PREDSTAVLJAMO RIJEČKU DEMO SCENU – Metal bend Krematorium: Posebno nas inspiriraju stvari koje nam se ne sviđaju u svakodnevici

PREDSTAVLJAMO RIJEČKU DEMO SCENU – Metal bend Krematorium: Posebno nas inspiriraju stvari koje nam se ne sviđaju u svakodnevici

Fotografije: Arhiva Krematorium i PodUckun.net

Na pitanje imaju li svoje groupije, sramežljivo su odgovorili kako ih još uvijek nisu našli, što nije neostvarivo s obzirom na to ih velike stvari tek čekaju. Međutim, ovi žestoki dečki imaju svoje dugogodišnje fanove najvećim dijelom –  u Rijeci i kažu kako ih ekipa svaki put „natjera“ da daju svoj maksimum te su im zahvalni na tome.

Rijeka – Riječki thrash metal bend Krematorium postoji već 12 godina i malo tko u riječkim alternativnim krugovima nije čuo za njih. Sve je počelo tako da su Erik Perušić, gitarist i starosjedilac benda i Miljen Sirotić, bivši član benda, godinama bili fascinirani thrash metalom, pa su htjeli stvoriti upravo takav bend.

– Zbog toga nikada nismo imali problema sa traženjem među žanrovima i smjerom u kojem bi bend trebao ići. Prvi nastupi na lokalnoj bazi i predstavljanje publici sa demo snimkom došli su na red tek 2009. godine, objasnio je frontmen Domagoj Fišeković, koji je uz Perušića drugi starosjedilac benda.

Dečki su kroz godine razvijali svoje vještine i samopouzdanje, pronalazili inspiraciju u raznim temama, od fiktivnih do onih koje se događaju u svakodnevnici, a ne sviđaju im se. Iako je u ranijoj demo fazi bilo manjih promjena u postavi benda, značajnija se dogodila upravo početkom ove godine. Perušić i Fišeković ostali su sami u bendu i morali su pronaći kompletno novu postavu kako bi Krematorium „digli iz pepela“. Svatko tko je u posljednje vrijeme bio na njihovom koncertu mogao je osjetiti tu promjenu i energiju koju su donijeli novi članovi benda – Zdenko Debić na bas gitari, Goran Bodetić na gitari i Dorian Perušić na bubnjevima. Sva trojica imaju popriličnog glazbenog iskustva i „utakmica u nogama“, a Dorian Perušić svira u još nekoliko bendova.

Ne znaju koja je njihova stvar najbolje prihvaćena od publike, ali mogu osjetiti da ih na svirkama najbolje prodrmaju sa pjesmama Fury i Inquisition. Kao i većina bendova i oni imaju svoje glazbene uzore, dok najveći utjecaj na njihovo stvaralaštvo imaju metal bendovi iz 80-ih, koje u najvećoj mjeri slušaju. Iako za sebe kažu da nisu neki bend od nagrada i priznanja jer su u deset godina sviranja dobili jednu nagradu – 3. mjesto na Ri Rocku 2012. godine, najveći su im ponos nezaboravni “gigovi” koje su imali, prvo i zadnje izdanje Dark Circle festa, kao i promocije albuma sa riječkim kolegama iz benda Speedclaw i zagrebačkim bendom LIV. Na pitanje imaju li svoje groupije, sramežljivo su odgovorili kako ih još uvijek nisu našli, što nije neostvarivo s obzirom na to ih velike stvari tek čekaju. Međutim, ovi žestoki dečki imaju svoje dugogodišnje fanove najvećim dijelom –  u Rijeci i kažu kako ih ekipa svaki put „natjera“ da daju svoj maksimum te su im zahvalni na tome.

U posljednje vrijeme, Krematorium je odradio nekoliko nastupa, na Vlajternativa festivalu u Benkovcu kraj Zadra, Metal & Feast-u u Sloveniji, kao i  na festivalu Udar groma u Karlovcu sa riječkim kolegama iz bendova Old night i Speedclaw.

Na pitanje što imaju dalje u planu, odgovaraju: „Sad slijedi tipični odgovor na ovo pitanje: ‘Trenutno radimo na novom materijalu i bit će bolje od ičega što smo dosad napravili’. Plan je napraviti album i u biti jedino što radimo uz svirke trenutno je rad na novom materijalu.“

Kao i većina riječkih demo bendova, probe imaju u Music box-u, prostoru udruge Ri Rock gdje se okupljaju jednom ili dva puta tjedno, ovisno o poslovima i obvezama svih članova. Momci smatraju kako u Rijeci postoji mnogo vrlo kvalitetnih bendova i glazbenih projekata, u raznim žanrovima, a izdvojili su bend Miscreation. Njih su čuli na posljednjem Dark Circle festu i bili su skroz oduševljeni sa zvukovima tog „oldskul death metala“.

Pročitajte više o riječkoj demo sceni:

Rock grupa Fanaa: Fokusirani smo na stvaranje novog EP-a

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!