Projekt uređenja zapadnog obalnog pojasa zabrinuo Riječane: Strahuju da prijeti nova betonizacija obale

Korisnici društvenih mreža pozivaju biologe kao i ostalu stručnu javnost da se izjasne o ovoj temi zbog toga što se radi o čistoj devastaciji prirode: “gdje će ići živjeti ribice i rakovi i morski pužići i sva ostala morska flora i fauna koja tamo sada živi i sve to za par mjesta za ručnike po ljeti, besmisleno.”

Rijeka – Grad Rijeka je još od 2016. godine pokrenula izradu projektne dokumentacije za projekt ‘Obalna šetnica s plažama – zapad’. Zbog svoje kompleksnosti, ovaj veliki projekt podijeljen je u nekoliko dionica.

Projekt je zamišljen kao uređenje cijelog poteza šetnice od Preluka sve do Brodogradilišta 3. maj. Taj veliki projekt dugačak je 5,8 kilometara i cilja povezivanje svih zapadnih plaža, onih postojećih kao i onih koje će tek biti uređene. Tom šetnicom također se planira povezati sve postojeće i planirane sportske i rekreativne centre te razne turističke sadržaje zapadno od Rječine.

Do danas izrađena je kompletna dokumentacija za projekt, prva dionica koja obuhvaća rekonstrukciju postojećeg Šetališta Milića Jardasa dobila je i građevinske dozvole dok određene dionice imaju tek lokacijske dozvole ili idejna rješenja.

Šetnica ispod Hotelskog Resorta Hilton Costabella uređena je svibnju ove godine, a iduća na redu je plaža ‘Kostanj’ za koju je izdana i građevinska dozvola.

Ako govorimo o realizaciji projektiranih zahvata za dvije dionice, s obzirom na površinu koja je obuhvaćena te uključujući površine za odmor, rekreaciju djece i odraslih te kompletnu infrastrukturu, vrijednost investicije procijenjena je na iznos od 45,000.000 kuna.

Reakcije lokalne javnosti prilično su podijeljene, dio Riječana potpuno podržava ovaj i slične projekte, dok drugi smatraju da dodatna ‘betonizacija’ Rijeke nije nikako potrebna. Naime, izgradnja Hiltona i betonizacija dobrog dijela obale uz hotel, koja je postala plaža isključivo za goste, očito je doprinijela tome da se na slične idejama ne gleda blagonaklono.

Korisnici društvenih mreža pozivaju biologe kao i ostalu stručnu javnost da se izjasne o ovoj temi zbog toga što se radi o čistoj devastaciji prirode: “gdje će ići živjeti ribice i rakovi i morski pužići i sva ostala morska flora i fauna koja tamo sada živi i sve to za par mjesta za ručnike po ljeti, besmisleno.”

Korisnici društvenih mreža negoduju zbog toga što “gdje god se u okolici Rijeke okrene prema moru evo betona: gdje su nestali šljunak, pijesak i bilo što drugo?”

“Teška betonaža i devastacija obale… ova jadna zemlja je u rukama ljudi bez ikakvog znanja”, kaže se u jednom od komentara.

Smatraju da je većina riječkih plaža, kao i opatijskih, zabetonirana i kad “zagrije ne možeš ni hodati po tom betonu, a kamoli da se ugodno osjećaš ili opustiš, što su samo od Kantride učinili, gdje god se okreneš zabetonirano.”

Apelira se na to da se Bivio se ne dira: “neka ostane kako je, netaknut, jedino što bi bilo super je šetnica uz more od Opatije do Rijeke.”

Riječani smatraju da na tom dijelu, umjesto betona, treba više zelenila za hlad.

Osim ekoloških problema, Riječani na društvenim mrežama iznose stavove iz kojih se iščitava da ne vjeruje kao će realizacija ovog projekta ikada biti privedena kraju. Sigurni su da će se susresti s odugovlačenjem realizacije ovog megalomanskog projekta koji već u početku podsjeća na gradski kolodvor.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }