Europski dan oralnog zdravlja: parodontitis je prijetnja zdravlju cijelog organizma

Autor: Portal Torpedo 14.09.2023

pr_vallis_dent_ David Opšivač

Najčešća oboljenja zuba i usne šupljine su karijes i parodontitis.

Svake godine u rujnu na inicijativu Vijeća europskih doktora dentalne medicine obilježava se Europski dan oralnog zdravlja s ciljem podizanja svijesti o važnosti očuvanja oralnog zdravlja i njegove uloge u općem zdravlju cjelokupnog organizma, a najčešća oboljenja zuba i usne šupljine su karijes i parodontitis koji, kao najrasprostranjenije bolesti današnjice, predstavljaju veliki javnozdravstveni problem svjetske razine.

Iako je karijes najrasprostranjenija bolest na svijetu od koje prema procjenama pati čak 6,3 milijardi ljudi u svijetu, odnosno gotovo 80% svjetske populacije, s doktorandom parodontologije dr. Davidom Opšivačem iz dentalne klinike Vallis dent razgovarali smo o parodontitisu i njegovom pogubnom utjecaju na pogoršanje postojećih, ali nastajanju novih kroničnih bolesti.

Dr. Opšivaču, Vi ste, između ostaloga, specijalizirani i za liječenje parodontitisa. Koji su njegovi simptomi?

Parodontitis je upalna bolest potpornih struktura zuba kod koje se posljedično, ako se pravovremeno i adekvatno ne liječi, javlja gubitak zuba te se smatra da svaka deseta osoba na svijetu boluje od nekog oblika parodontne bolesti. Istraživanja su pokazala povezanost parodontne bolesti sa sistemskim bolestima i stanjima kao što su cerebrovaskularne i kardiovaskularne bolesti, šećerna bolest, osteoporoza, bolesti dišnog sustava, kao i čak sedam puta veći rizik od preranog poroda novorođenčadi manje porođajne težine. Simptomi parodontitisa su krvarenje i naticanje desni te povlačenje zubnog mesa koje u uznapredovalim fazama neminovno dovodi do gubitka zuba.

Spomenuli ste i njegov negativan učinak na cjelokupno zdravlje organizma, ali i na porođajnu težinu novorođenčadi. Koja je povezanost između parodontnog oboljenja i sistemskih bolesti organizma?

Parodontitis je bakterijska upalna bolest desni, a ljudski organizam je povezana cjelina koja teži balansu svih njezinih organa i dijelova. Kao što sam rekao, istraživanja pokazuju da parodontitis utječe na zdravlje cijelog organizma i svakako je preporuka svim pacijentima, a pogotovo onima koji boluju od kroničnih i autoimunih bolesti da što prije započnu s liječenjem parodontitisa.

Kako možemo spriječiti nastanak parodontitisa?

Parodontitis prije svega možemo spriječiti pravilnom i redovitom oralnom higijenom, a zatim i usvajanjem zdravijeg načina života. Dakle, svi oni savjeti koji vrijede za opće zdravlja, vrijede i za prevenciju parodontitisa. Pravilna prehrana, tjelovježba i općenito zdrav način života uz pravilnu oralnu higijenu smanjuju rizik od nastanka bolesti zubnog mesa.

Što kada se parodontitis ipak dogodi? Koji je postupak liječenja?

Terapija parodontitisa uvijek započinje dubinskim čišćenjem, odnosno „inicijalnom parodontalnom terapijom“, a uznapredovali slučajevi parodontitisa zahtijevaju i primjenu minimalnih kirurških zahvata s ciljem regeneracije zubnog mesa i kosti. S obzirom na to da je parodontitis kronična i neizlječiva bolest, koju je na svu sreću moguće držati pod kontrolom, vrlo je važno redovito i cjeloživotno praćenje stanja pacijenta kako ne bi došlo do ponovne reaktivacije upale.

Kakva je prognoza uznapredovalog parodontitisa bez liječenja?

Neminovni gubitak zuba. Čak i uznapredovale slučajeve redovitom terapijom moguće je dovesti pod kontrolu. Važno je naglasiti da prije sanacije parodontitisa nikako nije preporučljivo raditi ikakve stomatološke zahvate jer aktivna upala podrazumijeva prisutnost velike količine bakterija u ustima, što će gotovo sigurno dugoročno rezultirati komplikacijama ili neadekvatnim rezultatom stomatološkog zahvata.

U svojoj ordinaciji u liječenju parodontitisa koristite i manuka med. Koji su njegovi pozitivnu učinci na parodontitis?

Manuka med smatra se najzdravijim medom na svijetu s vrlo snažnim protuupalnim učinkom. Tijekom doktorata iz parodontologije imao sam priliku istraživati utjecaj manuka meda na bakterije koje uzrokuju parodontitis i rezultati su nadmašili sva očekivanja i u Vallis dentu ga sukladno indikacijama koristimo prilikom inicijalne parodontološke terapije.

pocket icon
Više sa portala torpedo.media ...