Redovna press konferencija PGŽ – 12 oboljelih, za sada još uvijek bez težih slučajeva

Što se tiče KBC-a Rijeka možemo reći da u posljednja 2 dana nemamo novih hospitaliziranih pacijenata. U ovom trenutku u KBC-u se liječi 9 pacijenata, dok se 3 pacijenta liječe u kućnim uvjetima – na početku je svog obraćanja medijima rekao ravnatelj KBC-a Rijeka Davor Štimac

Rijeka – Najnovije aktualnosti oko situacije u gradu i županiji u vezi epidemije korona virusa okupljenim su predstavnicima medija danas u sjedištu Primorsko-goranske županije prezentirali župan Zlatko Komadina i ravnatelj KBC-a Rijeka Davor Štimac.

Prvi je riječ preuzeo župan PGŽ Zlatko Komadina:

– Današnje stanje oboljelih je sljedeće: ukupno u KBC-u imamo 12 oboljelih, jedna je osoba ozdravila. Možda zabunu izaziva još jedan pacijent koji je bio u našem KBC-u odakle je otišao za Sisak. Testiranih je u našoj županiji 147, u izolaciju su upućene 1663 osobe, dok se trenutno u izolaciji nalazi 1035 osoba što znači da je više od 500 osoba napustilo izolaciju obzirom da je prošlo 15 dana što budi optimizam. Od sutra starta posebna trijaža na prostoru parkirališta Zavoda za javno zdravstvo i Doma zdravlja PGŽ, postavit će se šator u kojem će dijagnostiku obavljati dežurni liječnici primarne zdravstvene zaštite. Također od sutra će krenuti testiranje uzoraka u laboratoriju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo. Borba protiv korona virusa zahtijeva niz aktivnosti i mjera na tri fronta: na socijalnom, zdravstvenom i na gospodarskom. Gospodarski plan uključuje fiskalne i proračunske mjere kojima bi se trebalo pomoći gospodarstvu. Želim reći da sam dao nalog službama županije da se pristupi izmjeni proračuna i ukinu svi troškovi koji nisu nužni kako bi se osiguralo funkcioniranje u uvjetima smanjenog priliva sredstava u proračun. Također sam dao nalog da se izmijene odluke o izvršenju proračuna kako bi se omogućilo korištenje proračunske zalihe u većem iznosu od onog predviđenom sadašnjim proračunom.

Sljedeći se medijima obratio ravnatelj KBC-a Rijeka Davor Štimac:

– Što se tiče KBC-a Rijeka možemo reći da u posljednja 2 dana nemamo novih hospitaliziranih pacijenata. U ovom trenutku u KBC-u se liječi 9 pacijenata, dok se 3 pacijenta liječe u kućnim uvjetima. Što se tiče testova mi na dnevnoj razini radimo testove kod suspektnih bolesnika. U ovom se trenutku čekaju nalazi za još 7 bolesnika rezultati kojih će biti poznati do kraja dana. Što se tiče infrastrukture mi smo se odlično pripremili, sve klinike i zavodi imaju posebne postupnike po kojima te točno znaju pravila postupanja u slučaju da se negdje u njihovom radnom procesu pojavi pacijent za koje se sumnja da ima COVID-19 infekciju. Slijedom naputaka ministra i Centralnog stožera mi smo pripremili prostore u bolnici koji su specijalizirani za prijem pacijenata koji su pozitivni na korona virus, tako da smo u posljednjih tjedan dana ispraznili dvije zgrade, jedna od njih je Klinika za otorinolaringologiju gdje se nalaze bolesnici koji imaju blaže simptome. Također smo pripremili i respiracijski centar za najozbiljnije pacijente kojih u ovom trenutku na svi sreću još nemamo. Taj se centar nalazi u prostorima dosadašnje Klinike za neurologiju u kojoj su napravljene tehničke preinake te ona sada umjesto prvotnih 4 može primiti 53 respiratora uz koje treba pribrojiti i osigurane prostore za još 20 respiratora koji se nalaze u prostorima jedinica intenzivnog liječenja. Budući da mi koordiniramo tri županije: Istarsku, Primorsko-goransku i Ličko-senjsku, u dogovoru s Istarskom županijom obzirom da će u naš respiracijski centar dolaziti najteži bolesnici ako ih bude mi smo danas dobili vrijednu donaciju Zaklade Adris u vrijednosti od 3 milijuna kuna od koje će se najveći dio utrošiti na opremanje našeg respiracijskog centra, dok će se ostatak usmjeriti bolnici u Puli. Mi unutar bolničkog kompleksa imamo još potencijalnih lokacija gdje bi se mogli smještati zaraženi pacijenti, no s trenutnim raspoloživim kapacitetima možemo adekvatno pokriti naše potrebe.

Na pitanje o dobi pacijenata smještenima u KBC-u Rijeka ravnatelj Štimac je odgovorio:

– Što se tiče pacijenata smještenih u KBC-u Rijeka, radi se o brojci od 9 pacijenata od koji su 4 smješteni u izolacijskim jedinicama i nalaze se u prostorima Klinike za infektologiju, ostali su pacijenti smješteni na Klinici za otorinolaringologiju; najmlađi je pacijent jedno dijete koje je tu sa svojim roditeljima koji su također pozitivni na COVID-19, dok se ostali pacijenti nalaze u dobnom rasponu od dvadeset i neke i pedeset i neke godine.

Kompletnu press konferenciju možete pogledati na Facebook stranici Primorsko goranske županije.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!