Predstavljanje slikovnice na temu dječjih prava u organzaciji Rotary kluba Rijeka Novi val

Na natječaju za ilustraciju slikovnice Tili i čarobna školska kutija pobijedila je akademska slikarica Donata Krznarić Milić s bogatim iskustvom u ilustraciji dječjih slikovnica.

Rijeka – Tili i čarobna školska kutija slikovnica je nastala u sklopu projekta „I ja sam tu“ Rotary kluba Rijeka Novi Val čija će se promocija održati u Dječjoj kući grada Rijeke u petak, 3. prosinca s početkom u 18 sati.

I ja sam tu projekt je Rotary kluba Rijeka Novi val financiran u sklopu programa Europske snage solidarnosti. Glavni cilj projekta je povećanje stupnja osviještenosti o pravima djece koja su zaštićena međunarodnom Konvencijom o pravima djece, a čija je potpisnica i Republika Hrvatska.

-Projekt koji se provodi kroz čitavu 2021. godinu uključuje razne aktivnosti usmjerene na zaštitu prava djece, te smo tako do sada imali natječaj a izradu murala na kojemu je pobijedio umjetnik Miron Milić koji je oslikao dio riječkog terminala u sklopu projekta, ističu iz Kluba.

-Druga dva natječaja raspisali smo za izradu slikovnice za predškolski i rani školski uzrast, na temu jednog ljudskog prava djece iz Konvencije, po izboru autora, napominju iz Rotaryja, dodajući kako je na natječaju za tekstualno idejno rješenje pobijedila je profesorica hrvatskog i engleskog jezika i književnosti Sanja Lujić Pirc koja je kao temu za tekst ove slikovnice sukladno Konvenciji o pravima djeteta odabrala pravo na obrazovanje.

 Koliko djece u Hrvatskoj postoji koja satima hodaju do najbližeg autobusa i onda se još voze do škole, u kakvim uvjetima pišu zadaću, imaju li računalo potrebno za online nastavu, Internet… nešto što je (većini) djece normalna stvar? Osvijestiti, potaknuti na razmišljanje, razgovarati… cilj je ovoga teksta koji je za osnovnu zadaću imao biti kratak i sažet, ali koji otvara mogućnost za brojna pitanja i promišljanja.

Zašto ova priča? Jer od malih nogu želimo naučiti svoju djecu da cijene ono što imaju, da budu svjesni da ima onih kojima treba naša pomoć, da stvaramo promjene, a to možemo činiti znanjem. Bez obrazovanja gubimo priliku ostvariti svoje potencijale, izgraditi bolju budućnost“

Na natječaju za ilustraciju slikovnice Tili i čarobna školska kutija pobijedila je akademska slikarica Donata Krznarić Milić s bogatim iskustvom u ilustraciji dječjih slikovnica.

U prvoj nakladi Rotary klub Rijeka tiskao je 100 primjeraka slikovnice koje će se podijeliti osnovnim školama na području grada Rijeke.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }