ERSTE AD

Riječki HNK program nastavlja ‘online’: ‘Grad bez kazališta je kao grad bez identiteta’

Tako već od petka, 20. ožujka, pa dokle god im je dozvoljen rad, „Zajc“ kreće sa svojim online programom. Svakodnevno su najavljena četiri događanja.

Rijeka – Slijedeći primjer brojnih kulturnih institucija i pojedinaca diljem svijeta, ali i Hrvaske, HNK Ivana pl. Zajca Rijeka odlučio je svojim sugrađanima ispuniti dane kulturom – ali putem interneta.

– U okolnostima krize izazvane pandemijom koronavirusa, riječko Kazalište odlučilo je postupiti odgovorno i solidarno prema svojoj publici, građankama i građanima Rijeke, te široj zajednici, a naročito onima najugroženijima, bilo to zbog njihove dobi ili zbog toga što su na prvoj crti obrane od virusa COVID-19. Kao što je dobro znano, kazalište je nezamislivo bez javnog okupljanja većeg broja ljudi, a u biti kazališta je upravo socijalni kontakt i kolektivni doživljaj kazališnog čina, zbog čega smo morali među prvima otkazati svoje programe. Također, zbog specifičnosti kazališnog rada neki naši ansambli ne mogu nastaviti s redovnim i uobičajenim radom jer njihovo djelovanje i stvaranje podrazumijeva okupljanje većeg boja ljudi (orkestar, zbor) i fizički kontakt (baletni ansambl). Unatoč tomu, odlučili smo, sve dok ne bude zabranjen sav rad u javnim ustanovama, reorganizirati se i upregnuti svu svoju kreativnost kako bismo nastavili raditi i djelovati odgovorno i solidarno. Stoga najavljujemo da stvaramo program koji smo nazvali „Zajc uz vas“, a koji će biti dostupan putem kazališnog Youtube kanala te društvenih mreža, poručili su iz riječkog kazališta.

Tako već od petka, 20. ožujka, pa dokle god im je dozvoljen rad, „Zajc“ kreće sa svojim online programom. Svakodnevno su najavljena četiri događanja. Program će otvarati Jutarnja selfie poezija: „Svakog jutra u 8 sati, jedan će glumac Hrvatske ili Talijanske drame za vas govoriti poeziju. Svakog jutra jedna pjesma“!

Nastavlja se u 12 sati uz događanje nazvano „Arija u podne“, kada će solistica ili solist riječkog opernog ansambla izvesti jednu ariju uz osobnu posvetu. U večernjim satima, održat će se „’Zajčić’ za laku noć“.

– Glumci Hrvatske i Talijanske drame svake će večeri u 20 sati ispričati priču vašoj djeci za laku noć, kazali su iz Zajca.

Posljednja na rasporedu je „Baletna insomnia“.

– U kasnijim večernjim satima, u 22 sata, program “Zajc uz vas” zaključit ćemo kratkim plesnim videoom: baletnom vježbom, solom, koreografskim fragmentima (na sigurnoj udaljenosti)… Naravno, za vrijeme naše online prisutnosti, sve zaposlenice i zaposlenici Kazališta, koji nisu u rizičnim skupinama, rade bilo od kuće bilo u zgradi Kazališta, poštujući pri tome sve mjere sigurnosti, te pripremaju program kojim ćemo krenuti čim nam bude dozvoljeno otvoriti naša vrata našoj publici. Sve djelatnice i djelatnici spremni su produžiti trajanje ove i ranije krenuti u novu kazališnu sezonu, a sve kako bismo realizirali sav planirani program u ovoj godini. “Zajc” je kazalište koje je oduvijek bilo i bit će ovdje zbog građanki i građana Rijeke. Jer, grad bez Kazališta je kao grad bez identiteta. Grad bez kazališta zapravo – nije Grad, poručili su iz Zajca.

 

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }