Riječka sopranistica Kristina Kolar nominirana za prestižnu Opus Klassik nagradu za pjevačicu godine!

Nominaciju doživljavam kao potvrdu svog kontinuiranog pjevačkog usavršavanja i profesionalnosti, razine koju pokušavam održati gdje god nastupam“, kaže Kristina Kolar.

RIJEKA – Iz Opere HNK Ivana pl. Zajca stižu izvrsne vijesti! Solistica riječke Opere, nacionalna prvakinja Kristina Kolar, nominirana za jednu od najprestižnijih europskih nagrada za klasičnu glazbu, njemačku Opus Klassik nagradu za 2021. u kategoriji za pjevačicu godine!
Nominaciju je zaslužila za snimku izvedbe Hrvatskog glagoljaškog rekvijema za sole, zbor i orkestar Igora Kuljerića, kapitalnog djela suvremene hrvatske glazbe, održane u veljači 2020. godine u Münchenu, pod ravnanjem Ivana Repušića, javljaju iz HNK Ivana pl. Zajca. U Münchenu su, uz nominiranu riječku sopranisticu Kristinu Kolar, nastupili i Annika Schlicht, mezzosopran, Eric Laporte, tenor, Ljubomir Puškarić, bariton uz Zbor Bavarskog radija i Orkestar Münchenskog radija. Bavarski radio, koji je izravno prenosio izvedbu, pod svojom je etiketom izdao i CD.

– Zahvaljujući prestižnoj nominaciji, riječka i hrvatska primadona Kristina Kolar našla se u društvu odnosno, konkurenciji, s najvećim pjevačkim zvijezdama svjetskih opernih scena današnjice kao što su primjerice sopranistice Sonya Yoncheva i Fatma Said ili pak mezzosopranistica Elina Garanča kojoj je ova nagrada pripala prošle godine, pohvalili su se u Kazalištu.

– Velika mi je čast i neopisivo zadovoljstvo biti nominirana za pjevačicu godine i to uz svjetska imena operne scene, dive kao što su Garanča, Westbroek, Yoncheva, Stemme, Jaho, Schneider… Nominaciju doživljavam kao potvrdu svog kontinuiranog pjevačkog usavršavanja i profesionalnosti, razine koju pokušavam održati gdje god nastupam“, kaže Kristina Kolar.

Opus Klassik  najprestižnija je nagrada za klasičnu glazbu u Njemačkoj čiji je cilj „promovirati klasičnu glazbu“ te „prepoznati i nagraditi izvanredna postignuća u klasičnoj glazbi“, a dodijeljuje se u ukupno 25 kategorija. Stručni žiri čine eminentni predstavnici glazbene industrije i specijaliziranih medija.

Vijest o velikom međunarodnom uspjehu riječke solistice stiže nakon niza nedavnih uspjeha riječke Opere. Iz naše nacionalne kazališne kuće podsjećaju da je ansamblu Opere dodijeljena Diploma „Milka Trnina“za izvedbu „Tristana i Izolde“, s velikim uspjehom „Traviata“ je gostovala u Zagrebu dok je u Rijeci s jednakim uspjehom praizvedena Juranićeva „Opera po Kamovu“ i izvedena „Tosca“ s Maidom Hundeling i Dimitrisom Paksoglouom u glavnim  ulogama, a samo dan kasnije održan je i koncert „Zajedno“, inaguracijski koncert četverogodišnje suradnje Zagrebačke filharmonije i riječke Opere.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }