Puštanjem balona i osvjetljavanjem gradskih znamenitosti u plavu boju, sutra će se u Rijeci obilježiti Svjetski dan svjesnosti o autizmu

Baloni će se sutra puštati u DV Maestral na Kozali i u Centru za rehabilitaciju Brašćine, dok će plavom bojom biti osvijetljene sjeverna kula Trsatske gradine, dvije fontane na Jadranskom trgu i dvije dizalice na Molo longu

Rijeka – Udruga za skrb autističnih osoba Rijeka, u suradnji s Centrom za autizam Rijeka i ove će godine obilježiti Svjetski dan svjesnosti o autizmu u petak, 2. travnja. Ove godine na malo drugačiji način zbog mjera Kriznog stožera ne postaviti štand već će se obilježavanje napraviti na dvije lokacije.

Svjetski dan autizma obilježit će se u 12 sati puštanjem balona u DV Maestral na Kozali, gdje će djeca i djelatnici DV, zbog mjera zaštite djece, pustiti balone u užem prostoru ustanove i bez prisustva medija.

U 12 sati u Centru za rehabilitaciju Brašćine balone će članovi Udruge pustiti balone s odraslim korisnicima ove ustanove, djecom budućim štićenicima ove ustanove, roditeljima i djelatnicima uz prisustvo gradonačelnika, pročelnice Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb Karle Mušković i predstavnika PGŽ .

Ovogodišnje obilježavanje posvećeno je rješavanju brige o odraslim osobama s autizmom koji će do 1.6.2021. iz sustava obrazovanja prijeći u sustav socijalne skrbi, tj. iz Centra za autizam Rijeka, prelaze u Centar za rehabilitaciju Rijeka, nakon dugih godina sustavnog zalaganja da se ovaj problem riješi.

Valja naglasiti da se roditelji, skupa s Gradom Rijekom već godinama bore za to da se pronađe rješenje za Dnevni i trajni smještaj odraslih osoba s autizmom, koji unatoč činjenici da su neki od njih već davno prešli 21 godinu, još uvijek pohađaju obrazovnu ustanovu Centar za autizam Rijeka, za koju se Udruga za skrb autističnih osoba Rijeka izborila još davne 1996. godine. Temeljem Sporazuma iz 2015. godine, nakon osamostaljivanja Centra za autizam Rijeka, koji je 2019. g postao samostalna obrazovna ustanova Grada Rijeke, odrasli su trebali prijeći pod nadležnost Centra za rehabilitaciju Rijeka, na lokalitet Oštro u Kraljevici, koji bi bio zasebni odjel i trajna lokacija za dnevni i stalni smještaj odraslih s autizmom. U tom smislu dogovoreni su sastanci s Ministarstvom rada mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike na kojima je dogovoreno da se Oštro adaptira za tu svrhu. No, dogodila se pandemija, pa Izbori, pa se sve razvuklo i ništa se nije poduzelo za uređenje Oštra. Stoga je početkom ožujka upućen dopis Ministarstvu, kao i medijima s konstatacijom kako je krajnje vrijeme da se problem odraslih riješi. To je na koncu riješeno tako da je ministar donio odluku da odrasli do 1.6.2021. pređu u Centar za rehabilitaciju Rijeka na lokalitet Brašćina dok se ne uredi lokacija na Oštru za njihov dugoročni smještaj.

Prostor prvog kata zgrade Centra za rehabilitaciju Rijeka na Brašćinama uređen je, te je u fazi opremanja za prihvat odraslih. Prostor je lijep, svijetao i roditelji su zadovoljni privremenim rješenjem, no ne odustaju od lokaliteta Oštro koji će biti trajno rješenje. Na Povjerenstvu Vlade RH za osobe s invaliditetom održanom 29.3.2021. dobivena je potvrda da je ovo privremeno rješenje te da će se lokalitet Oštro urediti za dugoročni smještaj odraslih s autizmom.
Prelazak u sustav socijalne skrbi je za sve roditelje članove Udruge za skrb autističnih osoba Rijeka je novi moment, jer su konačno dočekali da pređu u sustav, u kojem će njihova djeca biti zbrinuta i kada njih više ne bude. Put za ostvarenje tog cilja započetog još 1992. godine otvaranjem vrtićkih skupina za autističnu djecu u DV Rijeka pa zatim otvaranjem podružnice Centra za autizam Zagreb u Čandekovoj 1996. godine, bio je dug. Sve ove godine intenzivno se radilo na podršci , opremanju, donacijama koje su uložene u Centar za autizam Rijeka, a sada će nastaviti i za novu ustanovu u koju prelaze odrasli, kako bi poboljšali uvjete života i dali podršku. Kao što već 13 godina rade na pružanju usluga rane intervencije za djecu s autizmom i aktivno zagovaraju da se ova usluga sustavno riješi .

Kao i dosada, ovogodišnja preporuka Autism Europe i WAO – europske i svjetske asocijacije, jest da se svi gradovi Europe i svijeta u znak podrške pridruže akciji podizanja svjesnosti o autizmu na način da gradske znamenitosti i građevine 02.04.2021. godine (veliki petak) u večernjim satima osvijetle plavim svjetlima javne rasvjete.

Ovoj akciji se priključuju sve svjetske metropole koje će u znak podrške svoje znamenitosti osvijetliti plavom bojom pa će tako i Grad Rijeka u večeri 2.4. osvjetliti plavim svjetlom sjevernu kulu Trsatske gradine, dvije fontane na Jadranskom trgu i dvije lučke dizalice.