Projekt ST4ALL predstavljen predstavnicima sportskih klubova osoba s invaliditetom

Projekt ST4ALL predstavljen predstavnicima sportskih klubova osoba s invaliditetom

Ilustracija

Istaknuli su kako je vrlo bitno da se osobe s invaliditetom bave nekom sportskom aktivnošću, s obzirom da to utječe na podizanje kvalitete njihova života, na socijalizaciju, samopouzdanje, popravlja se njihova motorička i fizička sprema, a stjecanjem kondicije olakšava se savladavanje svakodnevnih prepreka na koje osoba nailazi.

Rijeka – Projekt ‘Sports training for all’ – ST4ALL predstavljen je jučer predstavnicima sportskih klubova osoba s invaliditetom.

– Psihofizičke blagodati tjelesne aktivnosti dobro su poznate i znanstveno snažno potkrijepljene. Tjelesna aktivnost pozitivno djeluje na funkcioniranje svih organskih sustava, posebno na sustav organa za pokretanje, respiratorni sustav i kardiovaskularni sustav. Pozitivni psihološki učinci također su prisutni. Bavljenje sportom značajno podiže nivo tjelesne aktivnosti kroz smislene, zanimljive, ciljane, izazovne i motivirajuće motoričke radnje. Izbor sportskih aktivnosti izuzetno je bitan, kako za osobe bez invaliditeta, tako i za osobe s invaliditetom. Vrsta sportske aktivnosti trebala bi biti u skladu sa željama, predispozicijama i sposobnostima budućeg sportaša. Idealno bi bilo da pri izboru sportske aktivnosti, budućeg sportaša procijeni i savjetuje tim stručnjaka (liječnik, kineziolog, fizioterapeut i drugi stručnjaci ako je to potrebno), kazali su voditelji projekta.

Istaknuli su kako je vrlo bitno da se osobe s invaliditetom bave nekom sportskom aktivnošću, s obzirom da to utječe na podizanje kvalitete njihova života, na socijalizaciju, samopouzdanje, popravlja se njihova motorička i fizička sprema, a stjecanjem kondicije olakšava se savladavanje svakodnevnih prepreka na koje osoba nailazi.

– Treninzi poboljšavaju koncentraciju, imaju pozitivan utjecaj na mentalnu stabilnost, uočljiv je napredak, postizanje uspjeha i rezultata koji djeluju motivirajuće za razvoj samostalnosti i ličnosti. Treniranjem se može dosegnuti i profesionalna razina te se mogu ostvariti rezultati na držvanom, europskom čak i svjetskom nivou i na paraolimpijskim igrama. Osim što sport ima povoljan utjecaj na zdravlje za sve, a posebice za osobe s invaliditetom, osobe s invaliditetom kroz sport upoznaju sebe, otkrivaju svoje talente i treningom ih usavršavaju, savladavaju prepreke i obogaćuju svoj sportski i društveni život. Sport im daje osjećaj pripadnosti. Sport predstavlja sredstvo rane integracije i rehabilitacije za djecu s teškoćama u razvoju te svakako pomaže u socijalizaciji te izgradnji samopouzdanja. Uključiti i djecu s teškoćama u razvoju je vrlo važno, prvenstveno zato što se na taj način ona kontinuirano razvijaju, i u tjelesnom i mentalnom smislu. Uključivanjem u sport poboljšavaju se njihove tjelesne i intelektualne sposobnosti, te jača njihovo samopouzdanje. Naime, sport djeci s teškoćama u razvoju predstavlja jednu vrstu radne i fizikalne terapije. Vježbama i razgibavanjem poboljšavaju fizičko ali i psihičko stanje, a osim toga kroz sport ona stvaraju nova prijateljstva, radne navike, te razvijaju svoj kapacitet za suradnju i osjećaj za timski duh, istaknuto je u objavi za medije.

S obzirom da se sve veći broj učenika i studenata s invaliditetom uključuje u obrazovne institucije i organizacije mladih bez invaliditeta te se bave sportom, profesori i treneri susreću se s problemom nedostatka edukacije o inkluzivnom sportu. Cilj projekta ‘Sports training for all’ – ST4ALL je stoga edukacija profesora i trenera o organizaciji inkluzivnih sportskih aktivnosti. Smatra se da upravo integracijske sportske aktivnosti mogu biti ključne za inkluziju opće zajednice. U Projektu ‘Sports training for all’ – ST4ALL sudjeluje osam partnera iz ovih zemalja: Bugarske, Turske, Belgije, Austrije i Hrvatske. Vodeći partner projekta je University of Plovdiv Paisii Hilendarski iz Bugarske, dok je predstavnik iz Hrvatske Športski savez osoba s invaliditetom Grada Rijeke

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!