Primorsko-goranska županija – Predstavljeni projekti „Pravilnom prehranom protiv dijabetesa“ i „Vještine za zdravlje“, te aktivnosti povodom obilježavanja Svjetskog dana dijabetesa

Projekti Doma zdravlja PGŽ „Pravilnom prehranom protiv dijabetesa“ i „Vještine za zdravlje“ financirat će se iz Europskog socijalnog fonda “Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.”

Rijeka – Povodom Svjetskog dana dijabetesa, u sjedištu Primorsko-goranske županije najavljene su aktivnosti obilježavanja te projekti „Pravilnom prehranom protiv dijabetesa“ i „Vještine za zdravlje“ koje provodi Dom zdravlja Primorsko-goranske županije. Dom zdravlja Primorsko-goranske županije potpisao je ugovore za dva velika projekta financirana iz Europskog socijalnog fonda operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.“ ukupne vrijednosti 1.462.784,74 HRK.

“Radi se o dva velika projekta “Pravilnom prehranom protiv dijabetesa” i „Vještine za zdravlje“, a oba se bave promocijom zdravlja i odrednicama zdravlja upravo u cilju osposobljavanja pojedinca da stekne kontrolu nad vlastitim zdravljem te ga na taj način unaprijede”, rekla je pročelnica Malatestinić istaknuvši kako se Primorsko-goranska županija u svim svojim strateškim dokumentima opredijelila upravo za promociju zdravlja kao najučinkovitiju strategiju unaprjeđenja kvalitete života. Usvajanjem takvih stilova življenja djeluje se na smanjenje pojave kroničnih nezaraznih bolesti, smanjenje invalidnosti i prijevremenih smrti.

Voditelj projekta “Pravilnom prehranom protiv dijabetesa” Goran Đorđević istaknuo je kako je cilj projekta „Pravilnom prehranom protiv dijabetesa“ kroz različite aktivnosti povećati znanje i svijest građana o ulozi pravilne prehrane u prevenciji dijabetesa tipa II na području Republike Hrvatske. Istaknuo je kako će se organizirati brojne edukacije i informiranja građana te provesti opsežne medijske kampanje i druge aktivnosti s ciljem smanjenja incidencije dijabetesa tipa II čime će se utjecati na smanjenje broja smrtnih slučajeva izazvanih komplikacijama dijabetesa tipa II te velikih direktnih i indirektnih troškova njegova liječenja.

Dr. med., spec. interne medicine kardiologije Alenka Brozina istaknula je kako je cilj upoznati stanovništvo Primorsko-goranske županije o nužnosti pravilne i zdrave prehrane od strane eminentnih stručnjaka kako bi se smanjile posljedice neadekvatnog liječenja i savjetovanja od strane različitih društvenih mreža čije posljedice gledamo svakodnevno u radu s pacijentima, rekla je Brozina istaknuvši kako će se upravo iz tog razloga napraviti savjetovalište koje će biti locirano u Rijeci, Vrbovskom, Čabru, Krku, Rabu i Malom Lošinju gdje će besplatno visoko kvalificirani medicinski kadar davati relevantne informacije o zdravoj prehrani svom zainteresiranim stanovnicima.

Voditelj projekta “Vještine za zdravlje” Moreno Mušković istaknuo je kako je cilj projekta obrazovati zdravstvene djelatnike o važnosti prehrane za prevenciju dijabetesa tipa II i hipertenzije, vještini samopregleda dojke u svrhu ranog otkrivanja karcinoma i prevencije prerane smrti, pravilnoj (laičkoj) reanimaciji u svrhu smanjenja smrtnosti i prevenciju teških oštećenja te načinima i metodama praćenja i kontrole zdravlja u djece i mladih sportaša. Time će se razviti vještine zdravstvenih djelatnika kao i svijest o važnosti prevencije i ranog otkrivanje najtežih stanja i bolesti.

Specijalistica interne medicine – kardiologije Danijela Malić Zahirović nadovezala se na dio projekta koji se tiče edukacije zdravstvenih djelatnika u dijelu “Edukacija zdravstvenih djelatnika u održavanju laičke”. Istaknula je kako od nastupa iznenadne srčane smrti treba 3-5 minuta do nepovratnog oštećenja mozga te je izuzetno bitno na vrijeme početi s reanimacijom. “Zbog dislociranosti naše županije u svim Domovima zdravlja PGŽ provodit će se edukacije kako bi zdravstvene djelatnike educirali i osposobili za održavanje osnovnog i uznapredovalog održavanja života”, rekla je Malić Zahirović istaknuvši kako je cilj ovog projekta njegova održivost tj. stalno educiranje djelatnika kako bi se ta vještina obavljala i kako bi bili suvremeni u tome ukoliko se takva situacija dogodi.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana dijabetesa, Goran Đorđević najavio je brojna obilježavanja koja će se održavati na brojnim lokacijama diljem Primorsko-goranske županije 14. i 18. studenog. Više o samim terminima možete pročitati na sljedećem linku.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!