Promocija novih tehnologija na manifestaciji Torpedo days

Torpedo days pokrenut je s ciljem promocije aktivnosti koje se odvijaju u Proizvodnom parku Torpedo u čijem tehnološkom laboratoriju postoji industrijska oprema za aditivnu tehnologiju odnosno oprema za 3D printanje u različitim materijalima, 3D skeniranje i 3D modeliranje.

Rijeka – U Proizvodnom parku Torpedo održana je manifestacija Torpedo days čiji je cilj promocija novih tehnologija i povezivanje različitih industrija i akademskog sektora s novim tehnologijama.

Sudionici manifestacije koju su zajednički organizirali Riječka razvojna agencija Porin, Odjel za poduzetništvo Grada Rijeke i Europe Direct Rijeka bili su predstavnici Sveučilišta, javnog i privatnog sektora koji su imali prilike razmijeniti mišljenja i iskustva o upotrebi i razvoju novih tehnologija u svojim poljima interesa i rada.

Torpedo days pokrenut je s ciljem promocije aktivnosti koje se odvijaju u Proizvodnom parku Torpedo u čijem tehnološkom laboratoriju postoji industrijska oprema za aditivnu tehnologiju odnosno oprema za 3D printanje u različitim materijalima, 3D skeniranje i 3D modeliranje.

Kako je istaknuo direktor Riječke razvojne agencije Porin, Dario Zorić aditivna tehnologija pomaže kako bi se u što kraćem roku došlo do prototipa, malih serija proizvoda pomažući pritom poduzetnicima i obrtnicima da stvore nove inovativne proizvode. „Aditivna tehnologija primjenjiva je u mnogim industrijama. Printali smo primjerice za autoindustriju, za potrebe muzejskih postava, kao i za obrtnike koji rade neke inovacije. Zadnjih desetak godina razvijanja aditivnih tehnologija nastoji se da zaboravimo na masovnu proizvodnju, ali vidimo svi da to još uvijek nije baš tako. Ipak, predviđanja  su da do 2035. godine više neće postojati skladišta velikih korporacija već da će se zamjenski dijelovi printati po potrebi“, rekao je Zorić i dodao kako sve više mladih prilikom izbora fakulteta odabire smjerove koji se bave novih tehnologijama.

Otvorenju Torpedo daysa nazočili su i pročelnica Odjela za poduzetništvo Grada Rijeke Jana Sertić i zamjenik gradonačelnika Goran Palčevski.

Nakon toga uslijedilo je uvodno predavanje Aditivna proizvodnja u industriji kojeg je održao Tomislav Breški iz tvrtke Končar – Električna vozila, nakon čega je održan panel na temu spajanja novih tehnologija s industrijom. Sudionici panela bili su prof. dr.sc. Marina Franulović s Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci; prof. dr. sc. Miro Hegedić s Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu koji je i osnivač Lean Startup Hrvatska; Tomislav Breški iz Končar – Električna vozila te Dario Zorić iz Riječke razvojne agencije Porin. Voditelj panela bio je Dražen Šimičević iz Vienna Business Agencyja, agencije koja je prvi kontakt za sva domaća poduzeća koja pokušavaju izgraditi poslovanje u Austriji.

U sklopu programa održano je i svečano potpisivanje ugovora o suradnji između Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i Riječke razvojne agencije Porin čime će se stvoriti mogućnost za provedbu istraživačkih projekata koji će doprinijeti dodatnom razvoju aditivne tehnologije u realnom sektoru s jedne strane, te omogućiti akademskoj zajednici doprinos u međunarodnom akademskom i istraživačkom svijetu.

Na kraju događanja, sudionici su imali priliku obići Proizvodni park Torpedo te se upoznati s mogućnostima koje on nudi svojim korisnicima.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }