Tekst iz arhive. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Riječki glazbeni spektakli po drugi put u pulskoj Areni: Tri veličanstvene izvedbe koje se ne propuštaju

Na Ljeto klasike riječke Opere u Puli pozivaju operne zvijezde s europskih i svjetskih pozornica, strastveni i karizmatični dirigenti, poznati zborovi i vrhunski orkestar:  25.srpnja na Verdijevu „Aidu“, 27. srpnja na izvedbu Beethovenove Devete simfonije te 1. kolovoza na Bizetovu „Carmen“.

Rijeka/Pula - Nakon trijumfalnog prošloljetnog uspjeha kada je u velikom stilu, pred tisućama posjetitelja, vratio operu u Arenu u Puli, festival Summer Classics / Ljeto klasike Opere riječkog HNK Ivana pl. Zajca vraća se u pulski amfiteatar, najljepšu pozornicu pod otvorenim nebom. Ovoga ljeta - s čak tri programa, tri glazbena i glazbeno-scenska dragulja, tri spektakla.

Na Ljeto klasike riječke Opere u Puli pozivaju operne zvijezde s europskih i svjetskih pozornica, strastveni i karizmatični dirigenti, poznati zborovi i vrhunski orkestar:  25.srpnja na Verdijevu „Aidu“, 27. srpnja na izvedbu Beethovenove Devete simfonije te 1. kolovoza na Bizetovu „Carmen“.

 Spektakularna Verdijeva “Aida”, opera svih opera, zbog velikog se uspjeha i  zanimanja što ga je izazvala prošle godine, vraća  još jednom u Arenu.

Briljantni pjevači koji su već osvojili europske i svjetske operne pozornice,  predvođeni hrvatskom i riječkom opernom divom Kristinom Kolar u naslovnoj ulozi, dočarat će doživljaj drevnog Egipta u fascinantnom ambijentu antičke rimske arhitekture. U opernoj predstavi dramaturga i redatelja Marina Blaževića, a pod dirigentskim vodstvom Villea Matvejeffa, uz Kristinu Kolar nastupit će glasoviti solisti Dubravka Šeparović Mušović, Luis Chapa, Giorgio Surian, Luka Ortar, Goran Jurić i drugi.

Veličanstvenu „Devetu“, najpoznatiju simfoniju Ludwiga van Beethovena, izvest će više od 150 glazbenika. Beethovenova umjetnička i humanistička oporuka svijetu, u kojem sloboda i ljubav pobjeđuju sva zla i nesreće čovječanstva, a radost zamijenjuje bol, doživjet će novu interpretaciju koja će zasigurno moćno odjekivati kroz ljetnu pulsku noć.

Današnja himna Europske unije, „Oda radosti“, na stihove njegovog velikog suvremenika Schillera, poziva u četvrtom stavku  na slobodu i zajedništvo. U ovoj će izvedbi vokalno-instrumentalne simfonije to učiniti vrhunska solistička ekipa, sopranistica Kristina Kolar, mezzosopranistica Ivana Srbljan, tenor Marko Fortunato i bas Goran Jurić te orkestar Opere HNK Ivana pl. Zajca uz Studentski zbor Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu i zbor Coro del Friuli Venezia Giulia, a pod vodstvom karizmatičnog maestra Yordana Kamdzhalova kojeg europska glazbena kritika naziva „genijem u svijetu glazbe“ i „smjelim čarobnjakom koji očarava svih“. Svi oni pozivaju na nezaboravnu interpretaciju glasovitog djela.

Vrela ljetna noć i Arena savršena su kulisa za Bizetovu „Carmen“, opernu priču o strastvenoj, upravo slijepoj ljubavi, ljubomori, prkosu i bijesu, o ženi koju, kako je to kazao Čajkovski, samo sudbina može imati. Jedinstvenost ovog ambijentalnog spektakla obećava i njegovo prizorište - kamene tribine pulskog amfiteatra uz scenografske i svjetlosne intervencije koje će  pulsku  Arenu transformirati u dramatične španjolske krajolike i arenu za koridu.

U operi  „Carmen“ čiju inscenaciju zajednički potpisuju Selma Banich, Sandra Dekanić, Marin Blažević i Alan Vukelić, a pod ravnanjem riječkog šefa dirigenta te europske dirigentske zvijezde Yordana Kamdzhalova, naslovnu ulogu tumači sjajna mezzosopranistica Ivana Srbljan koja se kao Carmen proslavila i izvan Hrvatske. Uz nju će 1. kolovoza nastupiti Aljaž Farasin, Anamarija Knego, Luka Ortar, Robert Kolar i drugi.

Postoje barem tri razloga zbog kojih je Carmen u pulskoj Areni iznimna i nezaobilazna. Kao prvi činjenica da je Bizetova slavna opera, jedna od najizvođenijih u svijetu, režirana posebno za Arenu.  Spektakularna arhitektura Arene ujedno je i scenografija predstave – gradski trg, strme ulice, brdovita Španjolska, arena u Sevilji gdje se odvija korida.

Drugi pak što gledatelji na tribnama neće biti samo pasivni promatrači. Oni su istovremeno i gledatelji, koje solisti, zbor i balet pozivaju da im se pridruže u izvedbi. Bit će to prigoda da i publika sudjeluje u predstavi i zasigurno jedinstven doživljaj operne predstave.

Treći je razlog zbog kojeg treba doživjeti ovu „Carmen“ strastvena i ekspresivna gluma izvanrednih pjevačica i pjevača u dramatičnim ljubavnim i strastvenim scenama. Glumi se, pjeva i gleda - do posljednjeg daha!

Ulaznice su u prodaji na blagajni HNK Ivana pl. Zajca i u sustavu Eventima.hr.

 

Ovo je tekst iz arhive. Stranice su u međuvremenu redizajnirane. Kreni od početne stranice.