Promocija knjige ‘Život s Idi(j)otima’ – Nenad Marjanović dr. Fric: ‘KUD Idijoti danas ne bi opstali’

„Kud Idijoti danas, u 2019., ne bi postojali niti 15 minuta. To je tragedija svih nas“, zaključio je dr. Fric svoje izlaganje koje se potom nastavilo uz pivo i ugodno druženje, a osim knjige, mogle su se kupiti i majice KUD Idijota.

Rijeka – U dobro popunjenom muzeju starih računala Peek&Poke održana je promocija knjige Nenada Marjanovića, višegodišnjeg basista KUD Idijota poznatijeg kao dr. Frica, pod nazivom „Život s idi(j)otima“. Uz moderatora Ernesta Marinkovića, dugogodišnjeg riječkog novinara, promociji je prisustvovao i Marjanovićev kolega iz benda Diego Bosusco Ptica. Riječko predstavljanje knjige održalo se već u svibnju u Dnevnom boravku, no ponovilo se zbog povećanog interesa publike.

Ova je knjiga prva biografija KUD Idijota, najznačajnijeg punk benda s ex-Yu prostora u kojoj se opisuje razdoblje između 1985. do 2000. godine iz perspektive dr. Frica. Tako se u njoj mogu naći razne dogodovštine koje su proživjeli kao bend do svojevoljnog odlaska Frica i Ptice, nepoznate priče i fotografije iz dugogodišnje karijere, ugodni i oni malo manje ugodni događaji sa koncerata. Autor se žargonskim, razgovornim stilom dotiče i teme rata, Uljanika, nogometa i njihovog grada, Pule. Također, Marjanović je htio staviti na papir sve ono što su proživjeli i kako bi odao počast preminulom Branku Črncu Tusti, bivšem frontmenu benda.  Ptica je dirljivo ispričao tri susreta koja je imao sa Tustom nakon svog odlaska iz benda do njegove smrti, a sa Fricom je potvrdio kako je čak i na vrhuncu karijere Tusta ostao odan Uljaniku, ali i da je živio punim plućima.

„KUD Idijoti su svojim ponašanjem, albumima, stavom zavrijedili da se o njima napiše knjiga“, odlučno je izjavio Marjanović. Na pitanje je li izostavio ili prešutio neke važne podatke vezane uz bend, odgovorio je kako nije prešutio ništa u knjizi, već dapače, misli da ju je prehrabro napisao. Prisjetio se turneja koje su imali po Srbiji, Njemačkoj, Švicarskoj, Italiji i Makedoniji te ispričao nekoliko zanimljivih događaja, poput zaustavljanja koncerta od strane policije u Italiji, kada su članovi benda ostali „sačuvani“, dok je u rulji nastao sveopći kaos. Svoju posvećenost stvaranju glazbe Marjanović opisuje riječima: „Nije bilo dana da nismo imali probu“.

Iako ga ne zanima tko su lijevi ili desni i za sebe smatra da je nacionalno neosviješten izjavljujući: „Gdje god sam došao sam dobrodošao“, Marjanović kaže da ga i dalje doživljavaju kao Srbina. Smatra da se prije tome nije pridavala gotovo nikakva pažnja i da su KUD Idijoti tada mogli opstati, ali tvrdi da danas to ne bi bio slučaj. „Kud Idijoti danas, u 2019., ne bi postojali niti 15 minuta. To je tragedija svih nas“, zaključio je svoje izlaganje koje se potom nastavilo uz pivo i ugodno druženje, a osim knjige, mogle su se kupiti i majice KUD Idijota.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }