Predstavnici Mosta predložili tri faze rješavanja problema djece neupisane u riječke vrtiće

Mandić je istaknula i kako je predsjednica Gradskog vijeća informirana da Most kreće s inicijativom jer je namjera kluba Mosta u Gradskom vijeću da bude konstruktivan i da predlaže prijedloge za koje postoji objektivna mogućnost da će biti usvojeni

Rijeka – Jučer su na Korzu ispred Gradske vijećnice Grada Rijeke predstavnici  Mosta u Gradskom vijeću održali konferenciju za medije. Tema konferencije bila je nedostatak kapaciteta u riječkim vrtićima, a predstavli su je Petra Mandić i Aleksandar Saša Milaković.

U uvodnoj riječi Milaković je istaknuo kako se Rijeka diči činjenicom da ima status grada prijatelja djece i na svim ulazima u grad istaknuti su plakati na tu temu, ali nažalost u našem gradu djeca nisu prioritet. Čak 457 riječkih mališana ostalo je ove godine bez svog mjesta u vrtiću.

-Ako znamo da se u Rijeci svako godine rodi 800-tinjak djece, što je samo po sebi porazno mala brojka, a pola te djece ostaje bez mjesta u vrtiću to znači da su gradski oci vodili jako lošu politiku po tom pitanju.  Novac se troši na različite projekte od Galeba na dalje, a za ono najvažnije, za djecu se nije našlo sredstava. Mi smo stava da moramo proaktivno raditi na tom pitanju i kao konstruktivna oporba smo osmislili prijedlog kako riješiti taj problem, rekao je Milaković.

Petra Mandić je dodala kako je PGŽ već nekoliko godina po demografskim pokazateljima najgora županija, a Rijeka je odmah uz bok županiji i u gradu se svako godine rodi 800 djece, a umre 1600 osoba što smatra da treba hitno mijenjati.

Rješavanje problema neupisane djece u vrtiće predstavnici Mosta predlažu u 3 faze:
U prvoj fazi se predlaže donošenje odluke o uvjetima i načinima sufinanciranja dadilja.
Ovaj zakon je donesen još 2013. za vrijeme SDP-ove vlade kojom je predsjedao današnji predsjednik Milanović. Zakon predviđa da sve jedinice lokalne samouprave koje imaju problema s kapacitetom vrtića imaju i mogućnost zbrinjavanja djece kod educiranih dadilja. Od tada je prošlo 8 godina, a Grad Rijeka još uvijek nije primijenio taj model iako se je on u praksi pokazao kao zadovoljavajuće rješenje u mnogim jedinicama lokalne samouprave kako u PGŽ tako i u ostatku Hrvatske.

Djeca u obiteljima u kojima oba roditelja rade moraju biti nekako zbrinuta, a Klub Mosta u GV Grada Rijeke smatra da je puno bolje da su ta djeca zbrinuta na adekvatan, zakonom predviđen način, što znači kod dadilja koje su certificirane, educirane i imaju otvorene obrte za čuvanje djece nego da se djeca zbrinjavaju na crno u neadekvatnim uvjetima.  Klub Mosta će ovaj prijedlog dostaviti na prvoj idućoj sjednici Gradskog vijeća.

Druga faza predviđa otvaranje javnog natječaja za sufinanciranje zbrinjavanja 457 djece koja su ostala bez mjesta u vrtiću kod dadilja i tako bi ovaj problem mogao biti riješen do veljače 2022.

Treća faza predviđa donošenje prijedloga izmjene programa javnih potreba u predškolskom odgoju i obrazovanju koji bi predvidio i pošteniji model financiranja privatnih vrtića drugih osnivača u kojem bi svi vrtići po svakom djetetu dobivali jednaku svotu novaca kako bi i privatni osnivači bili motivirani za otvaranje novih vrtićkih kapaciteta.

Mandić je istaknula i kako je predsjednica Gradskog vijeća informirana da Most kreće s inicijativom jer je namjera kluba Mosta u Gradskom vijeću da bude konstruktivan i da predlaže prijedloge za koje postoji objektivna mogućnost da će biti usvojeni, a ovo osobito vrijedi za ovaj konkretni prijedlog jer je većina stranaka koje sačinjavaju ovaj saziv Gradskog vijeća imala ovakve ili slične modele rješavanja ovog gorućeg problema.

-Vjerujemo da će najkasnije u rujnu, na prvoj idućoj sjednici ovaj prijedlog modela sufinanciranja dadilja biti usvojen, istaknula je na kraju Petra Mandić.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!