Protiv skupog Energa reagirao na neistinite navode Marka Filipovića u Otvorenom: “Cijena plina preko Energa je 30 posto viša nego kod nekih drugih distributera”

Protiv skupog Energa reagirao na neistinite navode Marka Filipovića u Otvorenom: “Cijena plina preko Energa je 30 posto viša nego kod nekih drugih distributera”

Arhiva

– Zbog liberalizacije tržišta korisnici plina preko iste cijevi mogu kupovati plin od drugih distributera, a među njima i od distributera E-on koji je prema cjeniku od 25.11.2020. povoljniji nego što ga nudi Energo

Rijeka – Povodom jučerašnjeg gostovanja SDP-ovog kandidata za gradonačelnika Rijeke u HRT-ovoj emisiji Otvoreno, reagirali su iz inicijative Protiv skupog Energa navodeći kako je Filipović u emisiji izrekao nekoliko neistina. Priopćenje Protiv skupog energa prenosimo u cijelosti:

– Zbog neistina koje je kandidat za gradonačelnika Rijeke Marko Filipović izrekao u emisiji Otvoreno 31.3.2021. prisiljeni smo reagirati. On je izgovorio da Zagrepčanima kojima je isporučitelj toplinske energije HEP iz cijene struje pokrivaju gubitak toplane u Zagrebu.

Tražili smo i dobili odgovor od službenika za informiranje HEP grupe g. Zorana Vidovića koji je našoj inicijativi odgovorio da HEP Toplinarstvo d.o.o. i Hrvatska elektroprivreda d.d. kao vladajuće društvo HEP grupe djelatnosti na tržištu toplinske energije u potpunosti obavljaju u skladu s propisima koji reguliraju energetski sektor u Republici Hrvatskoj. U tom smislu, krajnji kupci električne energije ne sufinanciraju troškove grijanja i potrošne tople vode krajnjim kupcima toplinske energije te se gubici HEP-Toplinarstva d.o.o. ne pokrivaju iz prihoda ostvarenih prodajom električne energije.

Marko Filipović je dalje rekao da sve zgrade imaju pravo odabrati distributera, a “one koje su odabrale Energo, učinile su dobro, jer je ta cijena sada nešto niža nego kod drugih distributera”.

I ovo je neistina. Zbog liberalizacije tržišta korisnici plina preko iste cijevi mogu kupovati plin od drugih distributera, a među njima i od distributera E-on koji je prema cjeniku od 25.11.2020. povoljniji nego što ga nudi Energo.

1 kWh plina od tvrtke E-on je koštao 0.18886 kn bez PDV-a dok je jedan kWh od Energa koštao oko 0.2553 kn. Dakle, Energo je skuplji oko 30%, stoji u priopćenju inicijative Protiv skupog Energa koje je potpisao voditelj Josip Kukuljan.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }