Preminuo dr. Josip Roje, prvi primorsko-goranski župan

Preminuo dr. Josip Roje, prvi primorsko-goranski župan

Izvor: pgz.hr

Posljednji ispraćaj prim. dr. Josipa Roje bit će na groblju Kozala u petak, 30. kolovoza u 12 sati.

Rijeka – U Rijeci je u 88. godini preminuo prim. dr. Josip Roje, prvi župan Primorsko-goranske županije u mandatu od 1993. do 1998. godine. Županija je u to vrijeme bila oformljena kao jedinica lokalne samouprave u čijoj su nadležnosti bili i poslovi državne uprave. Župan je zbog takvih zakonskih i ustrojstvenih odredbi bio državni dužnosnik, a istodobno i čelnik županijske samouprave kojeg je birala županijska skupština, a potvrđivao Predsjednik Republike Hrvatske.

Dr.Josip Roje rođen je u Zagrebu 19. rujna 1931. godine. U Rijeku dolazi 1958. godine kao specijalizant Opće bolnice “Braća dr.Sobol“. Dugogodišnju liječničku karijeru završio je u KBC Rijeka kao primarijus na Odjelu za kardiovaskularne bolesti Klinike za internu medicinu.

– Pamtit ćemo ga kao prvog župana Primorsko-goranske županije koji je tu funkciju obnašao na samom početku ustrojavanja i djelovanja regionalne samouprave, te trajno obilježio to važno razdoblje u povijesti naše Županije. Kao župan zalagao se za jačanje ovlasti lokalne samouprave kroz decentralizaciju ovlasti i poslova te ustrojavanje moderne administracije u službi građana, stoji u telegramu sućuti župana Zlatka Komadine upućenog obitelji Roje.

Posljednji ispraćaj prim. dr. Josipa Roje bit će na groblju Kozala u petak, 30. kolovoza u 12 sati.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }