Riječki hospicij Marija Krucifiksa Kozulić obilježio sedmu godišnjicu rada

Povodom obilježavanja 7. godišnjice rada riječkog hospicija održan je Međunarodni stručni skup na temu: “Unikatnost britanske palijativne skrbi: riječko-londonski hospicijski mostovi”

Rijeka – U organizaciji Riječke nadbiskupije i riječkog Hospicija “Marija Krucifiksa Kozulić”, a u povodu 7. godišnjice rada i postojanja prvog hrvatskog hospicija u petak 31. siječnja u Velikoj dvorani Teologije u Rijeci održan je Međunarodni stručni skup na temu: “Unikatnost britanske palijativne skrbi: riječko-londonski hospicijski mostovi”. Događaju su nazočili riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić, državni tajnik Ministarstva zdravstva prim. Željko Plazonić, dr. med., pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Dinko Tandara, župan Primorsko-goranske županije, Zlatko Komadina, gradonačelnik Grada Rijeke mr. Vojko Obersnel, ravnatelj KBC-a Rijeka prof. dr. sc. Davor Štimac, ravnatelj Doma zdravlja PGŽ, doc. dr. sc. Vladimir Mozetic, dr. med.te gosti predstavljači iz najstarijeg londonskog hospicija Royal Trinity Hospice.

Sedam je godina najuvjerljivije riječke propovjedanice, kako je riječki hospicij “Marija Krucifiksa Kozulić” jednom prigodom nazvala jedna liječnica. Njene riječi potvrdio je riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić kazavši da se evanđelje propovijeda riječima, ali i djelima. Nadbiskup je izrazio zahvalu ravnatelju KBC-a Rijeka prof. dr. Štimcu za izvanrednu suradnju koju riječki Hospicij ostvaruje s Kliničkim bolničkim centrom Rijeka, kao i Primorsko-goranskom županijom i Gradom Rijekom.

Gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je da riječki Hospicij u punini ocrtava Rijeku kao poseban grad po pitanju humanog odnosa i socijalne osjetljivosti prema svojim sugrađanima. Ovo je primjer da ne trebamo druge kako bismo nešto pokrenuli, nego je dovoljna dobra volja i suradnja, poručio je Gradonačelnik. Župan Komadina izrazio je nadu da će ovaj simpozij doprinijeti razmjeni iskustava koji će u konačnici unaprijediti palijativnu skrb. Riječki hospicij bio je svjetionik, putokaz mnogima u Hrvatskoj kako se moraju organizirati ovakve ustanove i kako bi trebale djelovati u zbrinjavanju najtežih bolesnika kojima je potrebna palijativna skrb, poručio je državni tajnik Ministarstva zdravstva prim. dr. Željko Plazonić. Upozorio je da živimo u vremenu epidemije malignih bolesti u kojemu svaki peti stanovnik RH je imao negativno iskustvo s nekom od malignih bolesti. Upozorio je da bi učestalost mogla biti i veća, odnosno da bi u budućnosti svaka treća osoba mogla imati takvo negativno iskustvo. Potaknuo je građane da se odazovu nacionalnim programima preventivnih pregleda i ranom otkrivanju malignih bolesti. Prigodnu riječ uputio je i ravnatelj KBC-a Rijeka prof. dr. Davor Štimac koji je istaknuo izvanrednu suradnju KBC-a i riječkog Hospicija, a svi sudionici skupa pohvalili rad Hospicija i Rijeku istaknuli kao primjer grada u kojemu se zahvaljujući zajedništvu Nadbiskupije, Grada i Županije može puno toga dobroga učiniti na korist svih građana.

Hospicij “Marija Krucifiksa Kozulić”, čiji je osnivač Riječka nadbiskupija, otvoren je prije 7 godina (28.01.2013. god.) kao jedina ustanova takve vrste u Hrvatskoj. Palijativni programi u RH rastu, ali je riječki Hospicij još uvijek jedina javna institucija te vrste u državi koja redovno za širu javnost organizira programe u povodu Dana Hospicija i godišnjica Hospicija, poručuje ravnateljica hospicija “Marija Krucifiksa Kozulić” s. Daniela Orbanić. Boravak u ustanovi je besplatan kako za korisnike tako i za članove njihove obitelji. Hospicij ima 9 soba, može primiti 14 korisnika, a u interijeru se nalazi kapelica, predavaonice, gostinske sobe, prostor za volontere, infektivni otpad, arhiva, garderoba, praonica. Okružen je lijepim parkom koji je namijenjen šetnji s bolesnicima i njihovim obiteljima. U ustanovi su stalno zaposleni : ravnateljica, 9 med. sestara/ tehničara, 1 fizioterapeutkinja, 8 njegovateljica, tehničko osoblje, a vanjski suradnici su liječnici KBC- a Rijeka: onkolozi i psihijatri, volonteri stručnjaci. Hospicij ima na desetke dobročinitelja, a javnost ovog dijela Hrvatske izrazito senzibilizirana za riječki Hospicij, poručuje s. Daniela. Od 2013. god. do danas, primljeno je 1755 korisnika, 1525 je preminulo, a 218 otpušteno. 1.05. 2013. god., potpisan je ugovor s HZZO-om koji sufinancira poslovanje Hospicija sa 70 posto. Hospicij financijski pomažu i PGŽ, Grad Rijeka, neki gradovi i općine, sponzori, anonimni darivatelji.

Duhovni aspekt rada ustanove vrlo je važan, zaprimaju se terminalni bolesnici bez obzira na vjersku pripadnost. Sve vjerske zajednice pružaju duhovnu pomoć umirućem i njegovoj obitelji (po pozivu i želji obitelji). Također, svakog 12-tog u mjesecu, služi se sv. misa u kapelici Sjemeništa Ivana Pavla II. u Rijeci. Život u Hospiciju je istinski život: slave se rođendani, organiziraju vjenčanja, pričesti, slave se blagdani, ljubimci se druže sa svojim odlazećim vlasnicima, poručuje ravnateljica dodajući da je povodom 5 godina rada ustanove, vanjska suradnica Jasna Buketa napisala i uredila knjigu “Odlasci”, s namjerom da čitatelj osjeti to mjesto s različitih aspekata. “Hospicij odlično surađuje s lokalnom vlašću, Medicinskim fakultetom, Medicinskom školom, KBC-om Rijeka, europskim hospicijima. Trenutačno se radi na edukacijama kadra, usavršavanjima palijativnih tretmana i protokola, a sve s ciljem postizanja najbolje moguće kvalitete života, života koji se bliži kraju.”

Prigodno izlaganje pripremio je Zvonimir Valeđić, glavni medicinski tehničar Hospicija, dok je o temi pregled palijativne skrbi mobilnih palijativnih timova Doma zdravlja PGŽ, govorio ravnatelj Doma zdravlja PGŽ, doc. dr. sc. Vladimir Mozetic. Gosti iz Londona izrazili su radost sudjelovanjem na ovom simpoziju na kojemu su predstavili svoj rad. Duhovni koordinator Royal Trinity Hospice, Michael Savage, istaknuo je multidisciplinaran pristup koji je nužan u radu s pacijentima u terminalnoj fazi liječenja, a koji ne isključuje duhovnu komponentu u skladu s potrebama pacijenata i njihovih obitelji. Uz Michaela Savagea, gosti izlagači bili su: dr. med. Caroline Quilty, pročelnica za kvalitetu rada Hannah Loach, voditeljica 16 fizio-programa i Cathy Maylin, voditeljica službe za koordinaciju skrbi, uz simultani prijevod predsjednika Upravnog vijeća riječkog Hospicija mons. dr. Matije Matičića.