Rezidencijalni program “Kamov”: druženje s Lorom Tomaš među policama Filodrammatice

Nekoliko je godina provela u južnoj Aziji pišući reportaže i književnu kritiku za tamošnje publikacije, sad se u Zagrebu bavi književnim prevođenjem i podučavanjem jezika

Rijeka – U ponedjeljak, 18. listopada u 18 sati  u Središnjem odjelu Filodrammatica bit će održan razgovor i druženje s autoricom Lorom Tomaš, a sve u sklopu Književne rezidencije “Kamov” koju provodi i Gradska knjižnica Rijeka.

Rezervacija mjesta na susretu je obvezna i vrši se na mail prijave.programi@gkri.hr.

-Boravak književnika u određenoj sredini, domaćih i stranih, pruža autorima jedinstvene mogućnosti kreativnog rada te obogaćuje lokalnu sredinu. Ove premijerne godine za rezidencijalni program Gradske knjižnice Rijeka zahvaljujući financijskoj potpori Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske stiže Lora Tomaš. Diplomirana indologinja, profesorica engleskog i njemačkog jezika Lora Tomaš autorica je zanimljive biografije, a u sklopu programa provest će dva tjedna stvarajući u Rijeci, ističu iz GKR.

Lora Tomaš diplomirala je indologiju i anglistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a na Centralnom europskom sveučilištu u Budimpešti magistrirala je rodne studije. Suuredila je i suprevela dvije antologije suvremene indijske kratke proze i poezije – Popodnevni pljuskovi: izbor iz indijskoga ženskog pisanja (V.B.Z., 2011.) i Lotosi od neona: indijski autori o gravida i drugim ljubavima (Studio TiM & Indijski kulturni centar, 2017.). Rana verzija njezina prvog romana, Slani mrak, ušla je u finale V.B.Z.-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman 2019., a kasnije mu je pridodana i kratka priča Prozor s pogledom, odabrana za finale natječaja Festivala europske kratke priče 2018. Za roman prvijenac Slani mrak dobila je nagradu “Slavić” Društva hrvatskih književnika 2020.

Nekoliko je godina provela u južnoj Aziji pišući reportaže i književnu kritiku za tamošnje publikacije, sad se u Zagrebu bavi književnim prevođenjem i podučavanjem jezika.

Održavanje rezidencijalnog programa za 2021. godinu kroz sustav javnih potreba u kulturi podržali je Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }