Predstavljeni turistički rezultati na Kvarneru – S 2,9 milijuna dolazaka ostvaren turistički rekord

Značajan iskorak napravila je i Thalassoterapia Opatija koja ima sklopljen ugovor s Norvežanima i njihovim zdravstvenim osiguranjem.

Rijeka – Župan i predsjednik TZ Kvarnera Zlatko Komadina te direktorica TZ Kvarnera Irena Peršić Živadinov na današnjoj su konferenciji predstavili turističke rezultate u 2017. godini. Kako je istaknuto, Kvarner je posjetilo 8% više gostiju, odnosno bilježi se 2,9 mil. dolazaka. Ostvareno je 9% više noćenja što je ukupno 18,5 milijuna noćenja. Također, najavljene su aktivnosti TZ Kvarnera za 2018. godinu.

– Svjedoci smo rekordne turističke sezone u kojoj smo nadmašili sva očekivanja i plan za 2017. u svim vidovima smještaja u odnosu na 2016. godinu. Poseban porast bilježimo u pred i post sezoni, preko 20%, dok je glavna sezona puna u svim smještajnim kapacitetima Naši iznajmljivači su prepoznali projekt Kvarner family te dižu kvalitetu iz godine u godinu, rekao je Komadina te dodao da Gorski kotar ima najveći udio domaćih gostiju što potvrđuje tezu da je izletište i vikend destinacija. I Gorski kotar bilježi značajan porast posjetitelja dolazaka i a osim dobre izletničke priče rezultat je to i orijentaciju prema sportu, rekreaciji i pripremi sportaša.

Župan je istaknuo kako je bitno povećavati ponudu u predsezoni i posezoni te kao primjer naveo podizanje kvalitete i povezivanje županijskih zdravstvenih ustanova s hotelijerstvom. Značajan iskorak napravila je i Thalassoterapia Opatija koja ima sklopljen ugovor s Norvežanima i njihovim zdravstvenim osiguranjem.

Peršić Živadinov je navela kako je u svim subregijama zabilježeno povećanje dolazaka i noćenja, a otok Krk kao subregija ima najveći udio od 36% turističkog prometa. Udio domaćih gostiju se povećao, što predstavlja dobre preduvjete za daljnji porast broja gostiju u pred i posezoni.

Navela je također da se u usporedbi s ostalim županijama, Primorsko-goranska županija po turističkom prometu nalazi na trećem mjestu, ali po popunjenosti kapaciteta ipak ostvaruje bolje rezultate nego drugoplasirana Splitsko-dalmatinska županija.

Nadalje se Peršić Živadinov osvrnula na ostvarene rezultate u usporedbi s ostalim županijama, gdje se Primorsko-goranska županija nalazi na trećem mjestu, ali po popunjenosti kapaciteta ipak ostvaruje bolje rezultate nego drugoplasirana Splitsko-dalmatinska županija. Govoreći o projekcijama za 2018. godinu, rekla je da su postavljene kao “zlatna sredina” između rezultat ostvarenih u prethodne dvije godine, pa je on tako postavljen na 5% porasta u odnosu na 2016. godinu.

Po planu su predviđene daljnje aktivnosti upravljanja destinacijom, posebice s nastavkom ciljane diversifikacije po zemljama i vrsti tržišta, komunikaciji te suradnji s privatnim i javnim sektorom s ciljem produljenja turističke sezone odnosno smanjenja sezonalnosti.