Prirodoslovni muzej Rijeka u ponedjeljak otvara svoja vrata, ali u posebnom režimu rada

Od ponedjeljka, 4. svibnja, Muzej se otvara za javnost, ali s novim privremenim radnim vremenom te će tako od ponedjeljka do petka biti otvoren od 9 do 18 sati, a subotom od 9 do 14 sati. Trenutno je zatvoren nedjeljom, državnim praznicima i blagdanima.

Rijeka – Prirodoslovni muzej Rijeka priprema se u dogovoru s osnivačem, Primorsko-goranskom županijom,  za ponovno otvaranje Muzeja pazeći na sigurnost posjetitelja i muzealaca – djelatnika, prateći sve upute mjerodavnih službi i smjernice Ministarstva kulture. Od ponedjeljka, 4. svibnja, Muzej se otvara za javnost, ali s novim privremenim radnim vremenom te će tako od ponedjeljka do petka biti otvoren od 9 do 18 sati, a subotom od 9 do 14 sati. Trenutno je zatvoren nedjeljom, državnim praznicima i blagdanima.

– Mapirali smo kritične zone u izložbenom prostoru i izradili plan kretanja posjetitelja u našem Muzeju koji je specifičan po svom razvedenom i relativno malenom prostoru, pa će tako stalne postave i izložbe Muzeja istovremeno moći razgledavati najviše 5 posjetitelja, koji će morati imati pokrivena usta i nos te održavati međusoban razmak od najmanje 2 metra, a ruke će dezinficirati na ulazu i još nekoliko punktova u Muzeju, prostor Muzeja redovito će se provjetravati, a sve površine dezinficirati. Vrijeme zadržavanja u Muzeju ograničit ćemo na najviše sat vremena, kako bi više posjetitelja tijekom dana moglo razgledati sadržaje Muzeja, a oni koji čekaju na ulaz moći će razgledati Botanički vrt i privremenu izložbu Biljni svijet s obje strane zida. Nadamo se da ćemo u prvom tjednu rada poboljšati i uhodati protokole i procese koje sada uspostavljamo i da ćemo kroz razgovor s našom publikom dobiti korisne informacije o tome kako dodatno poboljšati naš rad u ovim novim okolnostima u kojima radimo i živimo, kazali su iz Prirodoslovnog muzeja Rijeka.

Istaknuli su kako trenutno neće provoditi edukativne programe namijenjene skupinama, ali će posjetitelji postave moći razgledati služeći se aplikacijom Muzeja koja omogućava istraživanje svakog izloška, a pripremaju i niz programa koje ćemo uskoro ponuditi u modificiranom obliku.

– Također, već smo i u proteklom razdoblju dio svojih komunikacijskih i edukacijskih programa prilagodili za digitalne medije, pa tako kroz platformu Facebook stranice Prirodoslovni.muzej.Rijeka te putem novosti elektronskom poštom, objavljujemo članke, fotografije i videozapise o znanstvenim i stručnim istraživanjima naših djelatnika, postojeće kontinuirane projekte Muzeja prilagođavamo novim uvjetima, pripremamo on-line popularno-znanstvena predavanja Prirodoslovnog kluba Liburnija, Šašavi znanstvenici dobivaju pojašnjenja za izvedbu zabavnih pokusa u kućnom laboratoriju, program Educiraj se i zabavi uz #PMR trenutni je nadomjestak za prirodoslovne radionice, a kroz njega nastojimo pružiti dio njihovog edukativno-kreativnog sadržaja. Također predstavljamo izložbe u organizaciji i suorganizaciji Muzeja te popratne producirane publikacije, otkrivamo muzejsku građu pohranjenu u depou Muzeja i detaljnije upoznajemo s izlošcima u stalnim postavima, retrospektivnim pogledom kroz PMRetrovizor šetamo lentom vremena Muzeja i prisjećamo se početaka njegovog rada, djelatnika koji su ga kroz desetljeća gradili i izgradili, građe koja više nije izložena u postavima i raznih zanimljivosti, upoznajemo publiku s europskim i drugim projektima u kojima Muzej daje stručni doprinos u svojstvu partnera ili suradnika, kazali su iz muzeja.

Posjetiteljski centar Kulturne rute Putovima Frankopana u Kraljevici bit će otvoren za posjećivanje pod istim mjerama za sigurnost posjetitelja s radnim vremenom od utorka do subote od 10 do 18 sati.

– Istovremeno, u Kaštelu Zrinskih u Brodu na Kupi, zajedno s Primorsko-goranskom županijom nastavljamo radove na uređenju Interpretacijskog centra Putovima Frankopana i novog Stalnog postava Muzeja Divljina s pogledom na more u sklopu projekta Kulturno-turistička ruta Putovima Frankopana te svi zajedno iščekujemo bolje trenutke kada ćemo moći uživati u našem radu s posjetiteljima, poručili su iz Muzeja.