Predstavljen novi školski program „Rano učenje informatike“ @ Rijeka

Grad Rijeka od iduće školske godine uvodi revidirani i modernizirani program ranog učenja informatike, a pohađanje će biti besplatno za sve učenike i škole.

Rijeka – Novi program „Rano učenje informatike“ provodit će se kao izvannastavna aktivnost u riječkim osnovnim školama od školske godine 2018./19., a namijenjen je učenicima od 1. do 4. razreda osnovne škole. Namjera Grada je uključivanje što većeg broja učenika u aktivno korištenje računala te poticanje i njegovanje interesa prema novim tehnologijama, uz mehanizme prepoznavanja opasnosti i problema koje one nose. Budući da je cilj omogućavanje jednakih obrazovnih mogućnosti i pravedan pristup kvalitetnom informatičkom obrazovanju za sve učenike, bez obzira na njihov socio-ekonomski status, Grad Rijeka će financiranje programa preuzeti u potpunosti. Rano učenje informatike kao izvannastavna aktivnost provodit će se u zainteresiranim riječkim školama u fondu od 35 školskih sati u školskoj godini (jedan školski sat tjedno), a želja je da u budućnosti informatika dobije status izbornog predmeta od 1. razreda osnovne škole.

Osuvremenjena verzija kurikuluma

Stručni tim zadužen za izradu novog kurikuluma, u sastavu prof. pedagogije i informatike Josipa Andrušić, mag. prim. educ. Sonita Penavin i dr. sc. Damir Purković, predstavio je program i njegovo nastajanje u prostoriji Gradske vijećnice. Novi plan i program obuhvaća moderniziranu i osuvremenjenu verziju kurikuluma ranog učenja za mlađe osnovnoškolce te izradu plana edukacije i smjernica te provođenje informativne radionice za učitelje – provoditelje, a u njemu su, osim tročlanog stručnog tima, sudjelovali i zaposlenici Zavoda za informatičku djelatnost Grada Rijeke te Odjela gradske uprave za odgoj i školstvo. Uspješnost izrađenog kurikuluma provjeravat će se opsežnom evaluacijom u komunikaciji s učiteljima i djecom, a na temelju dobivenih rezultata stručni će tim uvesti eventualne izmjene.

Naglasak stavljen na debatu

Profesor Purković istaknuo je glavne karakteristike novog kurikuluma kao što su njegova otvorenost, poticanje motivacije, logičkog razmišljanja i suradnje kod djece te razvijanje sklonosti učenika. Učitelji će imati prostor za vlastitu inicijativu te brže prilagođavanje tehnološkim promjenama, a ta sloboda u kreiranju i sadržajnom oblikovanju, prema Purkovićevim riječima, donosi i veću odgovornost u radu. Naglasak je stavljen i na debatu, razgovor i argumentiranu razmjenu mišljenja, a premda se aktivnost neće ocjenjivati, učenici će dobivati povratne informacije o svom radu. Također, u planu je i izrada web stranica za učitelje gdje će se u obliku foruma moći razmjenjivati ideje, materijali, metode i modeli podučavanja i slično.

– Tehnologija ne smije biti u centru pažnje, već čovjek, jer čovjek upravlja tehnologijom, a ne ona njime, zaključio je Damir Purković.

Program Moja Rijeka

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel naveo je kako se mnogo toga promijenilo od inicijalnog uvođenja ovog programa 2000. godine te kako je dosta vremena prošlo u čekanju promjena na državnoj razini.

– Grad Rijeka je uvijek puno pažnje posvećivao novim tehnologijama i informatici jer je o razvoju nemoguće govoriti bez informatike koja je sastavni dio našeg života i čije znanje treba početi usvajati čim prije, rekao je Obersnel, uspoređujući osnovne informatičke vještine sa čitanjem i pisanjem. Obersnel se osvrnuo i na neaktivnost kad je riječ o promjenama u nacionalnom programu te ustvrdio kako je nevjerojatno i neprihvatljivo da u 21. stoljeću tek raspravljamo uvođenju informatike u redovni obrazovni program.

Gradonačelnik je spomenuo i ostala dvije izvannastavne aktivnosti koje je Grad Rijeka izradio za osnovnoškolce –program Moja Rijeka za upoznavanje djece sa svojim gradom te Građanski odgoj i obrazovanje, kazavši kako naše najmlađe sugrađane treba na najbolji mogući način pripremiti za današnje vrijeme i budućnost.

Nakon prezentacije programa, vlastite aktivnosti za djecu i mlade u području informatike predstavili su Svetlana Mauhar Jurković iz Doma mladih i Loris Rašpolić iz Centra tehničke kulture Rijeka, a održana je i informativna radionica za provođenje programa „Rano učenje informatike“ namijenjena učiteljima – provoditeljima.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!