Riječanke i Riječani, 5. srpnja podržite Obersnela. To je jedina šansa da više ne bude gradonačelnik

Parlamentarni izbori su jedinstvena prilika da gradonačelnik Obersnel ode u Hrvatski sabor, čime će on sam sebe, tako je barem rekao, eliminirati iz borbe za novi mandat riječkog gradonačelnika, a lokalni izbori su pred vratima

Rijeka – SDP je složio kandidacijsku listu za osmu izbornu jedincu, tzv. riječko-istarsku, za parlamentarne izbore na kojoj je riječkom gradonačelniku Vojku Obersnelu pripalo nesretno, 13. mjesto. To da se riječki gradonačelnik našao na pretposljednjem mjestu na SDP-ovoj listi za Sabor značajna je informacija, ali iz koje proizlazi nekoliko pitanja.

Vojko Obersnel je naime na začelju kolone i na izborima 5. srpnja hvatat će dakle preferencijske glasove, u prvom redu Riječanki i Riječana. To je njegov primani bazen birača i vjerojatno ne može puno toga očekivati istočnije od Trsata i Vežice, odnosno zapadnije od Kantride i Marčeljeve drage. Već riječki prsten pripada 7. izbornoj jedinici. Drugim riječima, njegov bazen za parlamentarne izbore jest relativno dubok, ali još uvijek nedovoljno da može sa sigurnošću računati da će postati saborski zastupnik.

Obersnelov test popularnosti

Dakle, Obersnel 5. srpnja u prvom redu testira vjernost onih birača koji su ga u zadnjih nekoliko lokalnih izbora birali za gradonačelnika. No od zadnjih lokalnih izbora u Rijeci se puno toga promijenilo, ponajprije u gospodarskom smislu, i bit će zanimljivo vidjeti kako gradonačelnik kotira danas, tj. 5. srpnja.

Naravno, parlamentarni izbori nisu isto što i lokalni, u fokusu birača trebale bi biti nacionalne teme, ali ipak nije tako jednostavno razdijeliti riječku od hrvatske problematike. Birači će na parlamentarnim izborima zasigurno na umu imati i lokalne probleme.

A u Obersnelovom, zadnjem mandatu toga se doista nagomilalo. Kod odlučivanja 5. srpnja neki će birači, sasvim sigurno, razmišljati i o problemima u Autotroleju ili na Marišćini, o razini na koju je spala Rijeka kao Europska prijestolnica kulture. Tu su još radovi u Krešimirovoj, čiji se završetak prolongira, problem je postao Preluk, gradske financije, itd.

Tko će biti Riječki gradonačelnik?

No, bilo bi jako dobro da Riječanke i Riječani apstrahiraju lokalnu komunalno-kulturno-gospodarsku problematiku i snažno podrže Vojka Obersnela na njegovom putu u Sabor. Naime, to nam jedinstvena prilika da gradonačelnik ode u Zagreb, čime će on sam sebe, tako je barem najavio, eliminirati iz borbe za novi mandat riječkog gradonačelnika, a lokalni izbori su pred vratima.

Riječka politička oporba naprosto nije ni do koljena Obersnelu, po njima bi naš Obi bio doživotni gradonačelnik Rijeke.

No eventualni odlazak u Sabor otvara još jedno veliko pitanje. Koga će naime SDP kandidati za gradonačelnika? Nekako najviše šasni zasad ima onaj gospodin Nitko.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!