Predstavljanjem nove knjige Velida Đekića otvara se Ljetno Art kino

Gosti predstavljanja knjige, uz samog autora, su filmski kritičar Dragan Rubeša i kroatist Saša Stanić, a nakon razgovora slijedi projekcija antologijskog hrvatskog filma H-8 redatelja Nikole Tanhofera koji je, navodi autor knjige, svoju riječku premijeru imao upravo u dvorani riječkog Art-kina, ondašnjeg Kina Beograd.

Rijeka – Već s prvim danom lipnja Art-kino otvara svoju ljetnu rezidenciju u dvorištu Samostana Gospe Lurdske gdje će ljetne večeri europske prijestolnice kulture pod zvjezdanim nebom već osmu godinu za redom uljepšavati filmske projekcije Ljetnog Art-kina

Budući da su film i druženje nerazdruživa kombinacija Art-kina, otvorenje Ljetnog Art-kina u dvorištu kapucinskog samostana 1. lipnja u 20 sati donosi predstavljanje nove knjige riječkog publicista Velida Đekića “Važno je ne plašiti se večernjeg vlaka”, u izdanju Art-kina, objavljene u sklopu programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

Naime, ovog je proljeća Art-kino objavilo Đekićevu knjigu posvećenu specifičnoj dimenziji filmske dvorane u kojoj danas djeluje Art-kino. Riječ je o propagandnoj sastavnici ovdašnjega kinematografskog života, gdjekad više nego ogoljenoj, koja se proteže manje-više cjelokupnom poviješću dvorane, dijelom i ostalih gradskih kina. Takva, propagandna prikazivačka politika dvorane išla je očekivano ukorak s turbulentnim promjenama u riječkoj društvenoj i političkoj svakodnevici 20. stoljeća.

Knjiga u završnici ne propušta zabilježiti današnji odmak Art-kina od jučerašnjih propagandnih praksi, što je tim važnije znamo li kako je ono jedino preostalo gradsko kino u Rijeci. Utemeljena na uvidu u filmski repertoar dvorane, redovito objavljivan u lokalnom tisku u doba više država koje su vladale Rijekom, knjiga donosi zaokružen i živopisan pogled na spoj riječke kinematografske scene s društvenom i političkom zbiljom proteklih vremena. Nipošto nije zaboravljena ni pozicija običnih građana, kojima je film bio uistinu omiljena razonoda.

Gosti predstavljanja knjige, uz samog autora, su filmski kritičar Dragan Rubeša i kroatist Saša Stanić, a nakon razgovora slijedi projekcija antologijskog hrvatskog filma H-8 redatelja Nikole Tanhofera koji je, navodi autor knjige, svoju riječku premijeru imao upravo u dvorani riječkog Art-kina, ondašnjeg Kina Beograd. Dobitnik Velike zlatne Arene za najbolji film u Puli 1958. godine temelji se na istinitoj priči o fatalnoj nesreći koju je prouzrokovao nepoznati vozač automobila 1957. godine. Film se prikazuje u suradnji s Hrvatskom kinotekom (Hrvatski državni arhiv) i Jadran filmom.

Ulaz na program otvaranja Ljetnog Art-kina slobodan je za sve posjetitelje uz obaveznu prethodnu rezervaciju. Ulaznice se mogu rezervirati e-poštom (ulaznice@art-kino.org) ili na blagajni Art-kina koja se otvara svakog dana sat vremena prije početka prve projekcije.

Više informacija potražite na https://www.art-kino.org

Više o kultnom filmskom ostvarenju Nikole Tanhofera možete pročitati u kolumni našeg Cvije objavljenoj u srpnju 2018.

RT DOBRE NADE : H-8 ZA SVA VREMENA

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!