Restauracija Klimtovih slika iz riječkog kazališta

Cilj cijelog pothvata je okončati cjelovite konzervatorsko – restauratorske radove kako bi oni bili spremni za prezentaciju na izložbi “Nepoznati Klimt” koja se priprema u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture.

Rijeka – Demontažom slika započela je restauracija djela svjetski poznatog slikara Gustava Klimta te njegovog brata Ernsta i umjetnika Franza Matscha. Restauraciju će obaviti Hrvatski restauratorski zavod koji će nakon demontaže umjetnina krenuti s restauratorskim istraživanjima. Cilj cijelog pothvata je okončati cjelovite konzervatorsko – restauratorske radove kako bi oni bili spremni za prezentaciju na izložbi “Nepoznati Klimt” koja se priprema u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture.

– Početak restauratorskih radova podudara se s Europskom godinom kulturne baštine te sa stotom godišnjicom smrti Gustava Klimta. Restauratorski će zavod do kraja radova prikupiti dovoljno novih spoznaja kojima će se obogatiti povijest Rijeke, Europske prijestolnice kulture – rekao je voditelj Službe za odjele izvan Zagreba Hrvatskog restauratorskog zavoda, Anđelko Pedišić.

Vlasta Linić, Deborah Pustišek Antić, . Irena Kraševac, Biserka Dumbović Bilušić, Anđelko Pedišić, Ana Rušin Bulić i Slobodan Radić

S obzirom na to da su slike zaštićene kao pojedinačno kulturno dobro,radove na njihovoj restauraciji će nadzirati Konzervatorski odjel u Rijeci čija je pročelnica Biserka Dumbović – Bilušić istaknula kako će ovi radovi biti izvrsna prilika za upoznavanje šire javnosti s važnošću kulturne baštine za čitavo društvo.

– Iako naše čitanje Klimtovih djela tek počinje, već sad je lako ocijeniti iznimnu važnost slika iz riječkog kazališta u kontekstu umjetnikovog cjelokupnog opusa. Naime, iako je ovaj slikar historicizma najpoznatiji po djelima iz svog kasnijeg djelovanja, poput nezaobilaznog “Poljupca”, njegov cjelokupni opus iznimno je mali a i mnoge slike nastale u ranoj fazi su ili uništene ili se radi o restauratorskim interpretacijama – rekla je dr.sc.Irena Kraševac iz Instituta za povijest umjetnosti.

Najveća slika Kazalište Ernsta Klimta smještena je iznad proscenija, a iznad proscenijskih loža nalaze se Anđeli pripisani Gustavu Klimtu. Na stropu partera, oko raskošnog lustera, raspoređeno je šest medaljona: Instrumentalna glazba, Ozbiljna opera i Poezija Gustava Klimta te Ljubavna poezija, Ples i Komična opera Franza Matscha.

Tijek radove predstavili su restauratori Slobodan Radić i Ana Rušin Bulić. Do sada je demontirano šest stropnih slika, a nakon što se demontiraju i preostale tri slijede istraživački radovi. Istraživanja će obuhvatiti snimanja u vidljivom, infracrvenom i ultraljubičastom dijelu spektra te pod kosim svjetlom, RTG snimanje te, prema potrebi, laboratorijske analize pigmenata i veziva. Potom slijedi konsolidacija boja i platna te priprema za izlaganje slika na izložbi.

– Posljednja restauracija je izvedena 1988. godine, prilikom posljednje rekonstrukcije zgrade kazališta, a iako je jako dobro napravljena, tijekom vremena se na slike nataložio debeli sloj prašine te je došlo do manjih oštećenja. Slike se nalaze u dobrom stanju, ali ne i u onom stanju koje prema svojoj vrijednosti zaslužuju – rekla je Ana Rušin Bulić.

Postavljanje skele u vrijednosti od 210 tisuća kuna osigurao je Grad Rijeka, dok će materijal u vrijednosti od 230 tisuća kuna platiti Ministarstvo kulture. Također je dogovoreno da će se svi konzervatorsko – restauratorski radovi obaviti u sklopu redovnih aktivnosti Hrvatskog restauratorskog zavoda, dakle bez dodatnih troškova.

Kazalište privremeno ostaje bez slika, koje će se za vrijeme restauracije i izložbe zamijeniti printevima replike u izvornoj veličini, no samo zato da bi ih posjetitelji izložbe u Muzeju grada Rijeke mogli vidjeti izbliza. Prema najavi kustosice Deborah Pustišek Antić, u rujnu će biti izdana višejezična brošura kojom će se najaviti ova velika izložba. Osim restauriranih slika iz riječkog kazališta, na njoj će se moći vidjeti i posuđene Klimtove slike, među kojima i studija na temelju koje će se pokušati odrediti je li jednu od slika iz riječkog kazališta naslikao Gustav ili, po njegovim nacrtima, brat Ernst. Također, na izložbi će se putem video materijala prikazati proces restauracije, a time i stručna znanja i kompetencije hrvatskih restauratora.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }