PUST 2020. – Saki je dobro prišal na Halubajski karneval! @ Viškovo

Pod okriljem noći maškarana povorka krenuti će s benzinske postaje Filtom u 17 sati. Praćena igrom svjetla i sjene kretat će se prema šatoru na parkiralištu Milihovo, gdje se zabava nastavlja uz uvijek odlične Grooverse i Ansambel Slovenski muzikantje.

Viškovo – Peto, najveselije godišnje doba – ono maškarano – na Viškovu oduvijek obiluje dobrom zabavom. Tradicija njegovanja pusta, pusnih običaja i Halubajskog karnevala nastaviti će se i ove godine bogatim i raznovrsnim događanjima za sve generacije.

Na Antonju, 17. siječnja, uz vesele zvuke Limene glazbe Marinići, započet će karnevalsko ludilo na Viškovu. U 18.00 sati na Brege, ispred crkve sv. Mateja biti će predan općinski ključ i obješen pust označavajući tako početak vladavine maškara.

— Sutra ću teška srca, ali ipak sa zadovoljstvom, predati općinski ključ meštrici Halubajskog karnevala Mićoj Maji. Šušur i veselje svojstveni samo petom godišnjem dobu ni ove godine neće izostati. Znam da će se svi ljudi dobra srca i ove godine vrhunski zabaviti, ponajprije na noćnom Halubajskom karnevalu koji prije svega znači očuvanje izvornih, originalnih i tradicijskih vrijednosti. Naši Halubajski zvončari jedan su od najsvjetlijih primjera koliko je bogata i specifična naša baština. Njihovo trodnevno obahajanje kao finale Pusta još će jednom mještanima i posjetiteljima Kastavštine i Halubja pružiti nezaboravan doživljaj kojeg je i UNESCO uvrstio na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine svijeta. I što reći za kraj nego Živio Pust!, poručuje načelnica Općine Viškovo Sanja Udović.

Mića meštrica Maja

Već tradicionalno na dan Halubajskog karnevala, u subotu, 18. siječnja, sa startom u Viškovu odvijat će se 11. Rally maškaranih oktanaca Halubje-Liburnija. Svi ljubitelji maškara, karnevala, oktana i životnog veselja moći će ispratiti šarena vozila na dva, četiri i više kotača s parkirališta Milihovo u 10.01 sati na putu do Opatije.

Prošle godine proslavili smo jubilarni 20. Halubajski karneval koji je prvi put doživio noćno izdanje. Ove godine nastavljamo u istom ritmu sa 21. Halubajskim karnevalom – noćnim karnevalom. U šatoru na parkiralištu Milihovo održat će se prijem predstavnika grupa kod općinske načelnice s početkom u 15 sati.

Halubajski zvončari

Uz tridesetak maškaranih grupa s preko 1.700 maškara iz Primorsko-goranske županije, Istre te susjedne Slovenije, na ovogodišnjoj povorci pridružit će nam se i uvijek dragi gosti, članovi Federacije europskih karnevalskih gradova iz Mirandole, Venecije, Padove i Hrvatske.

Prometnica kroz Viškovo biti će 18.01. u subotu zatvorena od 16 do 20  sati od kružnog toka Plodine do Restorana Mladenka.

Pod okriljem noći maškarana povorka krenuti će s benzinske postaje Filtom u 17 sati. Praćena igrom svjetla i sjene kretat će se prema šatoru na parkiralištu Milihovo, gdje se zabava nastavlja uz uvijek odlične Grooverse i Ansambel Slovenski muzikantje.

Noćni karneval

Okupljanjem kod stare škole u Marčeljima 19. siječnja u 11 sati započinje 16. Smotra mićeh zvončari pul Marčeji na kojoj se očekuje desetak zvončarskih grupa. Osamnaestu godinu za redom maškarane natjecateljice odmjerit će snage u tradicionalnom sportu – boćanju. 18. Maškarani ženski boćarski turnir ponudit će dobru zabavu natjecateljima i posjetiteljima u subotu, 25. siječnja 2020. godine u boćarskom klubu Marinići.

Prvog dana veljače u caffe baru Parabela s početkom u 16 sati održat će se hvalevrijedna maškarana humanitarna akcija „Velo maškarano srce“. Istog dana na istom mjestu, ali u večernjim satima održat će se nadaleko poznato maškarano druženje „Ča te ja poznan?!?“ s izborom najbolje maškare. Dajte sve od sebe i stavite svoju najbolju masku jer vam možda donese neku od bogatih nagrada. Da je i sport dio Pusta dokazuju i ove godine članovi Pikado kluba Nevera koji 8. veljače u 17 sati organiziraju Pusni turnir va pikade

Mića smotra pul Marčeji

Obilje smijeha, šušura i pregršt dobre muzike ponudit će tradicionalni pusni koncert Limene glazbe Marinići koji će se održati u petak, 14. veljače s početkom u 20 sati u Domu Marinići.

Trodnevno finale ovogodišnjeg Pusta počinje 25. veljače na Pusnu nedeju kada svoju višestoljetnu tradiciju nastavljaju Halubajski zvončari. Obahajat će u nedjelju, ponedjeljak te konačno i u utorak na sam Pust. Mještanima i posjetiteljima  Kastavštine i Halubja trodnevno obahajanje pružit će nezaboravan doživljaj kojeg je i UNESCO uvrstio na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine svijeta.

Utorak, 25. veljače, označava kraj pusnih događanja na Viškovu. Sve započinje u 15.00 sati na Brege, ispred crkve sv. Mateja, kada će Udruženje obrtnika Viškovo-Kastav-Klana-Jelenje organizirati humanitarnu podjelu repe.

Grooversi

— Do dolaska Halubajskih zvončara, izvući će se zvončarska tombola, koja, kao i svake godine, donosi vrijedne nagrade. Nakon dolaska Halubajskih zvončara, zapalit će se Pust kao krivac za sve nevolje, a ključevi vratiti općinskoj načelnici, označavajući tako kraj još jednog pusnog razdoblja. Zato vas sve pozivamo, pridružite nam se na Pustu 2020 i najboljoj maškaranoj zabavi! Lepo se maškaraj i pridi na noćni karnevalva halubajski kraj! Živio Pust, poručili u organizatori.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!