PREDSTAVLJAMO RIJEČKU DEMO SCENU – Krešo i Kisele kiše: ‘Mi smo demo bend i uvijek ćemo to ostati’

PREDSTAVLJAMO RIJEČKU DEMO SCENU – Krešo i Kisele kiše: ‘Mi smo demo bend i uvijek ćemo to ostati’

Foto A. Saška Mutić

Kažu kako ipak u Šibeniku imaju najvjerniju publiku koja ide gdje god oni svirali, pogotovo Učo i Čela, a dalje objašnjavaju: „Neki od njih su bili na više naših koncerata nego i mi sami.“

Rijeka – Predstavljanje riječkih demo bendova završavamo za ovu godinu, s kim, sa čim nego s Krešom i Kiselim kišama. Proglašavani najboljim demo bendom desetljeća, iza sebe imaju uskoro sretnu trinaestu godišnjicu postojanja. Članovi tada razmontiranog benda „Bjuti Centar“ oformljuju novu grupu 2007. godine, kako objašnjavaju: „Našli se ljudi koji žele svirat’ i krenuli. Uz dosta dječjih bolesti i promjena članova, još uvijek davimo ljude s našim vizijama pretočenim u lake note“.

Ova vesela družina sa opakom dijagnozom bazira se na punk i rock zvuku, a čine je, nećete vjerovati – Krešo kao vokal, zatim Kunda na trubi i u ulozi pratećeg vokala, Pero na trombonu, Silba na bas gitari, Neno i Nikola na gitarama i Pigy na bubnjevima. Iako se u samom nazivu benda spominju kiše, riječki zaštitni znak, tvrde kako naziv benda nema veze s time, ali je Rijeka ipak bila inspiracija za nastanak dosta pjesama sa njihovog repertoara.

Njihova se publika nalazi svugdje po Hrvatskoj, ali i šire, a u Rijeci imaju već standardnu ekipu koja redovito ide na sve njihove koncerte koje održavaju po gradu i u bližoj okolici. Kažu kako ipak u Šibeniku imaju najvjerniju publiku koja ide gdje god oni svirali, pogotovo Učo i Čela, a dalje objašnjavaju: „Neki od njih su bili na više naših koncerata nego i mi sami.“

Iza sebe imaju na stotine koncerata u Hrvatskoj i inozemstvu, a teško mogu izdvojiti koja im je svirka bila najdraža jer će veliki broj koncerata pamtiti cijeli život. Dok su za aranžman svi članovi benda zaslužni, tekstove im piše, ponovno nećete vjerovati – Krešimir Burić, njihov Krešo. Jer, kako kažu, još uvijek nisu na tom nivou da im netko drugi piše pjesme.

No, u čemu je štos s ovim bendom? Zašto su baš oni proglašavani najboljim demo bendom desetljeća? Neki će reći, zato što osim pankerskog zvuka imaju „zafrkantske tekstove iz naroda“, neki će spomenuti da iza sebe imaju tri albuma, a možda je stvar i u obožavateljicama. Naime, na pitanje imaju li groupije urnebesno odgovaraju: „Uf, kako da ne. Ima ih toliko da se moramo maskirat’ kad izlazimo iz kuće. Nakon svakog koncerta smo zatrpani hrpom grudnjaka i gaćica tako da naše cure i ne moraju kupovati iste. Neke obožavateljice imaju čak i tetovirane naše glave na intimnim dijelovima tijela. I to u boji. Većinom su to simpatične djevojke sa čudnim tikovima i nevjerojatnim porivima za oštra pića“. Dobro, shvaćeno, dakle nije stvar u groupijima.

Dečki trenutno rade na novom albumu i kako kažu, skupljaju elektro otpad, iako u zadnje vrijeme malo „štekaju sa probama“. Trude se imati ih makar jednom tjedno i tvrde kako će uskoro krenuti žešće tako da i album može biti brže gotov. Probe im se održavaju u prostoriji na Kozali, pa poručuju: „Ako je netko u prolazu uvijek može donijeti nešto za popit’“. U planu im je, osim snimanja četvrtog albuma, napraviti nekoliko spotova i odraditi promo turneje, a osim što su 7. prosinca svirali na Ri Rock Festivalu, očekuje ih svirka i ove subote, 21. prosinca na Adventu na Korzu.

Glazbene uzore nemaju i svi članovi benda slušaju raznoliku glazbu, a inspiraciju za svoje stvaralaštvo pronalaze u svakodnevnom životu, pa je nikad ni nedostaje. Na pitanje koje je njihovo mišljenje o probijanju bendova na hrvatskoj sceni, odgovaraju: „Pa, tko se probije u većini slučajeva vjerojatno i ostane probijen. Ovisno iz kog kuta se gleda“, a za hrvatsku glazbenu scenu kažu kako je čudo. Ne sjećaju se kada je bila jača i misle kako nam većina glazbenog svijeta zavidi. U ovom odgovoru nisu bili pretjerano uvjerljivi, složit ćete se.

To i potvrđuje njihov odgovor na pitanje što bi poručili bendovima koji tek počinju: „Ako baš ne moraju, nek’ ne počinju“. Krešo i Kisele Kiše lagano postaju sinonim za Rijeku, a svojim hitovima poput „Inače“, „Rakija“, „Babo“, obrada pjesme Mate Miše Kovača „Ja nemam više razloga da živim“, oplemenili su riječku glazbenu scenu. Neki ih smatraju demo bendom, neki ne, ali oni tvrde da su i dalje demo bend te se nadaju da će to i ostati.

 

Pročitajte više o riječkoj demo i alternativnoj sceni:

Rock grupa Fanaa: Fokusirani smo na stvaranje novog EP-a

Metal bend Krematorium: Posebno nas inspiriraju stvari koje nam se ne sviđaju u svakodnevici

Death metal bend Omnivore: Plan nam je postati najpoznatiji metal bend iz Hrvatske

Sexy rock band Nelaay: Rijeka je divan grad i odlična inspiracija

Burning Bush: ‘Inspirira nas ljepota ovog kaotičnog i ružnog života’

Alternativni metal bend Mamut: Ne možemo kreativno funkcionirati uz pravila i ograničenja

Punk bend Žulj: Okupili smo se dok smo pili pivu na klupicama

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!