Raspušten Sabor, očekuju se objave nositelja lista u 8. izbornoj jedinici

Izbori su vrlo blizu, a nepoznanica puno i zasad je jedino poznato da vjeroučitelj Marin Miletić predvodi MOST nezavisnih lista u 8. izbornoj jedinici

Rijeka – Većinom glasova zastupnika danas je izglasano raspuštanje Hrvatskog sabora. Nakon ovoga na potezu je predsjednik Republike Zoran Milanović koji će odrediti datum parlamentarnih izbora koji bi mogli biti koncem lipnja ili početkom srpnja.

– Ovo je primjeren trenutak za izbore u izbornoj godini jer epidemiju imamo pod kontrolom i ne želimo doći u situaciju da se eventualno suočavamo s drugim valom, kada bi bilo upitno mogu li se organizirati izbori s jednakim uvjetima za sve, pojasnio je premijer Andrej Plenković.

– Pokazali smo da je zdravstveni sustav otporan i dorastao izazovu te se ovom prilikom želim zahvaliti svima koji su dali svoj doprinos u borbi protiv COVID19, a osobito građanima na iznimnoj osobnoj i društvenoj odgovornosti koju nastavljaju pokazivati, kazao je Plenković.

Jesu li ovi izbori tempirani kako bi HDZ-ova vlada politički utržila uspješnu borbu protiv epidemije, predmet je žustrih političkih rasprava. No, činjenica je da Hrvatska na neko vrijeme ostaje bez političke kontrole vlade, a vrijeme korona krize još uvijek traje. Nacionalni Stože civilne zaštite još uvijek donosi odluke o važnim ljudskim slobodama i pravima.

Kako bilo, valja se spremiti za izbore. U 8. izbornoj jedinici, podsjetimo, na parlamentarnim izborima 2016. godine bilo je  383.947 birača. Osma jedinica obuhvaća Rijeku i cijelu Istarsku županiju, dok gradovi i općine istočnog dijela Primorsko-goranske županije pripadaju 7. izbornoj jedinici. Ta nelogičnost pratit će stanovnike Primorsko-goranske županije i na ovim parlamentarnim izborima, čiji točan datum još čekamo.

Ono što također ne znamo su imena. Torpedo Media danas je objavio potencijalne izborne kombinatorike, ali još uvijek se čeka službena objava nositelja izbornih lista u 8. izbornoj jedinici stranaka koje ovdje osvajaju najviše mandata: SDP, IDS, HDZ. Bit će zanimljivo vidjeti ide li IDS samostalno ili će se ipak priključiti HDZ-u. Zasad je jedino poznato da vjeroučitelj Marin Miletić predvodi MOST nezavisnih lista u 8. izbornoj jedinici.

Izbori su vrlo blizu, a nepoznanica puno.

 

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!