Primanje za umirovljene djelatnike hitne medicine: Pred 125 godina prva hrvatska hitna pomoć osnovana u Opatiji

Tom prigodom najavile su se aktivnosti za nadolazeći Nacionalni dan hitne medicinske službe. Kako je najavio ravnatelj Vukobrat, domaćin središnje svečanosti ove je godine Zavod za hitnu medicinu  PGŽ uz pomoć Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke.

Rijeka – Zamjenica župana Marina Medarić primila je umirovljene djelatnike Zavoda za hitnu medicinu PGŽ Ferucia Rubinića i Milivoja Kožula. Prijemu su prisustvovali i zamjenica ravnateljice Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Ingrid Bošan Kilibarda, pročelnica UO za zdravstvo Đulija Malatestinić i ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu PGŽ Davor Vukobrat.

Tom prigodom najavile su se aktivnosti za nadolazeći Nacionalni dan hitne medicinske službe. Kako je najavio ravnatelj Vukobrat, domaćin središnje svečanosti ove je godine Zavod za hitnu medicinu  PGŽ uz pomoć Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke. Nacionalni dan HMS održat će se u utorak, 30. travnja. Obilazak timova je predviđen u 11.30 sati na riječkom Korzu, dok će se Svečana akademija održati u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja s početkom u 12.45 sati.

U najavi manifestacije ravnatelj Vukobrat istaknuo je kako je to  jedinstvena prilika da se javnost informira i senzibilizira o važnostima, specifičnostima i djelokrugu rada hitne medicinske službe.

Zamjenica Medarić uvodno je pozdravila umirovljene vozače Hitne pomoći te je istaknula je koliko je Županija zahvalna svima koji su veliki dio svog radnog vremena proveli u Zavodu za hitnu medicinu.

– Na ovaj način želimo informirati i senzibilizirati javnost da postoje ljudi koji su u svakom trenutku spremi pomoći onima kojima je to potrebno, rekla je Medarić istaknuvši važnost domaćinstva obilježavanja Nacionalnog dana HMS u Rijeci jer je upravo pred 125. godina u Opatiji 14. travnja otvorena prva hitna medicinska pomoć.

Zamjenica ravnateljice Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Ingrid Bošan Kilibarda zahvalila se umirovljenim djelatnicima zavoda rekavši kako su svojim dugogodišnjim radom iskazali ljubav prema zahtjevnom poslu.

– Hvala vam na tom, hvala vam na humanosti, solidarnosti i velikom srcu koji ste pokazali obavljajući svoj posao. Nesebično spašavanje ljudskih života vama nikad nije bio herojski čin, nego dio svakodnevnog posla, rekla je Bošan Kilibarda.

Zavod za hitnu medicinu PGŽ je javna zdravstvena ustanova na razini primarne zdravstvene zaštite ustrojena za obavljanje djelatnosti izvanbolničke hitne medicine, koja osigurava provođenje mjera hitnog zdravstvenog zbrinjavanja na mjestu nesreće ili naglo nastalog oboljenja, hitnog prijevoza ozlijeđenih i/ili oboljelih osoba u odgovarajuću zdravstvenu ustanovu te pružanje hitne zdravstvene skrbi tijekom samog prijevoza.

Na području cijele Primorsko-goranske županije uspostavljen je jedinstveni sustav hitne medicine temeljen na načelima sveobuhvatnosti, kontinuiranosti, dostupnosti i cjelovitog pristupa što jamči bolju učinkovitost i kvalitetnije, dostupnije i ravnomjernije pružanje hitne medicinske skrbi za sve osobe na području županije.

Zavod za hitnu medicinu PGŽ ima ukupno cca 250 djelatnika koji su raspoređeni u 10 gradova naše županije. Sjedište Zavoda je u Rijeci gdje se osim uprave nalazi i medicinska prijavno-dojavna jedinica (MPDJ), a 9 vanjskih ispostava raspoređeno na otocima Rabu, Krku, Cresu i Malom Lošinju, u priobalju – Opatija i Crikvenica, te u Gorskom kotaru – Delnice, Vrbovsko i Čabar.

Primorsko-goranska županija je tijekom 2017.godine izdvojila ukupno 10.698.469,81 kn, a tijekom 2018. godine ukupno  4.863.315,92 kn za rad Zavoda za hitnu medicinu PGŽ.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!