ERSTE AD

Razgovor s izraelskim veleposlanikom o suradnji na području inovacija, pametnih i sigurnih gradova, vodnog gospodarstva i obrazovanja

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, predsjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke Ana Trošelj i zamjenik župana Primorsko-goranske županije Petar Mamula održali su u Salonu Grada Rijeke zajednički prijem za veleposlanika Države Izrael NJ.E. Ilana Mora

Rijeka – NJ.E. Ilan Mor je prije imenovanja veleposlanikom Države Izrael u Republici Hrvatskoj, u razdoblju od 2016. do 2018. godine, djelovao kao visoki politički savjetnik ministrice pravosuđa Ayelet Shaked u Jeruzalemu. Od stupanja u izraelsku diplomatsku službu 1983. i tijekom karijere, veleposlanik Mor obavljao je različite diplomatske dužnosti s posebnim naglaskom na geostrateške probleme u zemlji i inozemstvu.

Izražavajući zadovoljstvo sastankom, NJ.E. Ilan Mor čestitao je gradonačelniku Filipoviću na izboru zaželjevši mu uspjeh u radu. Veleposlanik Mor je rekao kako ovo nije njegov prvi, i svakako neće biti posljednji posjet ovom gradu. „Održali smo radni sastanak onako kako ga radimo na izraelski način, pragmatično i veoma konkretno. Govorili smo o suradnji na području inovacija, pametnih i sigurnih gradova, vodnom gospodarstvu i obrazovanju. Razgovor se nije sveo samo na razmjenu iskustava u poljoprivredi, u kojoj je Izrael veoma uspješan, već je ponajprije bilo riječi o viskom tehnologijama koje se koriste u Izraelu u svakodnevnoj uporabi u gradovima i regijama. Govorili smo o zastupljenosti Židova u svakodnevnom životu grada i Županije pri čemu sam izrazio zahvalnost, kako Gradu tako i Županiji na potpori koju pružaju maloj ali izuzetno aktivnoj židovskoj zajednici ovog kraja. Upoznati smo s podacima o otkrivanju tragova postojanja židovske zajednice u Brodu na Kupi i radujemo se kooperaciji u daljnjem istraživanju prisutnosti Židova na ovom području”, zaključio je veleposlanik Mor.

Prijem za veleposlanika Države Izrael NJ.E. Ilana Mora Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović je izrazio zadovoljstvo zajedničkim prijemom za veleposlanika Države Izrael NJ.E. Ilana Mora. „Dotakli smo se cijelog niza tema od kojih bih izdvojio suradnju s izraelskim gospodarstvenicima, vrlo dobre diplomatske odnose Izraela i Hrvatske te veleposlanstva s Gradom Rijekom, jer kako je i sam veleposlanik rekao ovo mu nije prvi posjet Rijeci i upoznat je sa stanjem kako u Gradu tako i na Sveučilištu.

Prijem za veleposlanika Države Izrael NJ.E. Ilana Mora

-Dotakli smo se teme pametnih i sigurnih gradova i digitalizacije u čemu je Izrael jedna od vodećih zemalja u svijetu i od kojeg možemo puno naučiti. Razgovarali smo mogućnosti suradnje njihove Udruge gradova s našom Udrugom gradova, a dotakli smo se i položaja Židovske zajednice, kojeg smo zajednički ocijenili veoma kvalitetnim. Oni jesu malobrojna manjina ali vrlo aktivna i nekoliko je projekata u zadnje vrijem bilo dosta dobro medijski popraćeno, poput postavljanja Stolpersteine tzv. ”Kamena spoticanja”, u spomen na članove židovske obitelji koji su tijekom Drugog svjetskog rata s adrese na kojima su ti spoemni postavljeni odvedeni u nacističke logore. Zadnji primjer suradnje je predstavljanje knjige o sestrama Andra i Tatiana Bucci koje su kao djevojčice sa svojim obiteljima prije 77 godina iz današnje Ulice Slaviše Vajnera Čiče odvedene u nacističke logore, što je s povijesnog aspekta Rijeke jedna zanimljiva priča. Ono što bismo željeli u budućnosti jest suradnja na projektima u koje bi se mogle uključiti izraelske tvrtke, ponajprije u području vodno-gospodarske infrastrukture, jer se u Rijeci realizira veliki europski projekt vodnog gospodarstva i tu smo se također dotakli ušteda u vodovodnim sustavima gdje je Izrael među vodećima u svijetu. Ovaj sastanak je uvod u našu buduću suradnju, naglasio je gradonačelnik Filipović.

Zamjenik župana Primorsko-goranske županije Petar Mamula je kazao kako su manjine mostovi prema drugim kulturama i zemljama. “Dotakli smo se prisustva židovske zajednice u Brodu na Kupi gdje je nedavno otkriveno staro groblje. Nastojat ćemo u suradnji s gradom Delnice istražiti taj dio povijesti i educirati svekoliko pučanstvo koliko je naša županija još više raznolika od onog što je do sada bilo poznato. Brojke pokazuju da po pitanju turizma i robne razmjene ima puno prostora za napredak i ovo o čemu je govorio gradonačelnik Filipović može doprinijeti tome da te brojke povećamo i tako unaprijedimo našu suradnju.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }