Reakcija gradskih vlasti povodom optužbi organizatora inicijative “Hod za život” – Korzo jednako pripada sudionicima Hoda kao i svim drugim građanima

Korzo jednako pripada onim građanima koji sudjeluju u javnom okupljanju i onima koji se na Korzu nalaze radi svojih potreba ili obveza

Rijeka – U povodu izrečenih laži i insinuacija organizatora manifestacije Hod za život, Grad Rijeka daje priopćenje koje prenosimo u cijelosti:

– Prije svega, ne možemo se oteti dojmu da inicijativa Hod za život nizom insinuacija, proizvoljnih i neargumentiranih tvrdnji pa i „teorija zavjere“ želi za aktivnost koju organizira postići neki zamišljeni bolji položaj u odnosu na neke imaginarne druge događaje. Dopisi koji stižu na adresu Grada Rijeke također insinuiraju da gradska uprava radi na štetu Hoda za život, da ugrožava tu manifestaciju, te da organizatore želi „srediti“ što, naravno, nije točno.

Grad Rijeka je prije epidemije koronavirusa organizatorima Hoda za život odobrio traženu rutu kretanja njihove povorke. No, zbog spomenute epidemije Hod za život nije održan u prvotno planiranom terminu i na prvotno odobrenoj ruti već je u Grad Rijeku stigao novi zahtjev za odobrenjem rute. Jasno, zbog epidemije koja još uvijek na snazi i aktualnih mjera prevencije zaraze, Grad Rijeka nije mogao „samo tako“ ponovno odobriti traženu rutu kretanja već je zatraženo mišljenje Stožera civilne zaštite Grada Rijeke budući da se mjere, među ostalim, odnose i na javna okupljanja.

U tom kontekstu, odobrena je skraćena ruta kako bi se omogućilo da se manifestacija ipak održi, ali i da se istovremeno smanji mogućnost širenja epidemije među, vjerujemo, brojnim sudionicima Hoda za život i jednako brojnih građana na najvećoj gradskoj šetnici Korzu, a koja je bila dio tražene rute.

Podsjećamo da su radi pomoći poduzetnicima ugostiteljima terase proširene i razmaknute pa pješačkog prostora na Korzu ima manje. Nadalje Korzo jednako pripada onim građanima koji sudjeluju u javnom okupljanju i onima koji se na Korzu nalaze radi svojih potreba ili obveza. Dakle, sve njih Grad Rijeka mora na adekvatan način zaštititi sukladno preporukama koje su i dalje na snazi, a to su preporuke o socijalnom distanciranju, preporuke o najvećem broju osoba na javnim okupljanjima i raspodjeli površine prostora po osobi.

Dalje, do nešto duljeg roka za odgovor došlo je upravo zbog očekivanja da će sredinom lipnja doći do daljnjih relaksacija važećih mjera.

I konačno, za 27. lipnja – do sada, osim zahtjeva Udruge Malaika koja organizira Hod za život, Grad Rijeka nije dobio niti jedan zahtjev za javno okupljanje u središtu grada. U tom smislu, ne postoji taj neki imaginarni drugi događaj koji bi prema teorijama ove Udruge potaknuo gradsku upravu da ju sabotira i uskraćuje im traženu rutu.

Također, sve navedeno, Grad Rijeka, Odjel za komunalni sustav, naveo je i u dopisu Udruzi Malaika“, stoji u priopćenju.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!