Premijerno prikazan crtić ‘Otvori oči’ – Šaljivi edukativni film ukazje na važnost očuvanja vida

Vid je vrlo delikatno osjetilo pa je prevencija važna već od najranije dobi, a dobro poznavanje problema i jednostavni praktični savjeti pomoći će djeci i obitelji održavati dobru vizualnu higijenu.

Rijeka – Kolika je važnost vida, kojeg često uzimamo “zdravo za gotovo”, pokazao je obrazovni crtani film “Otvori oči” koji je udruga “… i djeci s ljubavlju” predstavila u KBC-u Rijeka i čija promocija uskoro kreće u školama i vrtićima. Cilj ovog šaljivog crtanog filma, namijenjenog djeci predškolske dobi i učenicima nižih osnovnoškolskih razreda, jest senzibilizacija o važnosti naših očiju, kako su istaknuli iz udruge.

– Ova potpuno besplatna inicijativa namijenjena je djeci u vrtićima i školama kako bi roditelji i djeca zajedno pogledali crtani film i dobrovoljno odgovorili na pitanja koja mogu preuzeti putem web-stranice udruge … i djeci s ljubavlju. Tako se prikupljaju podatci o djeci s teškoćama vida kako bi se što bolje provodila rehabilitacija vida u PGŽ-u, kazala je predsjednica udruge Lidija Mjeda, istaknuvši da se škole i vrtići mogu u ovu akciju uključiti putem stranica udruge. Crtani film realiziran je uz sufinanciranje Primorsko-goranske županije i udruge … i djeci s ljubavlju, a promocija je potpomognuta podrškom KBC-a Rijeka.

Humanitarna Udruga „…i djeci s ljubavlju” iz Rijeke pokrenula je 2017. godine nacionalni projekt „Želimo vježbati vid” koji pomaže ostvarenju ciljeva iz Nacionalnog kurikuluma za predškolski i rani odgoj. Udruga provodi kampanju prema projektu Internacionalne agencije za prevenciju vida IAPB Onlus. Projekt se provodi od 2005. godine do danas u talijanskim školama i vrtićima, a do 2017. godine sudjelovalo je pola milijuna djece u gotovo 1.500 škola. Cilj je projekta prikupljanje sredstava za nabavku opreme asistivnom tehnologijom za vježbanje vida, informiranje, senzibiliziranje i edukaciju javnosti o problemima osoba s poteškoćama vida i slabovidnih osoba.

U ostvarenju ciljeva udruga je pokrenula kampanju i edukaciju građana u suradnji s institucijama i srodnim udrugama u RH, koja uključuje izradu i prodaju kalendara „Želimo vježbati vid“, humanitarne događaje: prigodne štandove i donatorske večeri „Želimo vježbati vid”, izradu edukativnih letaka, bookmarkera, brošura, izradu CD-a, prikupljanje čepova u svrhu nabavke opreme, himnu projekta „Želimo vježbati vid” i edukativni crtani film „Otvori oči“, čija promocija kreće u školama i vrtićima.

Nacionalni projekt “Želimo vježbati vid” pod pokroviteljstvom je predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Primorsko-goranske županije, Grada Rijeke, uz podršku Ministarstva zdravstva, KBC-a Rijeka, IAPB Onlusa Italia, HGK, Saveza slijepih PGŽ-a, Udruge slijepih Istarske županije, Hrvatske udruge slabovidnih “Vidim”, Sport studia Prime Osijek, Udruge Diamante classic, Per un mondo migliore, Udruge invalida grada Crikvenice, Udruge Leptirići, Start fun doo, Enter-internet i mnogih drugih.

Prema podatcima HZZJZ-a, u Hrvatskoj su na dan 20. srpnja 2017. registrirana 1.163 slijepa i visokoslabovidna djeteta u dobi do 19 godina i 16.210 slijepih i visokoslabovidnih osoba starijih od 19 godina. U RH se prati broj osoba s oštećenjem vida, ali samo kod onih kod kojih postoji invaliditet temeljem tog oštećenja. U osnovnim školama PGŽ-a za školsku godinu 2016./2017. za 10-ero djece utvrđeno je samo oštećenje vida, a za tri učenika oštećenje vida u kombinaciji s drugim teškoćama. U srednjim školama PGŽ-a evidentirana su četiri učenika s oštećenjem vida.

– Film „Otvori oči“ jednostavan je vodič za brigu o zdravlju očiju naše djece, koje je vrlo važno pa filmom promičemo kampanju u školama i vrtićima u PGŽ-u i RH koja se temelji na osvještavanju i prevenciji poremećaja vida. Vid je vrlo delikatno osjetilo pa je prevencija važna već od najranije dobi, a dobro poznavanje problema i jednostavni praktični savjeti pomoći će djeci i obitelji održavati dobru vizualnu higijenu, kazala je Mjeda.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!