Program Bolje vas našli stiže na Pehlin, a zatim donosi Večer ciganske strasti na Bivio

Program Bolje vas našli stiže na Pehlin, a zatim donosi Večer ciganske strasti na Bivio

Bivio - plaža / Ilustracija

U beach baru Empeduja održat će se projekcija filma “Sa Roma” redatelja Daniela Petrovskog u 20 sati, a u 21 sat kreće Večer ciganske strasti.

Rijeka – Program “Bolje vas našli” ove subote, 28. srpnja, ugostit će riječko susjedstvo Pehlin, s kojeg će se sudionici programa spustiti   na Bivio do Beach bara Empeduja, gdje se program nastavlja projekcijom dokumentarnog filma, a kulminira Večeri ciganske strasti.

– O temama koje započinjemo ovom najavom najbolje je da se uvjerite sami i pridružite nam se u šetnji Pehlinom i razgovorom sa sugrađanima u subotu 28. srpnja s početkom u 17 sati na adresi Pehlin 4B – reclikažno dvorište Pehlin, kazali su organizatori iz tvrtke Rijeka 2020, najavivši kako se od 17 do 18.30 održava šetnja i druženje po Pehlinu uz stručno vodstvo, neformalno druženje i zakusku te prezentacija i dijeljenje Brikzine magazina za djecu, nakon čega se uz organizirani prijevoz spušta do Kantride. U beach baru Empeduja održat će se projekcija filma “Sa Roma” redatelja Daniela Petrovskog u 20 sati, a u 21 sat kreće Večer ciganske strasti.

– Luku različitosti tvore klasteri: Voda, Rad i Migracije, navedeno je u prijavnoj knjizi Rijeka 2020 s kojom je Rijeka osvojila ovu prestižnu titulu. Tumačenja mogu biti različita, ali što je „pjesnik uistinu želio reći“ možda je najbolje pojasniti primjerom susjedstva Pehlin. Različitosti klasterirane po riječkim kvartovima najvidljivije su u izloiranoj situaciji Pehlina, kao i u odnosu sugrađana prema tom dijelu grada poimajući ga delekim i izdvojenim dijelom. U Rijeci danas još uvijek svjedočimo o nevidljivim granicama grada koje i prišlići brzo nauče i počinju prepoznavati. Kako bilo, Rijeku čine različitosti i to je dio njezina identiteta, a Pehlin nije prigrad već grad Rijeka koji zapravo na najtočniji način prikazuje problem Vode, Rada i Migracija. Sugrađani Pehlina, koji nisu samo Romi, bore se za ona bazičnija prava temeljena Ustavom – pravo na Vodu i Rad, jer ukoliko to izostane doći će do Migracija. Usprkos ovoj pojednostavljenoj logičkoj matrici, stanovnici Pehlina vole ovaj grad, i ne žele ga napustiti. Problem kvalitete i osnovnih životnih uvjeta, infrastrukture grada, urbanizma i kulture problem je svih građana ovog grada, ne samo onih koji žive u Pehlinu, i to svakako nije pitanje i problem samo isključivo romske zajednice s Pehlina. Što se tiče zajednice Roma u gradu Rijeci, pa tako i Pehlinu, borba za buduće generacije se nastavlja jer još uvijek postoji sjećanje na razdoblje kada se položaj Romske zajednice nije svodio na manjinska pitanja već je bio dio sustava i kulturne politike integriranja, kazali su organizatori.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!