Riječki HNK se vraća u pulsku Arenu: glazbeni spektakli pod otvorenim nebom

Nakon velikih uspjeha 2018. i 2019. godine, tisuća oduševljenih posjetitelja, te prošlogodišnje pandemijske stanke, riječka Opera vraća se u pulski antički amfiteatar.

Pula – U sklopu trećeg festivala Ljetna klasika (Summer Clasics) održat će se četiri iznimne izvedbe, četiri glazbena i glazbeno-scenska dragulja. Donoseći neke od najljepših i najpopularnijih stranica operne i orkestralne literature, „Ljetna klasika“ će na najljepšoj hrvatskoj pozornici pod otvorenim nebom ponovno ponuditi nezaboravno iskustvo uz vrhunsko muziciranje i maestralne vokalne izvedbe.

Prva je na programu izvedba glasovite Puccinijeve opere „Tosca“ 7. srpnja 2021. s početkom u 19 sati. U režiji Marina Blaževića te pod dirigentskim vodstvom Philippa von Steinaeckera, ova će opera zaživjeti na fascinantnoj pozornici pulske Arene. „Tosca“ uvijek oduzima dah, a vječne arije kao što su Vissi d’arte, E lucevan le stelle, Te Deum te duet Tosce i Cavaradossija iz 3. čina zasigurno će posebno zazvučati među zidinama drevnog zdanja, a pod zvjezdanim ljetnim nebom. Solistička podjela predvođena je poznatom njemačkom sopranisticom, počasnom članicom riječke Opere, uvijek senzacionalnom Maidom Hundeling kao Toscom, mediteranski strastvenim Dimitrisom Paksoglouom, grčkim tenorom s europskih pozornica, kao Cavaradossijem i demonskim Giorgiom Surianom kao Scarpijom. U izvedbi sudjeluju Riječki simfonijski orkestar i zbor Opere HNK Ivana pl. Zajca.

Glazbene ljetne noći u Areni nastavljaju se 9. i 12. srpnja koncertima „Classical Favorites“ / „Omiljena klasika“ Riječkog simfonijskog orkestra pod ravnanjem njihova mladog šefa-dirigenta koji svojom iznimnom energičnošću i zadivljujućom lakoćom nadahnjuje umjetnike i oduševljava publiku. Koncert „Classical Favorites 1“ donosi izvedbe triju doista omiljenih orkestralnih djela. Prvo je „Rapsodija u plavom“, svima dobro znana skladba za klavir i orkestar Georga Gershwina koja mu je još u ranoj mladosti donijela svjetsku slavu. Za klavirom će u Puli biti Viktor Čižić. I druga je skladba tijesno povezana s Amerikom iako je njen autor glasoviti Čeh, Antonin Dvořák. Njegova Deveta, simfonija „Iz Novoga svijeta“, najpopularnije i najizvođenije klasično djelo uopće, što ga je slavni češki skladatelj komponirao za boravka u Americi.

Treće djelo na programu oba koncerta bit će jedno od najpopularnijih djela ikada skladanih, Ravelov „Bolero“, koje svojim stalnom melodijom i ritmom pa orkestralnim crescendom postiže nezaboravno čaroban efekt i zbog kojeg je postao pravom senzacijom. Ravel ga je skladao na zamolbu slavne plesačice Ide Rubinstein. Na izvedbama u Puli, na „Bolero“ će, u koreografiji poznatog grčkog koreografa Andonisa Foniadakisa, plesati članice i članovi riječkog Baleta na – trampolinima.

Dok „Classical Favorites 1“ donosi note i melodije uglavnom iz Amerike, „Classical Favorites 2“ povest će nas na glazbeno putovanje na drugi kraj svijeta, onaj u kojem su nastale mnoge od najljepših stranica glazbene literature, u – Rusiju.
Koncert će otvoriti uvertira-fantazija „Romeo i Julija“ Petra Iljiča Čajkovskog, sigurno najpopularnijeg ruskog skladatelja i najizrazitijeg predstavnika slavenske romantike u drugoj polovici 19. stoljeća. Svoju originalnost i poseban glazbeni jezik iskazao je i u „Romeu i Juliji“, djelu u kojem je veličanstveno utjelovljenje našla ideja o pobjedi ljubavi nad smrću.
Simfonijska suita „Šeherezada“ zauzima posebno mjesto u stvaralaštvu svog autora Nikolaja Rimskog Korsakova.

Kao temelj toj opsežnoj simfonijskoj skladbi poslužile su četiri priče iz stare arapske zbirke pripovijedaka „Tisuću i jedna noć“. U ovom sjajno orkestriranom djelu, u pravom blještavilu orkestralnih boja, kroz četiri stavka, doživite priču o perzijskoj kraljici i njenom pripovijedanju kao spasu od smrti, sultanovu okrutnost ali i čežnju za ljubavlju, kao i sve čudesne i neuhvatljive ćudi mora. I „Classical Favorites 2“ zaključit će Ravel i „Bolero“ uz ples na trampolinima.

Koncert „Opera Gala“ 26. srpnja uz Riječki simfonijski orkestar u Arenu dovodi i plejadu riječkih opernih solistica i solista koji će publici podariti najljepše arije i duete iz omiljenih opera Verdija, Puccinija, Rossinija, Bellinija, Mascagnija, Masseneta. Izvedbom će ponovno ravnati maestro Valentin Egel, a solistički će nastupiti Diana Haller, mezzosopran, Kristina Kolar, sopran, Michaela Selinger, mezzosopran, Anamarija Knego, sopran, Ivana Srbljan, mezzosopran, Aljaž Farasin, tenor, Domagoj Dorotić, tenor, Robert Kolar, bariton, Luka Ortar, bas i drugi. Ulaznice su već u prodaji putem sustava Eventim.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!