavile jako dobar dojam na njih. Kako stoje s probama?

– Trenutno nam se probe održavaju na Google Drive-u s obzirom da je Jurčić u Nizozemskoj još šest mjeseci. Stalno izmjenjujemo i radimo novi materijal, ali od početka prošle jeseni do ljeta iznajmili smo studio, tzv. Borin legendarni studio za sirotinju na Zametu. Inače, Boro Rakamarić je vlasnik tog studija koji je dobro poznat riječkim bendovima. Tamo smo imali dvije probe tjedno po barem četiri sata. Držali smo stvarno ekspresan tempo koji je donio odlične rezultate i jedva čekamo da se Mamut vrati u tu stvarnost, kažu.

S obzirom na to da su obradili pjesmu „Pripazi na ljude“ beogradskog benda Repetitor, koji im je bio glavna inspiracija u ranijim fazama benda, imaju dosta pratitelja upravo iz Srbije, preciznije Beograda i Vojvodine.

– Najveća nam je želja odraditi pravu turneju po Balkanu i naravno, svirati u Beogradu. Mamut voli Srbiju!, kažu dečki. A kad smo kod želja, kažu da se za deset godina vide s barem tri izdana albuma, nekoliko turneja pod pojasom i da još uvijek rade glazbu skupa. Najdraži koncerti su im nastup na festivalu Kluba studenata Filozofskog fakulteta u Zagrebu i nastup u riječkoj The Beertiji, iako priznaju: „Beertija je malo bliže srcu, s obzirom da je to bio naš prvi samostalni koncert gdje smo očekivali 20 ljudi, a dobili krcat klub koji je gladan i željan naše muzike. Riječi ne mogu opisati koliko jedva čekamo povratak na pozornicu”!

Pročitajte više o riječkoj demo sceni:

Rock grupa Fanaa: Fokusirani smo na stvaranje novog EP-a

Metal bend Krematorium: Posebno nas inspiriraju stvari koje nam se ne sviđaju u svakodnevici

Death metal bend Omnivore: Plan nam je postati najpoznatiji metal bend iz Hrvatske

Sexy rock band Nelaay: Rijeka je divan grad i odlična inspiracija

Burning Bush: ‘Inspirira nas ljepota ovog kaotičnog i ružnog života’

 

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!